用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仲未訣定揀"仁立"定係"仁記"好呀 ...
go

仲未訣定揀"仁立"定係"仁記"好呀 [複製鏈接]

我相信你要失望了...

仁紀谷學生成績的情況比仁立其實不遑多讓...

當你的小朋友讀到 3,5,6 年級時 , 你就知這間學校是否真的著重學生全面發展。那些全年課後補課,試後補課,暑假補課的次數和密度 , 足以令你明白在這間學校讀書的壓力。

原帖由 kswiss 於 09-9-10 13:08 發表
點解我一點都感受不到仁紀有谷學生既?
對在職的爸媽來說,課後補課真好,有老師督促學生做卷,反正有些父母自己都會係坊間偏尋練習俾仔女做架啦!而家硬性規定佢地做,幫忙家長不少!
還有,你話谷成績,好老實說,係得既,就 ...

恕我愚昧 ,
如果不是要谷學生成績 ? 為何要有這麼多補課 ? 我同意囝囝要補課 , 但係唔係要補咁多個月 , 一星期要補兩次。 如果你有睇清楚張通告 , 其實 d 補課係補到考 TSA 前 , 根本補課係有目的。

照你所講:「係得o既 , 就唔洗谷都咁掂.唔得既,只會吃不消,會谷得起....」如果係咁 , 呢 D 沉重補課有意義嗎 ? 對子女有用嗎 ?  因為係得就得 , 係唔得就唔得...

既然明知唔掂o既谷來都冇用 , 為何大人們仍要勞役自己心愛的子女 , 於心何忍 ?

作為家長 , 放工後都會幫囝囝溫習 , 唔係將所有責任交俾學校就算 。不過 , 睇到咁細個O既小朋友係校內面對排山倒海O既操練 , 而回家後仍要讀書溫習做功課 , 我真係十分難過。
‹ 上一主題|下一主題