用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣邊間小學好?
樓主: bbkiki1991
go

荃灣邊間小學好? [複製鏈接]

仲未開始報名, 但可以上吓以下網址留意最新消息 :-

http://www.hkedcity.net/iworld/index.phtml?iworld_id=139
荃灣區家長教師會聯會

天佑 vs 麗城荃官

哪 較好 ?

求 意見 !

好煩惱 !

馬灣基慧 & 荃景基慧我都有朋友的小朋友讀緊 , 比較下我們覺得馬灣比較輕鬆, 因馬灣一&二年級的常識只是評估, 不用考試, 聖經科也不用考試 , 而普通話就四年級先要考試.

而我囝囝就係柴天上讀p.2,  課程ok, 不太谷, 功課不算太多, 每日約4-5樣 , 假期就6-8 樣 , 今年p.1的中文科用普通話教授 , 老師很有愛心, 2009年暑假會搬去深井碧提,
上年中學派位也不錯 , 我朋友的囝囝入了皇仁 , 其他有可風 . 林護 .何傳耀等等

[ 本文章最後由 tonyip 於 08-5-19 20:44 編輯 ]

請問荃灣天主教小學又如何?
請各位媽咪給點意見, 謝謝各位!

醒目開學勳章

唔該你先,你真係好人 ,麻煩你到時通知我。TKS!

我問過仔仔,佢話佢地兩個無一齊玩過,而你囡囡因為有時同人傾計,所以只係有少少少....少少唔乖啫,真你比佢激死。

原文章由 tramtram 於 08-5-16 11:01 發表
拜託.......拜託

我先會跟囡囡學校去參觀 "浸聯" & "馬基". (因學校只安排d兩間).
舊生家長同我講有個 "荃灣家長會" 會安排參觀小學  (印象中有荃灣基慧).  如果學校有通知我, 我通知妳呀.

可風中 ...

唔使客氣.....

多謝妳仔仔咁包容d個多咀妹
叫仔仔下次我囡囡太嘈 "薯" 下佢....(做小天使提點下).  

原文章由 PUKU 於 08-5-20 12:37 發表
唔該你先,你真係好人 ,麻煩你到時通知我。TKS!

我問過仔仔,佢話佢地兩個無一齊玩過,而你囡囡因為有時同人傾計,所以只係有少少少....少少唔乖啫,真你比佢激死。

...

hi ericbobo,

我朋友個囡讀緊上午班, 但佢話唔多功課喎, 可以係1-1.5小時左右就做完啦

我細妹個仔讀緊荃天小二, 都ok的, 不過就快轉校長就唔知有無影響

醒目開學勳章

佢有咁叻就好啦。

原文章由 tramtram 於 08-5-20 12:55 發表
唔使客氣.....

多謝妳仔仔咁包容d個多咀妹
叫仔仔下次我囡囡太嘈 "薯" 下佢....(做小天使提點下).  

得嫁....得嫁

原文章由 PUKU 於 08-5-20 19:50 發表
佢有咁叻就好啦。

你哋仔仔女女既幼稚園有無安排參觀小學呀?
小兒最近參觀荃灣官小(麗城果間), 但係佢唔識講返俾我知間學校有D咩野??

我囡囡幼稚園有呀 (加埋校長會有個講座, 教我地如何選擇小學)....不過, 同朋友傾開原來唔係間間幼稚園都會安排.

我估妳仔仔學間都係安排佢地去睇小學生生活.....佢唔識講返係好正常, 大人同小朋友睇野係好唔同.

有d學校會有 open day, 都時可以一家大細去參觀 (直接問下心儀小學, 有無 ? )

原文章由 羊咩囝 於 08-5-21 23:24 發表
你哋仔仔女女既幼稚園有無安排參觀小學呀?
小兒最近參觀荃灣官小(麗城果間), 但係佢唔識講返俾我知間學校有D咩野??

伍季明是否上/下午校同樣都咁多功課GA?

你哋覺得伍季明好D 定 石鐘山好D呀?

[ 本文章最後由 羊咩囝 於 08-5-22 15:17 編輯 ]

回覆 #1 羊咩囝 的文章

比較邊方面?  最緊要自己鍾意!

個人估計石鐘山多人報d, 因為近年比較出名, 但伍季明傳統有實力 !

回覆 #2 羊咩囝 的文章

伍季明 是否 有 2間 ?

hi, 我囡囡今年k2, 就快要選小學了!

伍季明 現在分上下午,遲d會分開兩個校舍轉全日!

聽講荃灣浸聯會小學好多人選的, 想知多d呢間學校, 有冇人有comment 呀, 因為我想選這間!

原文章由 balpha 於 08-5-22 13:14 發表
伍季明 是否 有 2間 ?

浸聯係基督教小學, 好多教友都會選擇子女入讀. (好熱門)
活動教學, 考試/測驗/功課會比同區小學少, 默書/評估都一樣有 (我收集過幾間小學資料, 其實間間真係差唔多, 可能傳統小學會比較多功課, 但活動式, 好多時會用 project file/評估d類字眼, 家長都要幫手一齊做, 唔會全無壓力),
無計要迎合教育局要求間間小學都會用唔同方法去 "谷" 學生.

原文章由 瑤瑤媽咪咪 於 08-5-22 15:35 發表
hi, 我囡囡今年k2, 就快要選小學了!

伍季明 現在分上下午,遲d會分開兩個校舍轉全日!

聽講荃灣浸聯會小學好多人選的, 想知多d呢間學校, 有冇人有comment 呀, 因為我想選這間!

...

tramtram,

唔該晒你!
睇黎浸聯係基督教小學又真係好吸引,(考試/測驗/功課會比同區小學少) 呢方面最吸引,哈哈!

先排我老公坐巴士時聽到人地傾計講伍季明好,但又聽唔到咩原因! 其實荃灣有好多間小學都唔差,但我朋友又同我講荃灣英中好少, 升中時好難爭,叫我選其中英中多的地區,但跨區的機會又真係好微, 我又冇宗教分,好難爭, 唉, 好煩呀!

原文章由 tramtram 於 08-5-22 16:58 發表
浸聯係基督教小學, 好多教友都會選擇子女入讀. (好熱門)
活動教學, 考試/測驗/功課會比同區小學少, 默書/評估都一樣有 (我收集過幾間小學資料, 其實間間真係差唔多, 可能傳統小學會比較多功課, 但活動式, 好多時會 ...

荃灣英中有邊幾間?
我只知有荃灣官中, 其餘就唔知??

回覆 #1 羊咩囝 的文章

唔好太緊張, 仲有六年, 到時可能有變呢 ! 而且教統局正研究比各中學自己決定用中文. 英文作為教學語言!
小學最緊要培養小朋友讀書興趣及良好品格 !
‹ 上一主題|下一主題