用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南上午VS創價下午
go

迦南上午VS創價下午 [複製鏈接]

終於要揀啦,真係好忐忑,好想讀創價但係係下午班...各位比D意見.....
   0    0    0    0

這要看你的價值觀.你較著重學校的質素呢抑或較著重上下午班的分別呢?

Right. You can simply choose the one you like the most. But of course, it is more convenient for you to plan extra-curricular activities if you kid study in AM class!

我以前係教幼稚園英文科(其中一間係創價), 一直都係覺得下午班既小朋友較醒目, 學野都會快D, 我諗住幫我個女一定係報下午班, 因為上午班既小朋友都未瞓醒, 半夢半醒咁過左半日, 然後放學返去又係食飯瞓覺做功課, 下午班既小朋友就瞓夠玩夠先返學, 個心情好好多!
不過要視乎你既心態,有D家長鍾意上午班因為下午可以去參加活動,但你諗深一層,一個小朋友返學返左4個鐘,可能仲有校車既車程令佢好累好累,你仲要佢參加興趣班嗎? 點解唔安排在星期六? 比佢地開開心心咁學習先係最重要,因為佢地(下午班小朋友)學得開心D, 我地多數會教多一個CHAPTER或玩多D遊戲(IN CLASS)

gwengwen

你都講得好岩

唔知點解, 好多人覺得 am 係優勝d.....

好多謝你既分析,本來我就係鐘意創價多D既,就你為咗下午班所以好忐忑,而家聽完你講就決定揀創價啦

原文章由 gwengwen 於 08-5-2 18:00 發表
我以前係教幼稚園英文科(其中一間係創價), 一直都係覺得下午班既小朋友較醒目, 學野都會快D, 我諗住幫我個女一定係報下午班, 因為上午班既小朋友都未瞓醒, 半夢半醒咁過左半日, 然後放學返去又係食飯瞓覺做功課, 下 ...

醒目開學勳章

我仔仔讀創價 am 我唔覺佢半夢半醒咁返學
佢係學校每日既野佢都會好記得...

其實我覺得係睇個小朋友本身係一向早睡早起
還是夜睡晏起

我仔仔由細開始已經習慣早睡早起..所以我幫佢揀 am
我全完唔覺佢學唔到野

原文章由 gwengwen 於 08-5-2 18:00 發表
我以前係教幼稚園英文科(其中一間係創價), 一直都係覺得下午班既小朋友較醒目, 學野都會快D, 我諗住幫我個女一定係報下午班, 因為上午班既小朋友都未瞓醒, 半夢半醒咁過左半日, 然後放學返去又係食飯瞓覺做功課, 下 ...

我也認為要看小朋友本身生活習慣. 但一點是如果那間學校是好也是自己心儀的, 便不用太介意上午或下午的分別. 換轉一間不想入讀的讓你上上午班. 難道又接受?

再者說上午班沒下午班那麼吸收知識. 好像太武斷了 我自己一定選學校為先. 其他事可慢慢調節.
‹ 上一主題|下一主題