用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 幼稚園上小學
go

幼稚園上小學 [複製鏈接]

有無爸爸媽媽聽到St. Rosa Lima 會轉做一條龍呢?

這條問題好緊要,因直接影響我最後既決定。如果都係津小,咁即係話有機會派唔返,好無保障。

唔該

0    0    0    0

it will not. you better not to chose.

原文章由 Heyheyhaha 於 08-1-30 17:13 發表
這條問題好緊要,因直接影響我最後既決定。如果都係津小,咁即係話有機會派唔返,好無保障。

唔該

aiya...so pity!

If then, do you know what's her primary 自行收生的條件?  As 我知零五年新小一入學機制,各小學可制訂適合自身的收生條件的。會唔會對在這裡讀幼稚園的孩子有利?她們的意向會否是當然收取自己幼稚園的學生呢?

回覆 #1 Heyheyhaha 的文章

我聽朋友講過, 話報紙有寫, 話有機會轉左一條龍.......
不過冇講幾時會有決定!

到目前為止, 都係要經過統一派位, 先有機會入到聖羅撒小一.

自行分配學位, 有幾個條件. 最高分係比職員既女, 或者有家姐正在就讀該校 (就一定會收). 其次就係母校畢業生既女兒, 相同宗教等等都會加分. 其實如果冇分都可以申請, 咁當然機會好細喇.

不過我個人認為, 如果要敲門的話, 都可能有少少機會.....

呢度有個資料, 你可以參考下
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/poa-lftc.pdf

你知道SRL小學有直屬中學嗎?

直屬及聯繫學校制度的主要作用,是容許中、小學教育之間保持較大的連貫性,及促進參與此制度的學校,建立本身的校風。在現行直屬學校制度下,直屬中學經扣除重讀生及校方自行分配學位後,可為其直屬小學最多保留餘額百分之八十五的學位,而聯繫學校則最多可保留餘額的百分之二十五。直屬及聯繫小學的學生如屬學校網第一及第二派位組別,並以直屬或聯繫中學為其校網內首選學校,便有資格獲派保留學位。直屬及聯繫中學亦可選擇取錄所有三個派位組別的學生。若符合資格的人數多於直屬或聯繫中學所保留的學額,便會按學生的學校網派位組別及電腦隨機編號的先後,依次序分配學位。

is SRL attrative?

[ 本文章最後由 Hayley04 於 08-1-31 18:38 編輯 ]

淨係聽過佢地既小學和中學皆有意結龍,但係唔知幾時,又唔知係真係假。就算我諗打電話去問,佢地都答唔到我又或是知都唔講......

唉,真係唔知呢個係一個乜野既教育制度,又無奈,又無助,又可悲!

原文章由 Hayley04 於 08-1-31 17:42 發表
你知道SRL小學有直屬中學嗎?

直屬及聯繫學校制度的主要作用,是容許中、小學教育之間保持較大的連貫性,及促進參與此制度的學校,建立本身的校風。在現行直屬學校制度下,直屬中學經扣除重讀生及校方自行分配學位後,可為其 ...

結龍chance =0 because only private school can 結龍. I do not see any chance that SRL will become a private school.

原文章由 Heyheyhaha 於 08-2-1 11:33 發表
淨係聽過佢地既小學和中學皆有意結龍,但係唔知幾時,又唔知係真係假。就算我諗打電話去問,佢地都答唔到我又或是知都唔講......

唉,真係唔知呢個係一個乜野既教育制度,又無奈,又無助,又可悲!

...

Hayley04,

Your kid is studying SRL?

原文章由 Hayley04 於 08-2-1 12:15 發表
結龍chance =0 because only private school can 結龍. I do not see any chance that SRL will become a private school.

回覆 #4 Hayley04 的文章

我知呀.... 不過一直都唔知 "一條龍" 同 "直屬" 個分別.... 而家明晒!!!!

St. Rose of Lima’s CollegeSecondary School Places Allocation (SSPA) 2006-2008

1.

Total number of Secondary One Places中一學生總額
: 200

2.

Number of Discretionary Places自行收生學額
: 60

3.

Number of places reserved for our feeder school
預留給本校直屬小學之學額
: 111

4.

Number of repeater places重讀生學額
: 10

5.

Number of places for Central Allocation中央派位學額
: 19

you can find more info on the website.  although it's not 一條龍, it controls very well on the allocation.

原文章由 Heyheyhaha 於 08-2-4 14:52 發表
Hayley04,

Your kid is studying SRL?

i want to know too

我代答啦, HAYLEY04囡囡讀緊K1, 不妨入去http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1185817&extra=page%3D1睇下, 我地都係K1家長

原文章由 momama 於 08-2-15 16:04 發表

i want to know too

Pandacat_bb,

Congratulations to you. Thanks for your reply.

To all, my daughter is in K1 AM class.

Although K3 students are not guaranteed promoted to SRL primary school, the school does reserve a number of seats for SRLK students. The seats are far more higher than Keep Yan. I think this is attractive enough for me. How about you?

Hayley04

原文章由 pandacat_bb 於 08-2-15 20:35 發表
我代答啦, HAYLEY04囡囡讀緊K1, 不妨入去http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1185817&extra=page%3D1睇下, 我地都係K1家長

多謝, 今日收到信個心安樂晒, 尋日未收信冇咩心機

原文章由 Hayley04 於 08-2-15 23:34 發表
Pandacat_bb,

Congratulations to you. Thanks for your reply.

To all, my daughter is in K1 AM class.

Although K3 students are not guaranteed promoted to SRL primary school, the school does reserve a ...

幼稚園上小學

srl已經收左我個女讀k1,而家仲十五十六,因為要考慮埋小一問題,我最想個女可以上到srl小學咁就very good,但我都會試多間私校買個保險,如果底分15分有幾大機會?聽講佢地幼稚園有分加,如果個女讀幼稚園時信埋教count唔count分架?佢地d學生考私校競爭力如何?

原文章由 littlechu 於 08-2-24 23:33 發表
srl已經收左我個女讀k1,而家仲十五十六,因為要考慮埋小一問題,我最想個女可以上到srl小學咁就very good,但我都會試多間私校買個保險,如果底分15分有幾大機會?聽講佢地幼稚園有分加,如果個女讀幼稚園時信埋教count唔count分 ...

~15分機會肯定不大
~幼稚園沒有分加,叩門機會就視乎...
~若誠心信教受洗有宗教分5分
~"學生考私校競爭力如何?"沒有實質數據,不太清楚,亦未曾想過"競爭力"此等問題

但肯定的是:srl學生主動學習能力高,校風良好,純樸低調(有見過幼稚園門外/外牆沒有色彩繽紛的免仔呀花花呀小蜜蜂等等裝飾嗎?)

原文章由 littlechu 於 08-2-24 23:33 發表
srl已經收左我個女讀k1,而家仲十五十六,因為要考慮埋小一問題,我最想個女可以上到srl小學咁就very good,但我都會試多間私校買個保險,如果底分15分有幾大機會?聽講佢地幼稚園有分加,如果個女讀幼稚園時信埋教count唔count分 ...

考多間私小咁係好,給小朋友多個選擇。十五分入讀小學機會就一半半,幼稚園係無分加。天主教係要取得領洗紙先可計分,成人領洗先要去教會返一年半慕道班學習道理和教規,而小朋友係要足六歲上三年主日學先可領洗。你想取得宗教五分就要趕快報讀,時間緊迫!聖羅撒真係小朋友天國,我個女返得開心!祝你個女有美滿幼園生活!

原文章由 candice.mo 於 08-2-27 10:54 發表

考多間私小咁係好,給小朋友多個選擇。十五分入讀小學機會就一半半,幼稚園係無分加。天主教係要取得領洗紙先可計分,成人領洗先要去教會返一年半慕道班學習道理和教規,而小朋友係要足六歲上三年主日學先可領洗。你想取得 ...

謝謝,我同老公都冇信仰,但都係讀教會學校讀左十幾年,不過係基督教。最近跟d親戚番左主日學成半年,最主要係想個女有一個信仰,唔會強救佢一定要攞果5分,最主要睇個女肯唔肯信。

我地對天主教完全冇接觸過,而且我個女係細女,上小學都未夠6歲,所以唔會攞到果5分。不過我老公仍然想個女讀srl,但而家仲係十五十六,希望三月會出現交留位費啦。

原文章由 littlechu 於 08-2-27 19:14 發表

謝謝,我同老公都冇信仰,但都係讀教會學校讀左十幾年,不過係基督教。最近跟d親戚番左主日學成半年,最主要係想個女有一個信仰,唔會強救佢一定要攞果5分,最主要睇個女肯唔肯信。

我地對天主教完全冇接觸過,而且我個女係細女 ...

提些意見供參考
1. 15分機會可能一半一半,去年也有大抽獎而抽入,而且第3
    ROUND只供本校生申請

2. SRL教會背景正正是家長們所喜愛的,絕對同意『聖羅撒真係小朋友天國』。

3. SRL新生開學時,學校也開始福傳工作,不單只有辦慕道班給家長,也鼓勵於各堂區參加慕道班。各堂區4月開始很多慕道班開班啦....一年多的慕道期,可以令人對天主教有些認識,是否領洗到時才決定吧!而一般上主日學要5歲。小朋友領洗後也能參加主日學。
‹ 上一主題|下一主題