用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔好隨便去叩門?
樓主: 櫺囹桼
go

唔好隨便去叩門? [複製鏈接]

咁佢都會比返個英中位出黎既.....

PS : 我地冇參加大抽獎, 不過今年一定會叩門, 目標只有一個....
原文章由 khmama 於 08-5-9 21:56 發表

好心就比o的機會其他人啦!

做家長莫過於唔駛叩門, 直派第一志願中學, 但談可容易呢!?

回覆 #22 櫺囹桼 的文章

結論好啱聽, 支持你

好高興七哥再出番黎

我都贊成唔好隨便叩門, 不過, 以小囡性格(非讀直屬中學不可), 如咁唔好彩派唔到直屬中學, 而派去無雷公/較差之學校(其實派到頭六名內我都收貨架啦), 我諗我地只係會去直屬中學叩門, 而且老師話叩門機會都好大。(因為只收番小學學生, 不會收外人)

祝所有媽咪一擊即中!

老師都講明機會大, 俾我就算派到第二志願都一定去叩直屬中學, 你個囡咁想讀, 就陪佢辛苦多走一趟吧!

原文章由 beaclem 於 08-5-14 13:38 發表
...我都贊成唔好隨便叩門, 不過, 以小囡性格(非讀直屬中學不可), 如咁唔好彩派唔到直屬中學, 而派去無雷公/較差之學校(其實派到頭六名內我都收貨架啦), 我諗我地只係會去直屬中學叩門, 而且老師話叩門機會都好大。(因為只收番小學學生, 不會收外人)
..

[ 本文章最後由 木土土 於 08-5-14 23:26 編輯 ]

如亞囡真係好想讀直屬中學, 我都會幫佢叩下門既!希望佢成功啦!

原文章由 木土土 於 08-5-14 20:06 發表
老師都講明機會大, 俾我就算派到第二志願都一定去叩直屬中學, 你個囡咁想讀, 就陪佢辛苦多走一趟吧!

你亞囡門直屬中學就好啦, 我個囝個間已暗示家長不用叩門,因為如果有位都要留俾校友的申請,應該不會留給派不到位的小六學生。聽到中學校長的宣佈。簡直好像一盤冷水淋落黎咁!真慨嘆!

原文章由 beaclem 於 08-5-15 13:19 發表
如亞囡真係好想讀直屬中學, 我都會幫佢叩下門既!希望佢成功啦!

唔明? 咁你囝果間係唔係直屬呢? 咁校友係邊類人呀?

原文章由 saiyeest 於 08-5-15 15:10 發表
你亞囡門直屬中學就好啦, 我個囝個間已暗示家長不用叩門,因為如果有位都要留俾校友的申請,應該不會留給派不到位的小六學生。聽到中學校長的宣佈。簡直好像一盤冷水淋落黎咁!真慨嘆!

...

係直屬男女校。但佢地話如果有位都係得一個半個。要留俾有關係的前校友親屬。因為而家等住入翻中學的等侯名單已很多。加上教育局嚴格規定每班四十人。不能担多兩三張椅。所以不會有位留給現時小六叩門。

原文章由 beaclem 於 08-5-16 11:44 發表
唔明? 咁你囝果間係唔係直屬呢? 咁校友係邊類人呀?

原文章由 櫺囹桼 於 08-5-9 21:41 發表
升中派位好快就有結果(7月8),呢個時候大部份家長應該填好(交了)選校表格在默默等待…而家之熱門話題莫過於叩門!
有以下幾個問題,值得大家思考思考:
1)
點解要叩門?
當然係派得唔多理想!
2)
點為之不理想?
有人認為band1生派 ...

我都贊成唔好隨便叩門

原文章由 dad1234 於 08-5-17 00:35 發表

我都贊成唔好隨便叩門

我就選擇隨遇而安,一定唔會叩

(皆因阿囝band3尾+有主科唔合格派到10以內志願都燒炮仗)

好高興好多爸媽都明白點解唔好隨便叩門...不過假如小朋友派到超出心理準備範圍 + 事前又要同佢哋做足心理輔導 + 不要抱太大希望 + 唔得都要讚賞所派之中學...去搏一搏也可以理解的!
最後當然祝人人派得第一志願!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

#1 同意, 同意.
所以我都是為我的女女選了一間band2校風好的中學,
希望她讀得開心, 希望她入到啦.

<<實就算叩到到聖喇拔,你唔發奮圖強一定唔會有A派;反之入到去先知天外有天好易嚇窒原本已屬不俗之小朋友!
反而一般中學,只要校風純樸可以專心讀書,小朋友信心大好多~一樣可出狀元來!

所以個人認為…當小朋友派到“合適”之中學,>>

醒目開學勳章 王國長老

原文章由 SALLY媽媽 於 08-5-19 12:30 發表
#1 同意, 同意.

係咪梁文燕, 陳震夏, 胡中,
聖若瑟和基督書院校風好嗎???

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-5-19 13:45 編輯 ]

我仔仔都係選了一間校風好的band 2 中學, 希望入到!!  作為家長的我只是希望小兒有一個快快樂樂的中學生活,  有良好的品格, 做個好人, 這些都比攞好多個"A" 更為重要!!  

希望大家的兒女都入到自己想入的中學,  愉快學習

原文章由 SALLY媽媽 於 08-5-19 12:30 發表
#1 同意, 同意.

原文章由 xmanman 於 08-5-20 09:15 發表
我仔仔都係選了一間校風好的band 2 中學, 希望入到!!  作為家長的我只是希望小兒有一個快快樂樂的中學生活,  有良好的品格, 做個好人, 這些都比攞好多個"A" 更為重要!!  

希望大家的兒女都入到自己想入的中學,  愉 ...

007 返黎,好開心呀  

原文章由 櫺囹桼 於 08-5-18 21:09 發表
好高興好多爸媽都明白點解唔好隨便叩門...不過假如小朋友派到超出心理準備範圍 + 事前又要同佢哋做足心理輔導 + 不要抱太大希望 + 唔得都要讚賞所派之中學...去搏一搏也可以理解的!
最後當然祝人人派得第一志願! ...

請問如果小朋友最初考到某一著名直資,但為了搏派位而沒有交留位費,最後派位不滿意,可否到那間曾收他的直資扣門?  入讀機會大嗎? 學校會否覺得你無誠意,人地唔收你才吃「回頭草」?

抑或是最初不投考那直資中學,等派位不滿意後才去叩門,校長不會覺得你吃「回頭草」。

請各位給意見。

老師話我個女全港是排 Band 3 頭 . 所以填 form 只叫我填一間校區 band 2 . 之后 2 - 7 band 3 . 您們應為如排了 band 3 . 如真是派 band 3 , 應否試試叩 band 2 門 , 榑一個機會 . 其實學生 banding 我們是不會知 . 老師話幾多就幾多 , 但我曾聽一些家長意見 . 她們說學校為了要取到高 % 頭三志願收生率 . 如有 50% 派 band 1 . 就叫您選他區 . 中標較易 . 80% 派頭三志願 . 就叫您吾好榑 . 只能榑一間 . 所以我真不知道怎樣玩這個遊戲. 現在還要等到 7 / 8 才派彩 .

原文章由 kuenkuenmum 於 08-5-22 09:38 發表
請問如果小朋友最初考到某一著名直資,但為了搏派位而沒有交留位費,最後派位不滿意,可否到那間曾收他的直資扣門?  入讀機會大嗎? 學校會否覺得你無誠意,人地唔收你才吃「回頭草」?

抑或是最初不投考那直資中學,等派位不滿 ...

當然可以,學校都唔理你係唔係食回頭草...會擺在waiting list內,waiting list點排?一般係照顧先前投考及格而向隅之學生,再而係你那一類、再繼而係叩門者!
問題有幾多空位?空位太多又唔符合”著名”兩個字、空位太少又僧多粥少!
祝好運!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!
‹ 上一主題|下一主題