用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Clare and Scared Heart - Which one?
go

St Clare and Scared Heart - Which one? [複製鏈接]

I'd like to ask which one is better?
   0    0    0    0

回覆 #1 wdzhang 的文章

Anybody help me ar?  Need to choose.

Scared Heart 名氣比較大,成績比較好。
St clare 實而不華。

原文章由 y2kyiu 於 08-4-7 10:42 發表
Scared Heart 名氣比較大,成績比較好。
St clare 實而不華。

If you compare St Clare with SH (Private Section), SH is very aggressive and St Clare is more all round education.

If you compare with SH (PM Section), St Clare is better.  I agree with Y2K, St Clare is  實而不華!!! Kids are good manner and Well behaved!! Their Moral education is really good.

原文章由 christineyan 於 08-4-7 13:33 發表

If you compare St Clare with SH (Private Section), SH is very aggressive and St Clare is more all round education.

If you compare with SH (PM Section), St Clare is better.  I agree with Y2K, St Cla ...

st clara頭20名,英華面試機會都無......我覺sh上下午都會比佢好,sh老師都話st clara係次一級既選擇....(我大女老師當年比既評語)

你的消息何來?????
今年聖嘉勒去英華面試的有幾十人.上兩年入女拔等名校的都有廿人以上.
我唔想講那一間比較好,但未証實的消息不要誤導人.
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

其實聖心下午校都唔差喎, 佢小學個校長係st. mary以前個校長, 而家佢地都好aggressive, 我囡而家用緊既grammar書, 係f.2既grammar黎, 重係偏深果隻, 重有, 佢地今年六年級英文已經教緊phrasal verb. 呢D一般黎講係中學至會教.....

FYI, 英華係apply F.1都會有得interview架

原文章由 christineyan 於 08-4-7 13:33 發表

If you compare with SH (PM Section), St Clare is better.  I agree with Y2K, St Cla ...

原文章由 瑄婷 於 08-4-11 11:21 發表
你的消息何來?????
今年聖嘉勒去英華面試的有幾十人.上兩年入女拔等名校的都有廿人以上.
我唔想講那一間比較好,但未証實的消息不要誤導人.

我朋友個女,並非何人.......我從來都唔會將自己唔知既野當事實咁講,'聽講'既我會話'聽講'的........個小朋友剛升完中仲考完八級鋼琴添....佢又唔只一樣學器學得好,運動都有獎......你d消息何來?呢十幾個考到女拔既,你全部都識?

beaclam,

我朋友個女唔係今年,就係啦,可能英華呢兩年改左制,咪個個都有得in囉........

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-4-11 14:24 編輯 ]

Sindy,
我朋友的女兒現在讀緊St. Clare's F.1, 她有講過今年係有幾個同學(當然只是她認識的)係入到英華wor! 而她的成績其實都有機會入, 係老師同她講, 但我朋友的女兒,說自己想留下繼續讀 ~ 這是真人真事, 而只是上年的事 ~ 可以你的資料是否再之前的嗎?

我朋友個女,並非何人.......我從來都唔會將自己唔知既野當事實咁講,'聽講'既我會話'聽講'的........個小朋友剛升完中仲考完八級鋼琴添....佢又唔只一樣學器學得好,運動都有獎......你d消息何來?呢十幾個考到女拔 ... [/quote]
Don't worry!Be happy![/color purple]

原文章由 chingbb 於 08-4-11 14:41 發表
Sindy,
我朋友的女兒現在讀緊St. Clare's F.1, 她有講過今年係有幾個同學(當然只是她認識的)係入到英華wor! 而她的成績其實都有機會入, 係老師同她講, 但我朋友的女兒,說自己想留下繼續讀 ~ 這是真人真事, 而只是上 ...

我朋友個女唔係今年,但都唔係四五年前.....唔可以講得太明,呢度好多老師校長係度,咁唔係幾好,明白嗎?你朋友個女入到英華,唔知係咪可能搞珠入去?但我呢個個案就係真人真事,同sh老師講既野不某而合,之前大女升中時,我都會覺得有無搞錯左,一路都打左個問號係度,聽埋朋友既故事,就覺得合理囉,我朋友當時係好震驚/down,當然,我朋友個女都入到st clara中學啦,但再後來係點,算我唔方便係度講啦,總之就唔係邊個邊個個親戚朋友啦,佢當時仲問我點算好

Sindy,
首先希望你不會介意! 我覺得在講明那一年又會有什麼問題呢? 如果真係有老師見到會點? 我地只是講事實. 我朋友個女的同學全都不是搞珠入, 係要面試架! 而我朋友的囡囡是基本沒有想過去別的學校 ~ 難聽點的說, 英華諗都未諗過(沒有看不起的意思)

原文章由 Sindy 於 08-4-11 14:53 發表

我朋友個女唔係今年,但都唔係四五年前.....唔可以講得太明,呢度好多老師校長係度,咁唔係幾好,明白嗎?你朋友個女入到英華,唔知係咪可能搞珠入去?但我呢個個案就係真人真事,同sh老師講既野不某而合,之前大女升中時, ...
Don't worry!Be happy![/color purple]

算啦!唔好傷和氣!
各位精明的家長自會分析!
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

原文章由 chingbb 於 08-4-11 15:31 發表
Sindy,
首先希望你不會介意! 我覺得在講明那一年又會有什麼問題呢? 如果真係有老師見到會點? 我地只是講事實. 我朋友個女的同學全都不是搞珠入, 係要面試架! 而我朋友的囡囡是基本沒有想過去別的學校 ...

始終係人地既事,未得人同意公開咁講,太沒禮貌了......你要知道,我可以pm你....但不可以係呢度post.

我都沒其他意思,只係你都要好好再了解下英華係一間咩既學校,親身接觸到英華其中一個女生,已畢業上左港大,據佢所說,佢會考二十六分,但唔係學校最好果d........可想而知你唔係好認識英華.....仲有,英華校風非常之好(並不代表我對sc有乜投訴),我細女三年,加埋阿仔就黎兩年,係呢大約五年間,撘23號巴士/係金鐘的士站度,未曾見過學生有乜野唔檢點既行為,大聲喧嘩都無

做父母既,實會為子女安排最好/最適合既學校,所以邊d學校係咩程度都要好清楚,真係由心的,要重新認識英華

原文章由 瑄婷 於 08-4-11 15:46 發表
算啦!唔好傷和氣!
各位精明的家長自會分析!

無人傷和氣,只係將未知既野同大家分享一下......大家都係度發掘無人知既一面啫

沒有傷和氣 和Sindy講的一樣, 張自己知的或認識的和大家分享一下吧了!

原文章由 Sindy 於 08-4-11 15:53 發表

無人傷和氣,只係將未知既野同大家分享一下......大家都係度發掘無人知既一面啫

這是百份之百的事實....我有分別两位朋友的女兒和姪女都因學校的管教功課及耍求過低(不夠嚴僅)分別是小二及小三巳轉至另一(出名着重紀律)的女校就讀(灣仔),但...也有一位現就讀四年級的小朋友說非常喜歡st Clare,不過我問她的媽媽和爸爸覺得st Clare怎樣,他們都說st Clare是一間不錯的學校,但對學生的(功課及紀律)耍求並不高,而且如果你的女兒自律性低的話就耍好好的考慮啦,其實我也對st clare很有興趣而且我也有聽她們的簡介會,我也認識幾位st Clare畢業的麻麻及婆婆級 女士,她們均說這間學校很好但是現在就不及於前了,因為她們的孫也就讀st Clare但 和我問其他家長的評價差不多...每人對自己的小朋友要求不一,我自問自己的女兒不太自律,所以給女兒找了一間着重品德,紀律,傳統的學校給她.

4/11/2008 00:31
st clara20,英華面試機會都無......我覺sh上下午都會比佢好,sh老師都話st clara係次一級既選擇....(我大女老師當年比既評語)

4/11/2008 14:53
……….我朋友個女都入到st clara中學啦,但再後來係點,算我唔方便係度講啦,總之就唔係邊個邊個個親戚朋友啦,佢當時仲問我點算好

連人家學校名都唔清楚既人, 點能夠說服人佢會有中肯既平語呢?
St Clare’s 唔係 St Clara!

(sorry, 實話實說而已!)

原文章由 siuboka 於 08-4-11 22:33 發表
4/11/2008 00:31
st clara頭20名,英華面試機會都無......我覺sh上下午都會比佢好,sh老師都話st clara係次一級既選擇....(我大女老師當年比既評語)

4/11/2008 14:53
……….我朋友個女都入到st clara中學啦,但再後 ...

我英文差丫麻......係咁上下架啦,但可以話我聽到的不是事實嗎?你好無聊囉,得閒係度收下料仲好過抽人後腳啦

仲有,我好少對學校有評語的,只講事實,評語留返睇既人自己判斷啦

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-4-11 22:39 編輯 ]

原文章由 Sindy 於 08-4-11 22:38 發表

我英文差丫麻......係咁上下架啦,但可以話我聽到的不是事實嗎?你好無聊囉,得閒係度收下料仲好過抽人後腳啦

仲有,我好少對學校有評語的,只講事實,評語留返睇既人自己判斷啦 ...

我係實話實說而以!
年年有人compare呢兩間學校, 你都係quote返n年前你呀女年代既samples ! 無人話你講得唔對, 但d料係會變!  St Clare's 既新校長上場好一段時間, 人人讚好, 呢d都係事實!
SH 係好, 但St Clare's 都好好!   
正如瑄婷兩位公主e+讀緊St Clare's, 佢都無話過SH唔好; 但佢地班家長講St Clare's e+點好, 你又可否聽一聽呢?

原文章由 siuboka 於 08-4-11 23:01 發表

我係實話實說而以!
年年有人compare呢兩間學校, 你都係quote返n年前你呀女年代既samples ! 無人話你講得唔對, 但d料係會變!  St Clare's 既新校長上場好一段時間, 人人讚好, 呢d都係事實!
SH 係好, 但St Clare's  ...

你實話實說得無理由丫麻......英文差同聽到既野都可以拉埋一齊講,我地而家唔係討論緊文法/默緊書呀......

n年前?我都話人地個女啱啱升左中囉.....'年年'?點'年年'先?你將你諗既野代左入黎啦,'年年'已經唔係事實啦

可能你會覺得我係spk,又話聖心優勝既地方,係sc,又話聖心優勝既地方......好既地方個個都知架啦,要讚既話,寫封表揚信去學校啦....係咪?
呢度既家長實知學校有乜好架,有乜唔好/唔同既地方都要知囉,唔係第時先知原來係咁就遲架啦,要有充份資料先可以做到決擇架麻

要講好既地方有架....spk : 英文好,會考成績好,小學係近似國際學校,無乜壓力,咁好未?sc : 全日制.......校風好.......得未?
‹ 上一主題|下一主題