用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇天主教小學嘅家長喺度??可以比d意見嗎? ...
go

有冇天主教小學嘅家長喺度??可以比d意見嗎? [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

你可以同小朋友講, 應該學會尊重別人, 祈禱是其一, 例如有些屋企入屋要除鞋, 咁去到人地屋企, 要入鄉隨俗. 就算唔係教徒, 都可以祈禱, 除了感謝天主也感謝為他們預備食物的人. 至於話唔祈禱老師唔比食飯, 除非特登攪對抗, 如果唔係大家一齊祈禱時, 保持靜默老師也當不會特意刁難.
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_480.gif[/img]

我個人覺得﹐首先你去了解兒子要唸的祈禱文內容,再從中作解決的方法。

其實是你及你的家人不願意他去唸謝飯禱文,還是小朋友本身認為自己不信,不明白為何要唸呢?

如是後者,無論你信甚麼信仰,(除非是極端無神論派),總在你心底是相信萬物是有一位主宰的,那麼,可以告訴兒子飯前祈禱是感恩眼前的食物,無論好吃不好吃,都其實得來不易。

若解決不來,例如禱文內容與信念不相乎,可否當是飯前唸一首新詩呢?
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

我地都唔信教架、不過仔仔學校亦有午飯主禱、本人覺得無問題喎、都係感謝主、可以從中教小朋友感恩

[ 本文章最後由 branma 於 08-4-25 13:05 編輯 ]

我本身是信佛,但我都送我個女入天主教小學, 這是沒有問題的。最重要教佢懂得尊重, 無論是對神或者對人, 假以時日, 佢選擇入教, 我都會非常贊成, 因為信仰絕對自由, 最緊要是個個宗教都是"導人向善"

‹ 上一主題|下一主題