用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 選擇幼稚園請先考慮....
go

選擇幼稚園請先考慮.... [複製鏈接]

在替自己小朋友選擇幼稚園都好頭痛架.....係咪一定名校, 學費貴, 課程深.....就係對小朋友好呢 ?

我地替小朋友擇幼稚園時, 要記住他/她只得兩歲到.  讀幼稚園時 only 3-5歲, 有些可能年齡更細.
這個年齡組別的小朋友懂得甚麼?
答案 : 好奇心, 遊戲中學習......
這些年齡組別的小朋友需要甚冷?
答案 : 充足睡眠, 足夠營養, 父母關懷....

一些所為名校的幼稚園, 為了充足家長的要求, 小小年紀就要他們學同寫一些又深又多筆劃的字, 他們真得吸收嗎 ?

個人經驗:
* 應選擇近居所的幼稚園, 小朋友唔駛一早要起身, 不用舟車勞動, 尤其打風落雨, 小朋友濕身機會減低.
* 活動教學式

因為佢地由小學階段會開始漫長的學習過程, 等佢有個開開心心的學前教育, 小朋友就唔會一開始就怕讀書啦.

以我為例, 因為我無請工人, 囡囡係請全日幼兒園, 係2-6歲都返得好開心 (不過朝早返學都有喊少少).  小學派左去沙田一間傳統小學, 不過係下午校, 小一至小三都考全班一至三名內.  依家小四考左去九龍塘官小.  所以唔係一定要讀名校幼稚園先可以讀到好小學.

間間幼稚園都各有各好, 不過愉快學習係最重要.

[ 本文章最後由 Tammy 於 08-5-22 10:07 編輯 ]
   1    0    0    0

好多所謂的 N1 係 playgroup, 比小朋友返一兩個鐘,等佢地早些諦應學校生活,如果屋企附近有,學費又唔貴,可以比佢地上上

原文章由 yingying 於 08-6-4 23:23 發表
我第一次做人媽媽,我個仔只得10個月大, 如果想讀N1就話現在就要報名啦 ,我覺得好大壓力,好怕選擇錯誤, 有些人話一定要讀N1, 有些人話唔好太細 , 睇完妳們的發表我都好同意妳們的 ...

deleted

[ 本文章最後由 Tammy 於 08-6-24 14:06 編輯 ]

happymama,
可以考慮以下因素:
*如想考私小,注重學術的幼稚園是會好些.
*如到時玩大抽獎,會唔會搬去心儀小學的屋苑或報番東涌的小學 ? if yes, 不如轉番屋企附近的幼稚園,小朋友會無咁辛苦 

原文章由 happymama_jkc 於 08-6-16 18:58 發表
hi, tammy

我有d問題想請教大家
我小朋友係中環聖心讀緊k1 (明年升k2)但因為我住係東涌所以我地每日都坐村bus去中環再轉12m bus到學校 .. 我諗左4個幾月都未諗到好唔好同佢轉 .. 有d媽媽就話轉but有d媽媽就話為個 ...

WHY ?

原文章由 BBTWIN 於 08-6-24 14:57 發表

最好兩方面都有啦,又有私小back up, 又可以玩大抽獎.抽倒好o既可以慳返唔少學費. 本來有此如意算盤,而家打唔響啦. ...
‹ 上一主題|下一主題