用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍靈糧堂幼稚園 LLC今年有好多老師走咗, 是否屬實?
go

LLC今年有好多老師走咗, 是否屬實? [複製鏈接]

上次見有個bk媽媽話LLC今年有好多老師走咗, 是否屬實?
   0    0    0    0

原文章由 fennielg 於 08-3-18 09:06 發表
上次見有個bk媽媽話LLC今年有好多老師走咗, 是否屬實?

今年換了主任, 英文老師, 普通話老師, 其他本地教師就不是有很大的變動.

回覆 #1 fennielg 的文章

Hin2003,

請問老師的變動, 對學校的教學質素有冇太大影響?

我個仔現收下午班, 已俾留位費, 但想轉上午班, 已寫信俾校長, 但害怕上午班有位, 都會俾waiting list 的小朋友....

我想問如讀上午班, 最早可以幾點送小朋友返學, 因想親自接送個仔返學, 但驚趕唔上返工.

最早可以08:00返到學校

原文章由 fennielg 於 08-3-21 14:26 發表
Hin2003,

我個仔現收下午班, 已俾留位費, 但想轉上午班, 已寫信俾校長, 但害怕上午班有位, 都會俾waiting list 的小朋友....

我想問如讀上午班, 最早可以 ...

回覆 #4 kathyfcc 的文章

8:00可以到學校!!  That's great!!

我可以放心啦, 希望學校俾我轉上午班啦!

原文章由 fennielg 於 08-3-21 14:26 發表
Hin2003,

我想問如讀上午班, 最早可以 ...

我選擇九龍靈糧堂的原因是覺得他們很有愛心和對小朋友非常有耐心.(因囝囝的性格非常內向). 至於教學方面, 他們是用活動教學, 程度不會太深. 所以我會在課外參加興趣班.

回覆 #6 fennielg 的文章

我的班主任都走了,留下班細路好可憐,現在的班主任又.....總言之呀b而家成日話唔返學,想問老師都唔敢,驚佢唔鍾意我呀b。

原文章由 Fergus 於 08-4-12 17:06 發表
我的班主任都走了,留下班細路好可憐,現在的班主任又.....總言之呀b而家成日話唔返學,想問老師都唔敢,驚佢唔鍾意我呀b。

是新學期走了 or 學期中走? 每班不是有兩位老師嗎? 新的班主任不懂得和他們相處嗎? 其實你可以打電話到學校了解一下!
為小朋友著想, 有問題一定要反映!

回覆 #1 HIN2003 的文章

是2007年10月走,仲要走得好急,今日話比我知,聴日已經唔教。

原文章由 Fergus 於 08-4-15 21:40 發表
是2007年10月走,仲要走得好急,今日話比我知,聴日已經唔教。

我知道普通話老師又是在開學后不欠就走了. 重要沒有普通話老師個多兩個月(實際不大記得多久).
是不是每間學校都會這樣? 但我覺得最緊要學校是否能應付突發事件! 太細的小朋友是比較難適應!

原文章由 HIN2003 於 08-4-15 13:04 發表

是新學期走了 or 學期中走? 每班不是有兩位老師嗎? 新的班主任不懂得和他們相處嗎? 其實你可以打電話到學校了解一下!
為小朋友著想, 有問題一定要反映! ...

I think it is not a big deal, as because the ecomonic in HK is good these few years, so they only find their better position and benefit.  Don't be worry.

原文章由 hokerryfan 於 08-4-19 22:00 發表

I think it is not a big deal, as because the ecomonic in HK is good these few years, so they only find their better position and benefit.  Don't be worry.

但我覺得做教育工作的人, 應有一定的承擔, 如想轉一份好工, 都應在學期開始前決定. ( 除非是個人/家庭理由必須在學期中離職. )

原文章由 HIN2003 於 08-4-22 13:47 發表

但我覺得做教育工作的人, 應有一定的承擔, 如想轉一份好工, 都應在學期開始前決定. ( 除非是個人/家庭理由必須在學期中離職. )

You really know their reason are not like what you said?  on my opinion that just take it easy and make our kids to be happy for their 3 years KG's life.

So bad ..... is that teacher so horriable? can you tell me K1 or K2 ar?

原帖由 Fergus 於 08-4-12 17:06 發表
‹ 上一主題|下一主題