用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仲未訣定揀"仁立"定係"仁記"好呀 ...
樓主: TAOTAOLEE
go

仲未訣定揀"仁立"定係"仁記"好呀 [複製鏈接]

csy_ma:
多謝妳嘅資料!
悟空問路頭一請 懷抱嬰兒肘頂山

原帖由 big-head 於 10-4-16 12:47 發表
csy_ma,

謝謝你的詳細解釋,令我對仁紀有更多信心. 但我想知道,仁紀係唔係越高班越谷D 學生?仲谷得好勁.因為有人這樣評論仁紀:

http://www.myfriendlyschool.com/component/content/article/24-kwai-tsing/155-2010 ...

個資料有少少名稱上的錯誤:仁紀係一年兩測兩考,雖然我唔係太知道,照出成績表同每科排名既測驗同正式考試有乜太大既分別。

至於是否愈高班愈谷,則見仁見智。我囡才小四,仲未打到黎。可看到的是:仁紀於小三、小五和小六這三年級,均有對象為全級學生的課後補課,每周兩節。

曾有家長反映補課拖長學時,令學生很辛苦。學校既改善方法係:每課縮短五分鐘,提早上學十五分鐘(上午七時五十五分),放學時間提早近一小時,因此,在補完課後,仁紀的放學為三點四十五分,與部分小學的正常下課時間差距不大。

由於小女在初小期間做功課做得很慢,小一適應尤為辛苦,因此在我的角度,不是愈黎愈谷,是漸入佳境。

但由於仁紀唔係中產名校,小朋友成績唔好,老師唔可以靠召見家長就搞得掂,所以好多老師都較傾向在功課量上保證到小朋友課後會溫習。所以,我囡一向係做完功課就算(以前係冇乜時間剩,而家有,佢會睇書或做手工之類,亦聽聞有同學仔一日要練兩三個鐘鋼琴),平日冇乜額外既習題或溫習,到測考時複習錯既功課,就應付過去了。

谷呢個字,睇吓點去理解。不過我幾認同,無論係精英或非精英班,高年級既老師都傾向多給學生不同形式的功課,認為這可以幫助他們溫習。不過高年級學生寫字較快,似乎冇低小時咁大壓力?

我囡除咗周四外,周五至周三都有課外活動,有時也頗吃力,尚算應付得來。但小五小六每周有兩節補課後,就可能要放棄部分活動,得看情況。

原帖由 csy_ma 於 10-4-16 15:02 發表

谷呢個字,睇吓點去理解。

或者再補充一點,例如老師的要求。我們向來要求小囡測考成績爭取八十分或以上。這個要求,到小四才達到(也不是次次可以,這次就仍有一科失手),她在全級屬中游位置。但不只一位任教老師都認為,她(或曰她父母吧?)對自己的成績要求不高,阻礙她更進一步的提升。交流過後,為父母的慚愧得立即去買補充練習教材……雖然買回後不過是放在家裡擱著。

成績這東西,可能是一分耕耘一分收穫吧?只能說,老師對不同成績的學生都有殷切的期望。

‹ 上一主題|下一主題