用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經 - Part 24 之"嚴冬過後,春回大地 !" ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 - Part 24 之"嚴冬過後,春回大地 !" [複製鏈接]

格格,

睇見2b 同長老係咁送錢落妳依喎

等我都同妳分享一下啦,
大細水出世之後係同我同房o既, 不過佢地都係瞓bb 床咋 , 一來bb 同大人同床危險, 二來我覺得大人日頭出出入入好多地方, 可以o既都避免同bb 同床, 三來就係我想工人姐姐有充足睡眠, 日頭先會有精神湊大水.
坐月果時我半夜餵奶, 我就一定會係我自己張床餵,仲要背靠牆 (冇咁容易入風兼冇咁傷腰 ), 張床就舖定墊, 預左bb 可能嘔奶, 最緊要就係知自己都會好攰好眼瞓, 就算餵餵下奶瞓左, bb 都係跌落床
到大細水大個D , 佢地就跟工人姐姐瞓, 不過都係自己一張床架
我想講o既係, 大細山都咁大喇, 好多事妳都可以俾佢地嘗試一下, 就算跌到整親都係必經階段, 其實小朋友都有佢地自己與生俱來o既本能, 妳要嘗試放手架喇.  

現階段真係要快快同大細山分床瞓, 男女有別, 況且大山都從書本上學到好多生理上o既智識架喇. 講得嚴重d, 妳平時從報章上睇到咁多新聞, 妳唔驚架咩

原文章由 alicetong 於 08-3-4 15:30 發表
2b,
對呀.. 可能跟人瞓慣左呀:D
因為那時點辛苦都等大山一歲先敢請工人..
為求倆公婆瞓得好..放係身邊容易照顧,大山一滿月就自動
戒夜奶了..好乖仔,細山就用奶嘴同佢戒...
講妳知 請工人教好佢湊大山... ...

good morning

鼻哥裏邊生瘡?咁刁鑽,我未試過喎 ....

原文章由 正46 於 08-3-4 17:29 發表
2b,

真係得0架, 又冇害0既, 不需要不妒試試!

原文章由 正46 於 08-3-4 17:30 發表
祈福黨呀!

我都係係 D 大陸祈福黨度偷師架咋 .....

vivi

我驚  46 係甲型流感呢 .......

原文章由 vivi_vivi 於 08-3-4 23:37 發表
46,

你都一把年紀啦, 病就乖乖地休息下啦, 老人家病一病好長手尾架 有冇睇醫生呀

vivi

您當正格格好快又有 BB 咁喎,等佢要湊孫先再教佢喇 .....

不過我都係極反對佢繼續同大細山同房 ......

原文章由 vivi_vivi 於 08-3-5 01:07 發表
格格,

睇見2b 同長老係咁送錢落妳依喎

等我都同妳分享一下啦,
大細水出世之後係同我同房o既, 不過佢地都係瞓bb 床咋 , 一來bb 同大人同床危險, 二來我覺得大人日頭出出入入 ...

大家早晨...
一陣0黎過...

好眼訓
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

sorlo

尋晚同左 HB 去拍拖 ? 。。。。。

原文章由 sorlo 於 08-3-5 09:42 發表
好眼訓

原文章由 2bzmummy 於 08-3-5 09:54 發表
sorlo

尋晚同左 HB 去拍拖 ? 。。。。。

昨日有朋友泥我屋企談心, 談到十一點幾先走~~
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

sorlo

有無留低佢係您屋企沐浴 ......

原文章由 sorlo 於 08-3-5 10:00 發表

昨日有朋友泥我屋企談心, 談到十一點幾先走~~

仲要飲紅酒喎

原文章由 2bzmummy 於 08-3-5 10:04 發表
sorlo

有無留低佢係您屋企沐浴 ......

vivi

可能真係咁既場景先傾到心事架 ..........

原文章由 vivi_vivi 於 08-3-5 10:18 發表
仲要飲紅酒喎

annie,
講開土方..有一次大山撞到額頭..
睇住層樓即時起高,剛巧媽咪也在,立即搽牛油兼用
拖鞋底按摩 ...層樓真係縮返細....唔到我唔信

原文章由 布甸仔媽媽 於 08-3-4 15:38 發表

格格

下次送支莪朮油俾你看門口, 專治高樓

神仔細個試過撞埋條橙柱.....變咸旦超人....

2b,
咁都得 對腳未涼陣陣囉...

原文章由 2bzmummy 於 08-3-4 15:52 發表
格格

亞媽教落,逼不得已同大人都好,都要離開遠 D,我以前會用三張餐椅排係床邊,寧願三個人打橫 ......

smum,
慶幸我們都過了看牛仔時間...難怪46話齋 見到
咁細個小朋友都驚呀

原文章由 smum 於 08-3-4 15:58 發表

我仔試過趺到豬頭喇叭嘴

2b,
破痛油... 未聽過喎....???

原文章由 2bzmummy 於 08-3-4 16:22 發表
長老

我屋企就用破痛油,大細 B 由細用到大,健康又愉快 ....

總之小朋友真係唔跌唔大..: 老虎也有合著眼時候

原文章由 2bzmummy 於 08-3-4 16:24 發表
smum

細 B 眼角有一條好深既傷痕,同埋右手臂有骨折既紀錄 .......

原文章由 alicetong 於 08-3-5 10:38 發表
annie,

咁都得, 真係聞所未聞

格格

拖鞋,亞媽都有用過喎 ................

原文章由 alicetong 於 08-3-5 10:38 發表
annie,
‹ 上一主題|下一主題