用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油塘小學家長站-part 49
樓主: 雪文
go

油塘小學家長站-part 49 [複製鏈接]

我好多時都係咁ga la, but通常落街食多d, 遲d有bun bun 先多d煮飯
原文章由 雪文 於 08-2-21 17:46 發表
我閃去整嘢俾大少同小姐食啦.  我仔話食湯丸, 我囡話食杯面.  咁今日中午的炒飯, 等我又再食埋佢.

( C6無返, 我係咁上下啦 )

雪, 唔駛sorry咁serious.

有冇人可以教我呀??

原文章由 ccbeauty 於 08-2-21 17:26 發表
雪, 你知唔知點樣可以整到d 相有d 花生嘢呀??

sample:

[ 本文章最後由 ccbeauty 於 08-2-21 17:55 編輯 ]

我今日ot, 做-d 嘢先.

有篇文章想同大家分享:

生 一 個 女 兒 出 來 , 父母 不 加 管 教 , 是 對 社 會 多 餘 的 負 擔 。

什 麼 叫 家 教 ? 不 是 要她 學 芭 蕾 舞 、 彈 鋼 琴 、 學 法 文 , 在 一 個 愚蠢 的 世 代 , 至 緊 要 教 她 : 將 來 跟 男 朋 友 做愛 , 千 祈 、 千 祈 、 千 祈 , 不 是 要 洗 手 , 是記 住 「 唔 好 俾 佢 影 相 」 。

即 使 是 夫 妻 , 也 不 可以 讓 老 公 裹 一 條 毛 巾 , 站 在 床 尾 , 提  一部 攝 錄 機 拍 攝 , 在 鏡 頭 之 中 , 並 無 天 長 地久 這 回 事 , 萬 一 有 一 天 鬧 離 婚 , 金 錢 分 配不 勻 , 幾 十 年 的 夫 妻 , 他 也 會 用 一  床 照來 威 脅 。
或 者 老 公 在 外 面 有 情婦 , 是 那 個 女 人 堅 持 要 看 的 : 「 唔 制 呀 ,」 她 說 : 「 我 要 你 告 訴 我 , 是 我 靚 還 是 她標 青 嘛 , 你 說 呀 , 你 說 呀 。 」 男 人 在 這 個關 頭 , 很 少 經 得 起 那 隻 小 野 貓 的 胡 纏 , 終於 怕 了 她 , 一 起 在 床 上 評 頭 品 足 地 分 享 。

家 教 兩 個 字 , 一 度 是多 麼 傳 統 而 過 時 。 有 什 麼 水 準 的 女 兒 , 就有 什 麼 質 素 的 父 母 。 父 母 從 小 不 教 導 , 女兒 晉 身 名 氣 界 , 誤 交 淫 友 , 床 照 洩 漏 出 去, 連 全 香 港 的 警 察 也 要 為 她 奔 走 , 一 個  乎乎 的 一 哥 亂 說 話 , 賠 上 了 幾 十 年 的 事 業 名譽 。

這 一 場 社 會 鬧 劇 , 源自 兩 個 人 , 就 是 父 母 , 只 因 為 十 多 年 前 ,父 母 沒 有 管 教 好 , 生 一 個 女 兒 出 來 , 這 原是 她 們 的 本 份 。 父 母 不 教  , 沒 有 理 由 要警 方 來 補 救 惡 果 , 因 為 警 員 的 薪 酬 , 是 身為 納 稅 人 的 你 和 我 支 付 的 , 一 件 無 聊 的 醜聞 , 勞 動 警 力 四 出 , 小 事 化 大 , 官 員 口 吐蠢 言 , 政 府 威 望 掃 地 , 要 納 稅 人 來 為 當 事人 自 小 缺 乏 家 教 而 付 出 代 價 , 真 是 天 大 的笑 話 。

男 朋 友 要 拍 , 你 可 以拒 絕 , 因 為 你 自 小 有 教 養 , 知 道 什 麼 叫 矜持 ─ ─ 這 兩 個 字 很 深 奧 是 不 是 ─ ─ 這 個 世 界 ,必 須 明 白 , 無 論 如 何 放 浪 胡 鬧 , 有 許 多 事情 , 男 孩 子 可 以 做 , 身 為 女 仔 , 永 遠 不 可以 。

這 一 切 原 來 是 一 位 有常 識 的 母 親 自 小 應 該 提 點 的 , 還 加 上 她 的學 校 校 長 、 訓 導 老 師 、 班 主 任 。 因 此 , 一些 傳 統 的 女 子 中 學 , 勒 令 你 的 女 兒 穿 一 襲長 衫 校 服 、 不 許 戴 耳 環 、 裙 子 長 度 不 准 在膝 蓋 以 上 , 每 星 期 背 誦 幾 次 玫 瑰 經 , 就 叫做 教 育 , 父 母 認 為 過 嚴 , 到 學 校 去 吵 鬧 ?很 好 , 過 幾 年 , 你 的 女 兒 的 淫 照 外 洩 , 她哭 哭 啼 啼 嚷  要 自 殺 的 時 候 , 不 要 後 悔 。

尤 其 是 晉 身 「 演 藝 圈」 。 出 色 的 電 影 , 生 平 沒 拍 過 幾 齣 , 成 就概 在 電 腦 上 打 格 仔 見 。 父 母 無 知 , 女 兒 跟  荒 唐 , 但 這 一 切 該 是 閣 下 的 家 事 , 我 們都 是 納 稅 人 , 素 昧 生 平 , 沒 有 義 務 為 令 千金 討 回 公 道 。 因 此 , 請 記 住 : 家 教 的 意 思, 不 是 學 芭 蕾 舞 , 披 一 身 白 羽 毛 , 跳 天 鵝湖 , 而 是 千 叮 萬 囑 : 不 要 讓 男 友 拍 攝 , 他要 留 念 ? 最 多 最 多 , 拔 下 來 送 給 他 一 條 毛。

我就覺得唔單只女仔, 男仔都要儉點, 唔好亂咁影人相, 唔好為一時快樂, 攪大人個肚, 真係唔好彩, 都要做個負責任gei男人

拔 下 來 送 給 他 一 條 毛, 勁攪笑

今日早過yesterday 1粒鐘

醒目開學勳章

美人, 仲未放工呀.

剛才睇陳生的道歉片, 不禁講一聲, 佢真係好靚仔

醒目開學勳章

美人, yanma, come :

麻煩你哋, 明天見到有老鼠的picture同我cut下來, 周六俾我. 我仔的功課, 唔該.  

我7:35走lu.

我同對寶貝講咗, 佢地話會幫手, but亞仔啱啱剪咗mickey mouse俾我
原文章由 雪文 於 08-2-21 20:07 發表
美人, yanma, come :

麻煩你哋, 明天見到有老鼠的picture同我cut下來, 周六俾我. 我仔的功課, 唔該.  

e+先教完對寶貝改功課, 仲要洗碗,洗衫, 掃地, 拖地, 沖涼, 洗頭, 吹乾頭. 唉, 又唔知幾點先有得瞓

[ 本文章最後由 ccbeauty 於 08-2-21 22:34 編輯 ]

醒目開學勳章

又去行街   買左 d 咩筍野呀?
原文章由 come爸嘩 於 08-2-21 17:25 發表
我一陣行埋花園街, 今年都無行過, 睇吓有無"筍野"先.

醒目開學勳章

今晚元宵節, 所以9 點帶左 2 隻馬騮去會所估燈迷, 我地去到已經差唔多完了, 剩下 4 隻燈未估到, 我地都有嘗試去估 gar, 但唔夠人快 je.  記得 2 條, 俾你地估下:
(1) 曇  ---- 估一首歌名/5個字  (都好舊以前的歌, 我就未聽過添

(2) 世紀男女大集合 -----估一齣電影名/4個字   (lee 個好易估)

(1) 俾d tips 吖

(2) 係咪華仔做ga??
原文章由 funbabyhk 於 08-2-21 23:59 發表
今晚元宵節, 所以9 點帶左 2 隻馬騮去會所估燈迷, 我地去到已經差唔多完了, 剩下 4 隻燈未估到, 我地都有嘗試去估 gar, 但唔夠人快 je.  記得 2 條, 俾你地估下:
(1) 曇  ---- 估一首歌名/5個字  (都好舊以前的歌,  ...

原文章由 come爸嘩 於 08-2-21 17:13 發表
ky, hoganma: 大食會係星期五(21/3)攪好嗎?? (如果真係開的話)

我OK呀!問埋其他sisters丫?

早晨!

好busy呀!又係statistics 呀·

我以前有問過深圳, 好似唔賣架, 定賣, 都係同香港差唔多價錢...so 一路都無係深圳買過~

if 你用唔晒, 可唔可以讓返兩包比我, 我d同事又想添貨, 但我home用得好快架~

我地冬天就 always 煲雪梨茶, 夏天就always 菊花茶, 5花茶呀咁, 我自己就梗有包係off 沖 coffee...

出面係要賣$35/包, 仲要多數係磅裝, 而家我地買係斤裝, d 好既涼茶鋪都係用呢種 honey 煲涼茶既~

原文章由 雪文 於 08-2-21 05:45 PM 發表
好呀, 我都會放D  honey, 多多幫我買個鍾. 我見觀塘有得賣, 35元一包.

多多 : 你有無試吓打深圳電話, 去深圳買會否又再平D呢. 不過我屋企無地方放, 呢五包都有排沖.

...

[ 本文章最後由 多利是 於 08-2-22 08:59 編輯 ]

Good morning

多, 我用剩大半包, 你幾時再訂呀??
原文章由 多利是 於 08-2-22 08:58 發表

我以前有問過深圳, 好似唔賣架, 定賣, 都係同香港差唔多價錢...so 一路都無係深圳買過~

if 你用唔晒, 可唔可以讓返兩包比我, 我d同事又想添貨, 但我home用得好快架~

我地冬天就 always 煲雪梨茶, 夏天就always ...

US$20 x 2pcs = US$40 折 HK$312

減 lunch HK$55 飲茶 = HK$257

你比返 $257 我就岩啦 :D :D :D

原文章由 雪文 於 08-2-21 05:47 PM 發表
多多, 我要俾返幾錢你, 計下數唔該.

呢d高科技野, 我都唔識呀...

原文章由 ccbeauty 於 08-2-21 05:52 PM 發表
雪, 唔駛sorry咁serious.

有冇人可以教我呀??

美人

一訂要20包先賣咁既$$, 你地 group 下 order 先啦....

原文章由 ccbeauty 於 08-2-22 09:01 AM 發表
多, 我用剩大半包, 你幾時再訂呀??
‹ 上一主題|下一主題