用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) GOODHOPE轉全日及新校舍
go

GOODHOPE轉全日及新校舍 [複製鏈接]

想請問下各位mami,學校幾時會轉全日,同埋新校舍幾時先ok?thanks!!!!!!!!!!!!!!

[ 本文章最後由 yiuyiuhui 於 08-5-3 22:04 編輯 ]
   0    0    0    0

我覺得保守估計起碼兩年後。你可以參看學校之網頁,有建校的圖片以供家長觀看。
http://www.lsp-g.com/progress/hongkong/2008/200803.html
蚊蚊媽

吾好意思,有少少離題,請問德望是否將會開幼稚園呢?

原文章由 manmum 於 08-5-4 22:24 發表
我覺得保守估計起碼兩年後。你可以參看學校之網頁,有建校的圖片以供家長觀看。
http://www.lsp-g.com/progress/hongkong/2008/200803.html

回覆 #3 momoki 的文章

聽校長講過新校舍係會有幼稚園

梁校長曾說小學部在2009年9月可望轉全日制, 另新校舍有幼稚園部, 只開辦K2及K3 (不設K1).

原文章由 AM 於 08-5-15 03:13 AM 發表
梁校長曾說小學部在2009年9月可望轉全日制, 另新校舍有幼稚園部, 只開辦K2及K3 (不設K1).

AM,
咁新校舍係咪09年先可以啓用呢?新校舍响邊度架?同埋想問下學校(小學部)有否規定學生用咩款書包/顏色架?因為想幫囡囡快d買個合適嘅書包,thanks

[ 本文章最後由 yiuyiuhui 於 08-5-15 16:37 編輯 ]

新校舍起係舊校舍原址, 你來面試時應該途經地盤.

只要無轆便可, 沒有規定顏色/沒有指定牌子/款式.

原文章由 yiuyiuhui 於 08-5-15 16:35 發表

AM,
咁新校舍係咪09年先可以啓用呢?新校舍响邊度架?同埋想問下學校(小學部)有否規定學生用咩款書包/顏色架?因為想幫囡囡快d買個合適嘅書包,thanks

AM,
thank you!!!!!!!!!!!

原文章由 AM 於 08-5-15 03:13 發表

2X年前, GHS係有幼稚園嘅, 也而加又重設幼稚園部咩??? 我都希望2009年9月可望轉倒全日制啦!!

轉倒全日制, 會唔會加學費, 依家要$3230都好甘啦.

原文章由 Childhood 於 08-6-10 14:15 發表

我諗多數會加...慘!!!加埋校車,真係好甘..

德望幼稚園

聽聞幼稚園會考慮開K1, 因為有修女希望由小教好d學生喎,應該好快便會知道。

原文章由 Childhood 於 08-6-10 14:15 發表

Childhood,

你係唔係决定俾個女讀GHS呀?

唔好意思,想問吓新校舍在那兒, 是否2 or 3 年後般? GHS
interview 是怎樣的? 幾時轉全日呀??謝謝

原文章由 Sammichloema 於 08-6-12 17:39 發表

Childhood,

你係唔係决定俾個女讀GHS呀?

今日問過學校職員新校舍應該今年年尾或09年1月左右可以啓用,到09年9月至轉全日!
原文章由 texas 於 08-6-16 09:45 AM 發表
唔好意思,想問吓新校舍在那兒, 是否2 or 3 年後般? GHS
interview 是怎樣的? 幾時轉全日呀??謝謝

yiuyiuhui,

幾個月前有家長說過識"建校工程"嘅人話08年12月會起好, 聽完你講, 真係可能提早入伙.  好消息

得閒click去睇建校最新相片.http://www.lsp-g.com/progress/hongkong/hongkong.html

原文章由 yiuyiuhui 於 08-6-23 22:23 發表
今日問過學校職員新校舍應該今年年尾或09年1月左右可以啓用,到09年9月至轉全日!

AM,
係呀!因為我囡囡今年9月將入讀ghs小一,有新校舍真係好呀!仲有室內泳池!囡囡一定會好開心呀!
原文章由 AM 於 08-6-24 01:27 AM 發表
yiuyiuhui,

幾個月前有家長說過識"建校工程"嘅人話08年12月會起好, 聽完你講, 真係可能提早入伙.  好消息

得閒click去睇建校最新相片.http://www.lsp-g.com/progress/hongkong/hongkong.html

...

原文章由 yiuyiuhui 於 08-6-24 13:58 發表
AM,
係呀!因為我囡囡今年9月將入讀ghs小一,有新校舍真係好呀!仲有室內泳池!囡囡一定會好開心呀!  

Hi, yiuyiuhui,

妳好, 我囡囡都係今年9月將入讀GHS小一, 希望到時大家照應吓啦. 如果新校舍真係08年尾起好,就好了.. 因始終在中學部的ST.
Joseph Hall 上課比較迫..

我想問知否學校會幾時正式叫新生註冊呢?郵寄咗回條話選讀GHS後,又冇咗回音了.

依家小學部借用舊中學部課室上堂, 課室size都ok, 早會的地方就細左少少, 等多幾個月就有新校舍, 由舊去新校舍, 我相信小朋友們都會好開心, 好興奮  

原文章由 Sammichloema 於 08-6-24 14:31 發表

妳好, 我囡囡都係今年9月將入讀GHS小一, 希望到時大家照應吓啦. 如果新校舍真係08年尾起好,就好了.. 因始終在中學部的ST.

我想問知否學校會幾時正式叫新生註冊呢?郵寄 ...

Hi Sammichloema:

我昨日打過去學校問,職員話會於7月中寄信給家長有關8月1日註冊的細節。

唯有耐心等多半個月啦。

原文章由 Sammichloema 於 08-6-24 14:31 發表

我想問知否學校會幾時正式叫新生註冊呢?郵寄 ...
‹ 上一主題|下一主題