用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學校 08-09 蘇淅幼稚園 MAMA
樓主: mayto
go

08-09 蘇淅幼稚園 MAMA [複製鏈接]

I read from previous forum that some kids were in am N1 class but assigned to pm K1 class after interview. Not sure if anyone don't get the place.
I heard from another mother. Her elder girl is studying in K2. After interview, her younger son cannot get a place in N1, only waiting list. She called the school up and send letters for many times, what she got was a second interview but still waiting list. Not until early June, when the kid was registered in another nursery, the school offer him a place (don't know am/pm class).
For me, the school don't even offer my younger son for an interview as he was born in December.
Seem more and more parents like this school.

原文章由 Chens 於 08-7-13 23:30 發表
My girl will study N1 this Sept, but I want to know if there are any cases that children studied in N1 cannot be promoted to K1 successfully after K1 interview?

之前喺第二個 forum 見到好多 N1 am 都話唔入番 K1 am. 聽講, 原因係因為行左學卷制, 幼兒園同幼稚園分左家.
以前N1 升 k1 唔駛 interview, 2007 年開始要, 所以唔一定入番.
2007 年大約有八百人報名, 上下午班各有約 100 個位.

今日打去精工問, 佢話 K1 d書全部齊晒啦.

我知我仔有一個同學仔最初係優先waiting list, 後黎到左5月有位俾佢, 其實我覺得一到注冊就會有人放棄, 所以應該可以讀返, 不過當然做家長個心一定唔舒服, 始終最初話俾你聽係waiting list既時候會徬徨d.

原文章由 Chens 於 08-7-13 23:30 發表
My girl will study N1 this Sept, but I want to know if there are any cases that children studied in N1 cannot be promoted to K1 successfully after K1 interview?

多謝晒 ~~

原文章由 jovyw 於 08-7-14 18:57 發表
今日打去精工問, 佢話 K1 d書全部齊晒啦.

請問你們會去那裡買黑鞋呢?
我想買全黑運動鞋給仔仔在9月返N1著, 唔知蘇浙得唔得, 但Dr.Kong的最大是26號, 請問可有介紹?
請問有否N1課本出讓呢?
thanks!!!

我會同佢著番依家著緊返n1果對呀, 冇牌字, 好似唔洗100蚊 ..

原文章由 lingling787 於 08-7-22 09:58 發表
我想買全黑運動鞋給仔仔在9月返N1著, 唔知蘇浙得唔得, 但Dr.Kong的最大是26號, 請問可有介紹?
thanks!!! ...

原文章由 lingling787 於 08-7-22 09:58 發表
thanks!!! ...

I bought from Clarks.

mimi1102, Ching_mammy,

Thank you very much.

另外, 你地知唔知套校服係去學校攞, 定係去校服公司攞呀 ? 註冊果日我冇去, 得我老公去, 咩野都唔問, 我尋日問番佢, 佢就咩野都話唔知 ..

原文章由 lingling787 於 08-7-23 10:42 發表
mimi1102, Ching_mammy,

Thank you very much.

我會在北角的校服店買.

原文章由 mimi1102 於 08-7-23 14:23 發表
另外, 你地知唔知套校服係去學校攞, 定係去校服公司攞呀 ? 註冊果日我冇去, 得我老公去, 咩野都唔問, 我尋日問番佢, 佢就咩野都話唔知 ..

註冊當日我已經比晒錢, 淨係唔知應該去邊樹攞衫 ~~

原文章由 lingling787 於 08-7-23 14:50 發表
我會在北角的校服店買.

原文章由 mimi1102 於 08-7-9 14:57 發表
haha ..咁我都係遲d 先出去買 lu ..唔洗行咁多次 ..

我想問, 你地知唔知九月1日同2日, 我地係自行返學, 定或可以同小朋友一齊搭一程校車返學校架  ?

其實9/1-9/5係無校車安排架,因為只需要上1個鐘頭的堂,而9/1-9/2呢兩日,家長係可以同bb一齊上堂既,正式上課日期你由9/8開始,即是說校車服務亦由那天開始喇

無意中見到你地既topic, 唔介意我八卦搭下咀嗎?

如果你d校長係同清雅買, 咁張單上面應該會有個取校長既日期, 到時你只要根據日期所寫, 到學校領取就可以了! 如果唔清楚個取校服日期, 可以直接打去清雅問個明白啊!

原文章由 mimi1102 於 08-7-23 14:23 發表

當然唔介意啦, 你記唔記得我呀 ? 我之前請教過你關於蘇浙的事, 最後我都揀左蘇浙呀 ..多謝你 ..

我見到個取校服日期呀, 應該係返學校攞, 到時我諗住會買埋個書包, 請問8月29日, 小食部開唔開架  ?

原文章由 十月媽咪 於 08-7-27 22:52 發表
無意中見到你地既topic, 唔介意我八卦搭下咀嗎?

如果你d校長係同清雅買, 咁張單上面應該會有個取校長既日期, 到時你只要根據日期所寫, 到學校領取就可以了! 如果唔清楚個取校服日期, 可以直接打去清雅問個明白啊!

...

Hello! The receipt said pick up date 29/8
AM - 16:00 PM.  

我記得你呀, 好高興你最後都決定加入蘇幼既大家庭!

八月廿九日小食部開唔開??? 嗯...呢層...我真係唔清楚啊, 如果你想MAKE SURE, 或者打個電話返學校問一問會好D!

原文章由 mimi1102 於 08-7-28 10:10 發表
當然唔介意啦, 你記唔記得我呀 ? 我之前請教過你關於蘇浙的事, 最後我都揀左蘇浙呀 ..多謝你 ..

我見到個取校服日期呀, 應該係返學校攞, 到時我諗住會買埋個書包, 請問8月29日, 小食部開唔開架  ?

...

HI lingling787

可唔可話我知個address,因為我對孖仔要買.

原文章由 lingling787 於 08-7-23 14:50 發表
我會在北角的校服店買.
url=http://www.hellob.com][/url]

我還未買, 我先生話是在北角街市 (即近碼頭附近)有二間校服店.
因有媽媽話質料好過學校.

原文章由 wendywoo72 於 08-7-29 12:35 發表
HI lingling787

可唔可話我知個address,因為我對孖仔要買.

校服商exactly地址我唔係好記得, 只記得係響馬寶道, 舖頭名係"成x發"!

原文章由 lingling787 於 08-7-31 10:36 發表
我還未買, 我先生話是在北角街市 (即近碼頭附近)有二間校服店.
因有媽媽話質料好過學校.
‹ 上一主題|下一主題