用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各位媽咪麻煩幫幫手!95將軍澳
go

各位媽咪麻煩幫幫手!95將軍澳 [複製鏈接]

我自行選0左宣基,而家統一唔知點填表!係咪唔鍾意都要儘量填滿?我諗宣基會讀得開心d,但我又怕升中唔係咁理想!黃永樹好似升中好D,但校風差0左!又太傳統,小朋友又讀得辛苦d,如果熱門學校都放0係頭三志願,如果第一志願唔得,係咪會排到好後先得,請問過來人心得及今年選校0既媽咪分享下!

1.宣基
2.聖安德肋
3.循道
4.黃永樹
5.王余嘉潔
6.將天
7.梁潔華
8.港澳信義會
9.明道
10.基德
咁樣有冇咩問題?唔鍾意果d駛唔駛填埋落去?次序排成點?
   0    0    0    0

根據以往經驗, 如果宣基入唔到, 咁聖安德肋就一定得.
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_480.gif[/img]

Hi 各位媽咪

想借問聲.將軍澳都無30間小學.點樣可以填滿空格

咁其實咁樣排有冇問題?黃永樹同天主教填到咁後係咪其實冇作用??

老實講,睇過好多間,冇一間真係十分鐘意。宣基鐘意佢0既教學模式,但校舍實在太舊!可以話針冇兩頭利!我見有d媽咪可以對一間學校十分鐘意,致於我,可能比我入到呢間又覺得0個間好d,比我入到宣基可能又後悔冇入d名d果d學校,點好?

原文章由 快樂 於 08-1-22 00:46 發表
我自行選0左宣基,而家統一唔知點填表!係咪唔鍾意都要儘量填滿?我諗宣基會讀得開心d,但我又怕升中唔係咁理想!黃永樹好似升中好D,但校風差0左!又太傳統,小朋友又讀得辛苦d,如果熱門學校都放0係頭三志願,如果第一志願唔 ...

dear 快樂

看來妳自己好像未選定喎 , 我覺得首選是自己最鍾意的及應同自行選的一樣,而第二及第三的排位,妳要選一所次選或較容易入讀而自己都接受之學校, 因很重要如真不好彩第一及第二志願不入便排到第三如第三已滿則看第四, 故妳不可以全排最熱的在前頭那可能很多人在首選時已抽入排到妳已沒有位了, 而今年人數應比去年少 , 故妳應可以進取些.

另外,如妳沒太大特別喜歡那妳排位上可以近自己屋企的學校為序.
妳去了其他學校參觀過嗎 ? 或如妳想問問有關學校的事可到"小學雜談"內之" 將軍澳95區小學交流站" 因在此的家長全是小一的家長(我也是) 而在第一頁已註明各家長之小孩讀那所學校.
MIHO

原文章由 JJ2601 於 08-1-22 12:04 發表
Hi 各位媽咪

想借問聲.將軍澳都無30間小學.點樣可以填滿空格

dear jj2601

是呀 ! 妳一定要填滿當然tko沒有30間學校, 但妳也須填滿所有tko之學校, 明白嗎 ?
MIHO

miho.wah:
我睇過好多間,但真係冇一間特別鍾意。95區小學交流站,好耐之前都睇過了。
有時聽到D媽咪話呢間好又果間好,本身好似間間都好,但後來到自己去0左學校睇真係唔知點選? 同埋想知,係咪真係唔鍾意果D都要填滿??
‹ 上一主題|下一主題