用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 選擇幼稚園請先考慮....
go

選擇幼稚園請先考慮.... [複製鏈接]

原文章由 Tammy 於 08-5-21 17:11 發表
在替自己小朋友選擇幼稚園都好頭痛架.....係咪一定名校, 學費貴, 課程深.....就係對小朋友好呢 ?

我地替小朋友擇幼稚園時, 要記住他/她只得兩歲到.  讀幼稚園時 only 3-5歲, 有些可能年齡更細.
這個年齡組別的小朋 ...

同意你所講: 遊戲中學習. 小朋友要充足睡眠, 足夠營養, 父母關懷, 開心學習...等

但我想講一講我對名校的看法, 並不是名校就是學習深, 寫字多. 有些名校的確係好學校, 也會要活動教學, 而且有方法, 有系統的教學, 令小朋友容易吸收. 所以不要一次過話名校就等同辛苦的學校. 當然選擇學校, 就不贊同單從名氣而選校啦!

原帖由 williamtse 於 08-10-8 15:23 發表
The school teacher is very helpful - K3

This is your reference. I hope it will be useful when you need to choose one ideal kindergarten in future

My kid is K3 in St. Paul Church Kindergarten, I just ...

請問是銅鑼灣個間定係大埔個間??

原帖由 gigo 於 08-11-7 13:17 發表
咁請問各位媽媽究竟可唔可以講吓邊間幼稚園好呀?

我認識的幼稚園通常係各有長短.
我個仔讀嘉德麗, 而我在沙田媽咪個邊都講寫了覺得她的優點和缺點了. 你住邊區呢? 想選那類型的幼稚園?

原帖由 matjol2006 於 09-3-11 14:31 發表
hi  Venus, 我想知嘉德麗優點和缺點,但又搵唔到沙田媽咪個標題, 請問在那個topic? thanks.

在沙田媽咪會的嘉德麗幼稚園標題中, 不過要看返好耐之前, 或許你試下用yahoo search, 可能會search返出來
‹ 上一主題|下一主題