用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 重讀K1
go

重讀K1 [複製鏈接]

今天老師給我電話叫我考慮給我囝囝重讀K1她說我囝囝手指小肌肉不太好寫個  ”一”字都不能寫和他的發展比其他小朋友慢  (這也是我都知道因他現在說話很差連一句句子都說不清楚)請問各位媽 咪我應該怎樣做
   0    0    0    0

醒目開學勳章

通常男仔學習比較慢,同唔喜歡講,佢知你講o羊,但唔係好肯講話答你.好多到k2才講多d而k1有d小朋友揸筆都未得.如佢係細仔入學都可試試.又會唔會學校要求高好多k1都係晝線同玩d訓練手部遊戲

醒目開學勳章

通常男仔學習比較慢,同唔喜歡講,佢知你講o羊,但唔係好肯講話答你.好多到k2才講多d而k1有d小朋友揸筆都未得.如佢係細仔入學都可試試.又會唔會學校要求高好多k1都係晝線同玩d訓練手部遊戲

醒目開學勳章

醒目開學勳章

通常男仔學習比較慢,同唔喜歡講,佢知你講o羊,但唔係好肯講話答你.好多到k2才講多d而k1有d小朋友揸筆都未得.如佢係細仔入學都可試試.又會唔會學校要求高好多k1都係晝線同玩d訓練手部遊戲.

Repeat K1 is good for him.  My kid's class (she is studying in k1 too) have 2 classmates will repeat k1 in this Sept.  One of her classmate (boy too!!) had repeated k1 in last year and we found that it is pretty good and confident in the class...

柏媽, Drawing is a good exercise for ya kid, he will likely to hold colour pencil over several minutes, I use this way to train my children, don't worry.
You are only overly-concerned ya child's performance. My children will be five next month, when they were in N2 (or K1), they used to seldom communicate with teachers or wrote, but nobody adviced me to let them repeat, does his teacher too strict?
Let him draws what he likes by magnetic board at home.

Trust your teacher, who must know more than you knew.
原文章由 柏媽 於 08-5-19 23:35 發表
今天老師給我電話叫我考慮給我囝囝重讀K1她說我囝囝手指小肌肉不太好寫個  ”一”字都不能寫和他的發展比其他小朋友慢  (這也是我都知道因他現在說話很差連一句句子都說不清楚)請問各位媽 咪我應該怎樣做 ...

原文章由 柏媽 於 08-5-19 23:35 發表
今天老師給我電話叫我考慮給我囝囝重讀K1她說我囝囝手指小肌肉不太好寫個  ”一”字都不能寫和他的發展比其他小朋友慢  (這也是我都知道因他現在說話很差連一句句子都說不清楚)請問各位媽 咪我應該怎樣做 ...

你仔年尾出世呀?其實有些自然定律係無得例外架,由其係手眼協調,玩多些泥膠/手指郁動多既遊戲會好大幫助

謝謝各位媽咪!  我的囝囝是年尾出世的.  我想我會給他repeat.  因我擔心他上 K2 寫字和認知方面追唔上.   但有冇媽咪知道學卷可否延長多一年??

醒目開學勳章

你可打電話問學校,因我囡囡9月k3今朝問學校要唔要再申請學
卷佢話唔洗.

我囝是細囝, 雖然未讀K1, 我巳plan K1 repeat, 想他在学習中做大仔, 相信到上小學無咁吃力。

関於学卷, 我問過學卷小組, 如果是校方建議, 請學校寫封証明信連学卷正本寄回學卷小組, 它們經審查後會重發新學卷給你。有疑問可電:2154 2130 查詢

原文章由 柏媽 於 08-5-21 21:40 發表
謝謝各位媽咪!  我的囝囝是年尾出世的.  我想我會給他repeat.  因我擔心他上 K2 寫字和認知方面追唔上.   但有冇媽咪知道學卷可否延長多一年?? ...

回覆 #12 NathanMaMa 的文章

Thanks Nathan mama                 我今早都打去問  過,但今次阿仔repeat 我都好大責任,因問題一早已知,大女今年升小一所有時間都給她所以沒有時間去照顧細仔.希望佢重讀會好些我也要抽多些時間給他

回覆 #11 vkk 的文章

你囡囡repeat過

醒目開學勳章

唔係,唔知是否年年交表格(今年是第一年)
‹ 上一主題|下一主題