用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 太子Superkids
樓主: Babysiu
go

太子Superkids [複製鏈接]

如果Ms Lau專收名校生, 甘收曬st mary 學生,  間學校已經收滿, 上述幾間除了老字號st mary & 私校 sfa, 其他幾間都係普通派位學校.

唔係睇校名, 係睇校風, 與及interview時候ms lau都會觀察小朋友既行為, 就好像一些私校直資收小一生一樣, 今年小一有家長講有800個申請, 只有11班, 收88個學生, 比一些名校收生更激.

如果小朋友入讀後, 上堂disturb老師or 其他學生, ms lau 會叫佢大個d, 定 d 先至再來讀, 即叫你走唔好讀啦! 佢既waiting list 都唔知有幾多學生等著sip 位.

如果考試不合格, 有位留班, 無位都要走.

如果作為一間商業機構, 負責人大可開分校, 因真係求過於供, 但負責人沒有這樣做, 讀了幾年先至加左50蚊.  如果superkids 為了$, 佢今時今日, 5會甘受家長愛戴.

Ms Lau 曾經打電話比我朋友, 叫佢唔好幫個女作文, 要佢自己作, 朋友回應: 甘都比ms lau 睇得出, 真係唔好意思!
佢係一間用心辦學既英文學校.  

原帖由 BBHim 於 09-6-9 11:28 發表
你提既小學已經係有DD名, 咁讀新界區小學的小朋友, 就算英文成積好好,  睇校名...就知個學生有冇禮貌 ? ?

我明白始終都係商業機構, 最終收有名學校學生...... ...

原帖由 肥皂泡 於 09-6-9 17:19 發表

君媽,
想問吓你 家長/學生和老師有數講的是代表什麼  (收費可以減 / 時間可以加 OR 其他原因), 因為太多人申請Superkids入讀機會微,好似data08只好退一步,希望試一試SuperSmart,因為聽說形式上跟Superki ...

有數講的意思是你想學校怎樣教。例如小朋友作文差,可以多加作文功課。測驗考試前,可將那一堂轉為個人補習(要補差額的),又可向要求老師遲文功課/默書等等。

原帖由 PaPa 於 09-6-9 15:15 發表

以妳的個人意見﹐下面三間那間最好﹑那間相對無咁好呢?
(1) Super Kids
(2) Super Smart
(3) Click Clock

PaPa
三間我都有讀。我最喜歡的是Superkids,夠嚴,有系統,小朋友明顯有進步。
Supersmart 因為有數講,所以我不喜歡,是否覺得很奇怪,無他,全因我小朋友的性格。我的小朋友是:老師給予的功課/小測/默書一定努力完成,但很多時回去上堂時,其他同學要求不默書,竟然可以?(他說的)。他不喜歡那種不尊重已安排的行為,他認為其他小朋友應事先要求(或許他不想再溫多一次吧)。有時其他小朋友又可以欠交功課(他沒想過功課是可以欠交的)。我又試過要求老師改善他的作文,嘩!好啦(我認為)之後堂堂都有作句/作文,小朋友則認為,為什麼他要比別人做多些。所以Superkids一有位,便轉了去。
小時鐘我只上數學,有朋友在那裡上英文,評價很好,由於不是親身感受,不便妄語,請諒! 呀,小時鐘貼上壁報板的作文,ok架。

原帖由 君媽 於 09-6-10 07:50 發表

PaPa
三間我都有讀。我最喜歡的是Superkids,夠嚴,有系統,小朋友明顯有進步。
Supersmart 因為有數講,所以我不喜歡,是否覺得很奇怪,無他,全因我小朋友的性格。我的小朋友是:老師給予的功課/小測/默書一定努力完成,但很多時 ...

君媽,
想問吓你的小朋友曾經在Supersmart讀過,他的oral/作文是否很好,因我小朋友(9月份將會升讀2年級) 在小時鐘讀了5個月,但會話方面沒有特別進步及沒有作文,我打去Supersmart問過她們說只要3-4個月你可以看到小朋友在ora/作文方面有所進步,因他們是全英文教學及要默書和測驗,但小昤鐘只有45mins是全英文教學,另45mins是以廣東話教學及我曾問過小時鐘如小朋友測驗後成績不理想(不合格)會否留班,他們沒有留班,另一個想轉校原因係5個月已來,每次返學D同學都是新面孔,

原帖由 君媽 於 09-6-10 07:50 發表

小時鐘我只上數學,有朋友在那裡上英文,評價很好,由於不是親身感受,不便妄語,請諒! 呀,小時鐘貼上壁報板的作文,ok架。

但係小時鐘不用面試﹐你報名﹐佢有位就可讀﹐我只係擔心一班裏面幾個小朋友的水平相距太遠﹐個老師好難教到班小朋友。

我個人覺得貼得出來壁報板﹐當然選最好啦!

我最初係補小時鍾, 因superkids要等一年,我落左樓下報名, 我都覺小時鍾幾好, 45分鍾本地, 45分鐘外籍(abc之類)玩games,小朋友開心. 當時我就覺得superkids有無位比亞仔都無所謂. 如是等了半年superkids有位比我, 但要我番平日, 甘我唔去, 等了9個月, 又比了星期5, 我又唔去, 因當時有小時鍾補緊星期6, 最後ms lau 比左個星期6位我, 甘亞仔去考試pass左, 就入了去讀. S係用abc教足1.5hr, d老師有經驗(可能全職係superkids), 而小時鍾既老師係學生妹part time, 比較之下真係兩者差好遠,唔掛得d家長等一兩年, 都要等.

原帖由 PaPa 於 09-6-10 09:50 發表

但係小時鐘不用面試﹐你報名﹐佢有位就可讀﹐我只係擔心一班裏面幾個小朋友的水平相距太遠﹐個老師好難教到班小朋友。

我個人覺得貼得出來壁報板﹐當然選最好啦! ...

原帖由 catcatmom 於 09-6-10 11:41 發表
我最初係補小時鍾, 因superkids要等一年,我落左樓下報名, 我都覺小時鍾幾好, 45分鍾本地, 45分鐘外籍(abc之類)玩games,小朋友開心. 當時我就覺得superkids有無位比亞仔都無所謂. 如是等了半年superkids有位比我, 但 ...

小時鐘話成績唔好﹐會有免費補堂。
咁如果在SuperKids成績唔好﹐是否只會叫小朋友退學?

原帖由 Barbarasin 於 09-6-4 09:57 發表
我都收到面試時間了!  

請問你係報小一班﹐還是其它級插班?

係佢既考試唔合格,有補考既, 再唔合格, 就睇有無位比佢留一級,  如小朋友係勤力,交齊功課上堂聽書, 好少唔合格, 因ms lau 有入學test, 達標先比你入去讀.老實講superkids 係适合勤力小朋友讀, 因語文係浸番來.
次次行過d classroom,聽到d小朋友笑到好開心, d鬼婆教書係生鬼D, 佢地係外國大,而d學生係S係讀得好開心.  

原帖由 PaPa 於 09-6-10 12:29 發表

小時鐘話成績唔好﹐會有免費補堂。
咁如果在SuperKids成績唔好﹐是否只會叫小朋友退學?

報小一班, 今年九月升小一!
一開始填報名表咪選擇上堂時間, 現在面試信都寫了上堂時間, interview合格就係這個時間上堂.
原帖由 PaPa 於 09-6-10 14:14 發表

請問你係報小一班﹐還是其它級插班?

有無報讀SuperKids小二插班生都收到面試通知呢?

原帖由 肥皂泡 於 09-6-10 09:48 發表

君媽,
想問吓你的小朋友曾經在Supersmart讀過,他的oral/作文是否很好,因我小朋友(9月份將會升讀2年級) 在小時鐘讀了5個月,但會話方面沒有特別進步及沒有作文,我打去Supersmart問過她們說只要3-4個月你可以看到小朋 ...

肥皂泡:
當年Supersmart校長亦對我這樣說,但讀了差不多1年,會話只有少少改善(算是夠膽和老師說話吧)。會話是我小朋友最弱的一環,無論中英文,由幼稚園到現在,最好成績只有B-,這學期還不合格呢!我正努力找辦法改善,你有建議嗎? 作文方面,一向都ok的,只缺乏創意和文章不夠生動有趣。

原帖由 君媽 於 09-6-10 16:20 發表

肥皂泡:
當年Supersmart校長亦對我這樣說,但讀了差不多1年,會話只有少少改善(算是夠膽和老師說話吧)。會話是我小朋友最弱的一環,無論中英文,由幼稚園到現在,最好成績只有B-,這學期還不合格呢!我正努力找辦法改善,你有建議 ...

君媽,

多謝你經常答覆我問題,我已申請報讀SuperKids小二插班生但直到現在還沒收過Interview通知,我小朋友跟你小朋友有點相似,老師給予的功課/小測/默書一定努力完成及最差的一環也是英語會話,我想轉去Supersmart係見他教法跟Superkids差不多(我Buy默書/測驗/功課),Supersmart係要先評估才分班入學,所以同一班的成績應該是差不多,而我小朋友係小時鐘成績只有B-/測驗只有70多分,而同學每次都不同(我和小朋友不太喜歡/成績相距太遠取差只有20分多分),係呢你小朋友幾多年班仲有沒有在小時鐘學數學,課程是否配合學校課程,每次上課同學都是新面孔嗎

原帖由 君媽 於 09-6-10 16:20 發表

肥皂泡:
當年Supersmart校長亦對我這樣說,但讀了差不多1年,會話只有少少改善(算是夠膽和老師說話吧)。會話是我小朋友最弱的一環,無論中英文,由幼稚園到現在,最好成績只有B-,這學期還不合格呢!我正努力找辦法改善,你有建議 ...

君媽,
我覺得在Superkids讀Grammar是OK的,但Oral就不足夠了,小女在Superkids上算活躍,取了超過一半的每月獎勵,但Oral只取得B.

我將會在暑假讓她多接觸英語,加強Listening and Speaking的訓練.

原帖由 kls12 於 09-6-10 20:16 發表

君媽,
我覺得在Superkids讀Grammar是OK的,但Oral就不足夠了,小女在Superkids上算活躍,取了超過一半的每月獎勵,但Oral只取得B.

我將會在暑假讓她多接觸英語,加強Listening and Speaking的訓練. ...

請問你有甚麼好介紹呢?

君媽,

我將會在暑假讓她多接觸英語,加強Listening and Speaking的訓練. ...

kls12
我原本打算暑假跟EF去新加坡的遊學團,但因流感關係,取消了。你有什麼建議?

原帖由 肥皂泡 於 09-6-10 17:40 發表

君媽,

多謝你經常答覆我問題,我已申請報讀SuperKids小二插班生但直到現在還沒收過http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=119&cb=12345645&n=adeb5136Interview通知,我小朋友跟你小朋友有點相 ...

肥皂泡:
我只是剛報了小時鐘的數學,老師好像很了解我小朋友學校的數學情況,她說會特別安排我小朋友那份卷。由於介紹我去的家長強力推介,加上我見我小朋友同校都有些同學去小時鐘,所以便去報了。我還沒看過我小朋友做評估的那份卷,但當時一做完時,小朋友已說有些數是沒見過的。介紹人說小時鐘會比學校教快兩個月,再看多些時日吧!
Supersmart 有時都會轉人的,但不會堂堂新面孔。另上堂時都會有學習程度參差,考試成績差成30分都有。

Hi 君媽,

請問 "每月獎勵" 是甚麼?

請指引。  謝謝。

君媽,

我想要superkids的地址, 可以給我嗎 , 謝!

Room 711, Workingbond Commercial Centre, 162 Prince Edward Road West, Kowloon
Tel: 2308 1125
Fax: 2308 1074
原帖由 Kwan 於 09-6-11 15:14 發表
我想要superkids的地址, 可以給我嗎 , 謝!

‹ 上一主題|下一主題