用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK 取錄 08-09 k1, 會放棄邊間學校正取呀 ?? ...
樓主: kiteli
go

SPK 取錄 08-09 k1, 會放棄邊間學校正取呀 ?? [複製鏈接]

You cannot say SPK is unfair to small baby, please be reminded that the peformance can be greatly different for the big and small BB. Even 3 or 4 months difference, the big BB can perform much better than then small BB.

好難講多收大女是否公平.  這是學校的取捨.  譬如有學校喜愛斯斯文文的孩子, 有些則喜愛取錄好動型的孩子. 況且也不是所有細女也rejected. 只是取錄的佔少數而已, 証明年齡是考慮一部分, 但也有其他因素.

...不如試下咁講, 你當係結婚擇偶. 有人鐘意成熟d, 有人鍾意朝氣d, 有人簡個有錢d, 有人簡個錫自己多d.....總知你覺得佢岩, 佢覺得你好, 咁咪一齊羅.
學寫blog, 學影相, 學做體貼的爸爸.
----------------------------------------
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32
----------------------------------------

From SPK interview style, I do not believe they are able to explore smart small girl.  I do very believe the minority of small girl who can be accepted by SPK, most likely they have personal relationship with SPK or having sister study in SPK.

原文章由 KK07 於 08-3-31 13:00 發表
好難講多收大女是否公平.  這是學校的取捨.  譬如有學校喜愛斯斯文文的孩子, 有些則喜愛取錄好動型的孩子. 況且也不是所有細女也rejected. 只是取錄的佔少數而已, 証明年齡是考慮一部分, 但也有其他因素. ...

[ 本文章最後由 Keikei_mama 於 08-3-31 20:47 編輯 ]

如果說'細B'performance'差啲,其他名校也應好像spk咁唔會收'細B'.我個女亦都唔會有咁多名校收?!最重要係SPK既INTERVIEW只問一些非常簡單既問題,跟本分不到高下.老師雖然話我個女全部答對,最終也是唔收.

平均來說如果收180人,每個月份出生的小朋友大概應是15人. 如果'大B' 叻啲,收多啲,正常'細B'每個月份也有5-8個叻既吧,SPK究竟有冇收咁既數呢?!

正如有人話自己個小朋友間間都唔收,唔知點解SPK收了,好簡單佢係'大女'.

原文章由 frenchfries 於 08-3-31 18:41 發表
如果說'細B'performance'差啲,其他名校也應好像spk咁唔會收'細B'.我個女亦都唔會有咁多名校收?!最重要係SPK既INTERVIEW只問一些非常簡單既問題,跟本分不到高下.老師雖然話我個女全部答對,最終也是唔收.

平均來說如 ...

根本就唔係睇個小朋友既表現,我仔果時唔出聲,兩分鐘就痴返住我啦,但老師就好勤力咁同我傾計囉....可能我仔係大仔掛,不過我見有d大過我仔,都唔收喎.....大小我諗唔係主要因素

如果spk所有'大仔''大女'都收,開多幾十班都收唔晒啦?

原文章由 Sindy 於 08-3-31 23:54 發表

根本就唔係睇個小朋友既表現,我仔果時唔出聲,兩分鐘就痴返住我啦,但老師就好勤力咁同我傾計囉....可能我仔係大仔掛,不過我見有d大過我仔,都唔收喎.....大小我諗唔係主要因素 ...

喺呀! 所以年齡不是唯一因素.  講真, 任何面試都有bias, 實在無需要深究, 因為永遠無標準答案. 這麽小的孩子, 那能在幾分鐘內分出smart or not?  又有誰可gurantee二歲的smart kid 長大後一定成精英? 平常心看之......

原文章由 Sindy 於 08-3-31 23:54 發表

根本就唔係睇個小朋友既表現,我仔果時唔出聲,兩分鐘就痴返住我啦,但老師就好勤力咁同我傾計囉....可能我仔係大仔掛,不過我見有d大過我仔,都唔收喎.....大小我諗唔係主要因素 ...

咁照你講,spk收你呀仔既原因唔係因為佢表現outstanding,而你又覺得同大細仔無關,咁你係想講咪呢,不如講清楚小小?你想講佢地認同既係你?定係老師/學校想......... 收你讀幼稚園呀!!!咁想請問你又有無幫你呀大女考過spk呀?! 你個係仔唔讀又有既咁出奇呢?如果係女唔讀既話,就連我都話你叻(咁當然係有,但唔會多)!

其實呢個topic 好多spk同spn既家長都有留意,只係大家都唔出聲,但你要知道,唔回應唔等於認同!

siuboka
其中一個SPK家長

我唔知你想問乜,不過都可以講下既.....

我平時都鐘意講事實,我果時同仔面試,的確,入到去,一人一邊,但個仔比老師問完叫乜名,連幾歲都未問,個仔就走返黎,如果咁都叫好表現....咁多謝晒啦真係.....老師的確同我傾左好耐,我計過時,剛好20分鐘,大家一齊講下佢地in左幾耐丫又....咁我又真係見到有阿媽個女大我仔幾日,考唔到,你話收大喎,咁又唔多啱喎,咁除左老師好認同我既理念之外,我都唔知乜原因啦(係我個情況黎睇),另一個原因可能我女著住校服,佢鐘意我女間學校掛......

因為我大細女都無考過spk,所以我覺得想見下大場面,唔考既話,我諗我都無機會啦(我唔會再生bb啦),所以就記緊個日子(之前細女錯過左日子).....答唔答到你問題?關於你話叻同唔叻既問題,考到咩學校,我覺得都唔代表個細路/家長叻唔叻,我都唔介意你點講,只係關係間學校想收d咩家長/學生,或者係個家長想讀咩學校,我小朋友讀唔讀乜野學校,唔代表間學校好/唔好,只係代表個阿媽覺得邊間學校最適合自己既小朋友,可能你誤會我踩低你學校,只係我兩個女係聖心度讀,我對呢個環境覺得有信心,當初係因為驚聖心唔收阿仔,所以先報出面既學校(包括spk),不過當時spk收左阿仔,我都有動搖過,不過經過各方好友既分析,我決定比仔讀聖心,純粹個人考慮

至於講到SH vs SPK問題,除左親身經歷,同埋各方好友既信息外,都無講過咩野非事實.....我唔明有咩好多spk家長睇到唔出聲...?

我仲可以話你知,咪以為入到spk就一定上得返佢小學,至於咩原因會唔收返個小朋友.....嘻嘻...過多幾年,等有關人仕上晒小學...我再話你知,唔係對過料黎我度既家長唔公平.....

仲有呀,我都只係話spk唔係100%直上小學,而聖心係100%直上私小........從來都無就課程,老師質素有比過意見,只係話聖心老師我覺得有信心,因為部份老師識左十幾年,點會唔熟佢地,點會無信心/安全感啫

我絕對唔會對spk有咩投訴/不滿,我同spk教學/課程既理念差唔多,又點會對佢地課程有投訴,老師同我咁好傾,我又點會不滿佢地丫....,仲有d嬸嬸,校務處職員都好好,好有禮貌,我收唔到取錄信,去到學校叫佢再整過張,佢都無黑面表示我麻煩....好好禮貌添 ,咁我又乜野令spk家長有不滿唔出聲,又無話你地學校唔好....

你識得果d spk家長應該唔係我識果d,我由頭到尾都係話私人理由唔讀佢,我有講錯既話,果d家長即管出聲

原文章由 siuboka 於 08-4-1 14:53 發表

咁照你講,spk收你呀仔既原因唔係因為佢表現outstanding,而你又覺得同大細仔無關,咁你係想講咪呢,不如講清楚小小?你想講佢地認同既係你?定係老師/學校想......... 收你讀幼稚園呀!!!咁想請問你又有無幫你呀大女 ...

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-4-1 17:47 編輯 ]

原文章由 Sindy 於 08-4-1 17:21 發表
我唔知你想問乜,不過都可以講下既.....

我平時都鐘意講事實,我果時同仔面試,的確,入到去,一人一邊,但個仔比老師問完叫乜名,連幾歲都未問,個仔就走返黎,如果咁都叫好表現....咁多謝晒啦真係.....老師的確同我傾左好 ...

Sindy:

好多謝你既回應! 以下係我個人對你係呢個Topic既意見:

-聽到舊年有幾個人spc唔收返,唔係佢地唔想讀
-st paul都唔係100%接收幼稚園生,當中有部份係想入st paul小學但入唔到,情況唔同聖心,係聖心,你有誠意想入,就問題唔大,除非三心兩意,但st paul如果你一心一意都會有機會升唔到...........雖然我個係仔,但我覺得我無揀錯聖心而唔係 spk”
-"我仲可以話你知,咪以為入到spk就一定上得返佢小學…

咁你又有無聽到,到最後只要SPK/SPN既小朋友如有誠意想入SPC,waiting list都收晒呢?呢幾年都係咁。

開頭入唔返既,你有又無聽到點解呢?例如家長既理念同學校唔一樣; 小朋友/家長唔同學校合作, 重有至大既原因,係唔夠位!

SPK/SPN 係收生簡章都寫得好清楚,唔會介紹或保送兒童入任何幼稚園或小學,就算唔收,咁問題又係邊度呢?我地d家長一開始就好明白,點解出面既家長會覺得咁係有問題呢?

SPC根本係無咁多位offer比曬SPK+SPN既學生,咁有小部份要去waiting係必然既,學校當然要取捨啦,揀係理所當然既事. (唔通要抽籤?)

- "其實都唔係大唔大方既問題,因為我地幼稚園既情況比較特別,幼稚園生升私小,係唔駛考試,”

katelee只係講SPK/SPN大方,可以比佢地d學生大抽,又係事實窩!只係大家學校行政唔同,無問題架!

SPK/SPN既小朋友升小學,都係唔駛考試架!咁又算唔算比較特別呢?

- 'spk同聖心,係唔同學校,教學宗旨,學校風氣都唔同,著重既野又唔同,所以收生各有各睇法都梗有,spk走左d學生,收返d佢地所揀選既學生,佢地學校係咁,都無不妥,我想講,有d人有錢,佢地會對錢既睇法唔同,有d人會盡辦法搵錢,但有d人,覺得錢夠就得啦,會用自己多餘既錢幫人,聖心絕對係樸實及品德嚴緊既學校,如果話佢地因為無信心收到學生/留唔到學生既話,就太脫離現實了”

你係呢段係比較緊SPK 同SH, 強調呢兩間學校既風氣都唔同,咁你話”聖心絕對係樸實及品德嚴緊既學校”,咁你係想講SPK咪呢?

我無話過你既言論令SPK家長有不滿唔出聲,只係唔認同你講既野,唔認同唔=不滿! 我指既唔出聲只係唔去clarify你講SPK既部份野,希望無令你誤會。

siuboka

[ 本文章最後由 siuboka 於 08-4-2 14:42 編輯 ]

二歲的smart kid 長大後未必成精英,係事實?但學校也不會奢望個個學生都成精英. 但起碼smart kids長大後變蠢既機會一定比 non smart kids長大後變聰明既機會細啲?

原文章由 KK07 於 08-4-1 13:06 發表
喺呀! 所以年齡不是唯一因素.  講真, 任何面試都有bias, 實在無需要深究, 因為永遠無標準答案. 這麽小的孩子, 那能在幾分鐘內分出smart or not?  又有誰可gurantee二歲的smart kid 長大後一定成精英? 平常心看之.... ...

siuboka
以下紅色部份係我既回應,真係好對唔住,我本唔係d點起火頭就話唔回應既人,但係係真係無動力回應啦,想講/澄清既都講晒,今日下午本來打好了貼文,按錯制無晒,都唔想再打多次,但又驚比你話我無禮貌,所以懷著好唔願意既心情打多次,所以跟住真係唔好意思,我真係無動力回應啦,thanks,如果咁令到你有bad feeling,真係十萬個對唔住,thanks

原文章由 siuboka 於 08-4-2 14:29 發表

Sindy:

好多謝你既回應! 以下係我個人對你係呢個Topic既意見:

-聽到舊年有幾個人spc唔收返,唔係佢地唔想讀
-st paul都唔係100%接收幼稚園生,當中有部份係想入st paul小學但入唔到,情況唔同聖心,係聖心,你有誠意想入,就問題唔大,除非三心兩意,但st paul如果你一心一意都會有機會升唔到...........雖然我個係仔,但我覺得我無揀錯聖心而唔係 spk”
-"我仲可以話你知,咪以為入到spk就一定上得返佢小學…

咁你又有無聽到,到最後只要SPK/SPN既小朋友如有誠意想入SPC,waiting list都收晒呢?呢幾年都係咁。好多謝你提供呢d資料比而家spk既家長,以我所知既可能無你咁update啦

開頭入唔返既,你有又無聽到點解呢?例如家長既理念同學校唔一樣; 小朋友/家長唔同學校合作, 重有至大既原因,係唔夠位! 呢個都係spk同sh唔同既地方

SPK/SPN 係收生簡章都寫得好清楚,唔會介紹或保送兒童入任何幼稚園或小學,就算唔收,咁問題又係邊度呢?我地d家長一開始就好明白,點解出面既家長會覺得咁係有問題呢?我無問題喎....唔知係咪其他家長有問題,淨係知道呢處又係唔同sh,我覺得我地係呢度,係有責任話事實出黎>>spk未必收得晒,sh私校收得晒,有人提出呢d資料,正正係bk可貴既地方,可以睇到事實既大部份

SPC根本係無咁多位offer比曬SPK+SPN既學生,咁有小部份要去waiting係必然既,學校當然要取捨啦,揀係理所當然既事. (唔通要抽籤?)

- "其實都唔係大唔大方既問題,因為我地幼稚園既情況比較特別,幼稚園生升私小,係唔駛考試,”

katelee只係講SPK/SPN大方,可以比佢地d學生大抽,又係事實窩!只係大家學校行政唔同,無問題架!前文係度講緊兩間學校小一收生,佢就話spk大方,我諗會有家長誤會sh,所以提返出sh學校/修會既辦學理念,有時唔係一定正同負,仲可以有其他原因的,所以我話唔係大方同唔大方既問題,你唔認同sh咁既做法,係理解的,但身為sh既學生家長,都有個責任解釋學校既方向(不過唔係代表學校講野,我無咁既權,只係將我係學校度聽到既野講返出黎...)

SPK/SPN既小朋友升小學,都係唔駛考試架!咁又算唔算比較特別呢?我只係講緊學校既做法,總之係sh,無任何'西'選,到而家為止,算我見識少,除左sh幼稚園上佢私小,我真係無見過有其他幼稚園生,不經任何評估/考試/揀選就升到其有關係小學,sh真係你話黎就得架啦,就只有一條件,放棄政府學位,至於你問我你地幼稚園特唔特別,恕我真係無資格評論

- 'spk同聖心,係唔同學校,教學宗旨,學校風氣都唔同,著重既野又唔同,所以收生各有各睇法都梗有,spk走左d學生,收返d佢地所揀選既學生,佢地學校係咁,都無不妥,我想講,有d人有錢,佢地會對錢既睇法唔同,有d人會盡辦法搵錢,但有d人,覺得錢夠就得啦,會用自己多餘既錢幫人,聖心絕對係樸實及品德嚴緊既學校,如果話佢地因為無信心收到學生/留唔到學生既話,就太脫離現實了”

你係呢段係比較緊SPK 同SH, 強調呢兩間學校既風氣都唔同,咁你話”聖心絕對係樸實及品德嚴緊既學校”,咁你係想講SPK咪呢?果我話sh係一間'樸實及品德嚴緊既學校',都有人反對,我真係無話可以說,我唯有講聲對唔住,大家仲可以出黎鬧我誤導或講d與事實不符既野添.....學校有好多類型,有d教到小朋友出黎活潑,多說話,有d教出來係有禮少言的,有d係特別有自信的,hehe,好似莫x蔚果間出名名校,但莫小姐既樣同其他出眾演員比較實在差太遠吧,但佢依然係好有自信心的,這就是各學校出品大部份學生的特徵,好似我女咁,話佢係sh出黎,都無人信,又無禮,又巴辣,這只是少數一群,大部份都有樣睇的,可能你唔認同

我無話過你既言論令SPK家長有不滿唔出聲,只係唔認同你講既野,唔認同唔=不滿! 我指既唔出聲只係唔去clarify你講SPK既部份野,希望無令你誤會。無人會有100%人認同的,你都無謂咁介懷,如果有錯,我都希望有人比d堅料,先係呢度大家家長日浦夜浦既動力.

siuboka

Laughable!! Take special care of the kid!

sippo,
我覺得你有好問題囉,做咩攞我囡囡幅相登響樹呀???
恐嚇我呀? 我有近親響警局做,你依家想點呀???
大人既野,做咩要攞埋小朋友黎講,我真係覺得你好有問題???
你已經無品咁用foul language駡我,我都無再回應你,覺得side氣,完全同你溝通唔到.
另外,我已經舉報左你.請你盡快將我囡囡幅相delete左去.

原文章由 sippo 於 08-4-5 02:53 發表

[ 本文章最後由 薳然媽媽 於 08-4-5 23:58 編輯 ]

醒目開學勳章

為何一個咁既topic會搞成咁的??

我的小朋友讀緊spn, 亦曾考過spk, 我諗我可以將我所知的說出.  我個女同班真的有同學的家長係舊年10月時話我知佢入唔番spc. 所以話100%spn及spk的學生上得番晒spc呢個講法係今年係唔正確的.  當然, 到自行收生及今年6月大抽獎之後收番佢地就唔出奇.  我只知道spn舊年的waiting list, spc全部最後都收番晒, 這是由spn的校長在家長會時說的.

至於話考spk, 我個女當時考spk時係大大女tim(即係幾乎大到唔可以申請), 但係, 咪又係唔收.  所以唔一定係大就一定入到的.  而家佢係spn係細女tim.  至於spk interview時問既野都係好簡單的問幾條問題而已.  

我收到朋友的電話, 話spk收左佢個女, 佢第2次考了, 但我唔覺得佢個女interview時既表現會好outstanding, 因為平時佢都好難control到佢的.  連佢而家讀緊的kinder老師都成日投訴佢的, 佢係成日都坐唔定的.  咁你可以想像佢interview時會點.   

所以根本就無一個絕對的收生標準的.

當然, 到自行收生及今年6月大抽獎之後收番佢地就唔出奇.--> st paul 小學可以大抽獎架?

原文章由 AndyRain 於 08-4-9 15:49 發表
為何一個咁既topic會搞成咁的??

我的小朋友讀緊spn, 亦曾考過spk, 我諗我可以將我所知的說出.  我個女同班真的有同學的家長係舊年10月時話我知佢入唔番spc. 所以話100%spn及spk的學生上得番晒spc呢個講法係今年係唔 ...

原文章由 happysin 於 08-4-9 16:51 發表
當然, 到自行收生及今年6月大抽獎之後收番佢地就唔出奇.--> st paul 小學可以大抽獎架?

佢意思即係過左政府大抽獎既時間,spc有可能仲有位,因為有d人可能抽到其他差唔多既學校會唔讀

醒目開學勳章

sindy說法正確, 我意思係St Paul 小學係俾已取錄的準小一學生參加大抽獎的, 有些同學抽到心儀的學校, 會放棄st paul convent個位的, 咁樣spc咪可以有位去收waiting list d學生攞.  但數量多少就不知道了, 況且亦年年都唔同的.

原文章由 happysin 於 08-4-9 16:51 發表

[ 本文章最後由 AndyRain 於 08-4-10 09:19 編輯 ]

oh.. understood, thanks for clarification.

原文章由 AndyRain 於 08-4-10 09:17 發表
sindy說法正確, 我意思係St Paul 小學係俾已取錄的準小一學生參加大抽獎的, 有些同學抽到心儀的學校, 會放棄st paul convent個位的, 咁樣spc咪可以有位去收waiting list d學生攞.  但數量多少就不知道了, 況且亦年年 ...
‹ 上一主題|下一主題