用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 想問下大家邊間/邊款phonics好呀?
樓主: QOOGIRLZOE
go

想問下大家邊間/邊款phonics好呀? [複製鏈接]

醒目開學勳章

依家仲多咗個名牌Oxford RWI俾妳揀添!

原帖由 QOOGIRLZOE 於 08-5-22 09:34 發表
想問下大家邊間/邊款phonics好呀? 有letterland, hooked on phonics, jolly phonics ... ...
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

Hi,我都想要phonic course的資料,可否pm我,thanks!

原帖由 chloec2006 於 08-6-19 15:10 發表
有一間係太子,近培正,距離旺角火車站5分鐘路程。佢地嘅phonics係自己編嘅,唔用坊間現成教材,共分4個level,由淺入深,每完成一個level都有證書同progress report,老師又唔錯,重係一對一教添,有興趣可pm資料比你。

...

唔該你PM埋俾我la....
因為我都係住荃灣.

原帖由 lottos1234 於 08-10-11 21:27 發表
hooked on phonics 都唔錯,letterland 同jolly好似太少constants,而家柏斯同Bees Kids, Talented Kids, 仲有好多國際學校都用Hooked On Phonics,因為佢除拼音外,亦配合所學拼音配故事書,我女女學緊letter sound,上堂好開心 ...

can you pm me too, l also lived in Tsuen Wan or e-mail:
[email protected]

Thx

原帖由 jess3026 於 09-7-24 11:46 發表
唔該你PM埋俾我la....
因為我都係住荃灣.

lottos1234,

pls pm me the details. many thanks.

原帖由 DEmom 於 08-6-3 13:06 發表
我都支持Letterland Phonics,加上Oxford Reading Programme,我的小朋友學得好快。K1開始學,K2開始讀Oxford。雖然一group小朋友學可能會平d,但我都係認為一對一的果效會明顯好多。小朋友學language的光陰真係要好好把握呢 ...

any recommendation for Letterland Phonics...i live at Shuen Wan.....could you PM me? thanks

我是個過來人,我覺得學拼音,老師的經驗,教法

是很重要的.

首先如想要學phonics ,小朋友一定要熟悉a-z每一個字母,否則真係浪費金錢.
我囡囡今年4歲半,試過很多學phonics ,但覺得d course進度很,一堂才學一個音,
幸好有一個家長介紹現在個姐姐給我,她一堂教六-七個音,然後教雙及特別音,最後教一些拼字方法.姐姐話囡囡完成今個月可以畢業了,現在囡囡可以用拼音方法讀完一本書(當然不會很快),而且姐姐拿起字典隨便讀一個字,她能聽出拼音後默字,準確度有80%,我真是喜出望外,姐姐話她ok,己不需要學了.

我覺得她好的原因是她不拖時間,而且肯上門,所以我覺得那些phonics都是差不多,最重要是小朋友可以自己拼字及利用phonics幫助串字及默書

fds:可唔可以send d學phonics 的姐姐資料比我呀, 佢係上門去你屋企, 咁每次學幾耐同埋幾錢呀, thx

我都覺有d學phonics個課程太長,我見有的學左成年先完成第一個課程,跟住仲有第二第三呢!

fds, i would like to know more details, could you pm me. Thanks.

原帖由 fds 於 09-12-7 02:37 發表
我是個過來人,我覺得學拼音,老師的經驗,教法是很重要的.       首先如想要學phonics ,小朋友一定要熟悉a-z每一個字母,否則真係浪費金錢.
我囡囡今年4歲半,試過很多學phonics 班,但覺得d course進度很慢,一堂才學一個 ...

有一間係太子名寶石餐廳附近http://www.engx.hk,主力做英文,尤其係phonetics,都係用自己做既教材,分3個level,係証書課程,要做assessment,老師ok,小班教學(around 6 人一班),有興趣可pm多d資料比你

我是個過來人,我覺得學拼音,老師的經驗,教法是很重要的.       首先如想要學phonics ,小朋友一定要熟悉a-z每一個字母,否則真係浪費金錢.
我囡囡今年4歲半,試過很多學phonics 班,但覺得d course進度很慢,一堂才學一個 ...

Hi fds.
would you please send me some info,thanks

回覆 68# fds 的文章

hi,

can you pm me the details please?

many thanks

hi, fds

can you give me information about the phonics teacher? thanks!

Hi DeMON,

Please PM me the details.  Many Thanks!!

原帖由 DEmom 於 08-6-3 13:06 發表
我都支持Letterland Phonics,加上Oxford Reading Programme,我的小朋友學得好快。K1開始學,K2開始讀Oxford。雖然一group小朋友學可能會平d,但我都係認為一對一的果效會明顯好多。小朋友學language的光陰真係要好好把握呢 ...

Hi Chloec2006,

Can you please PM me the details.  Many Thanks!!

原帖由 chloec2006 於 08-6-19 15:10 發表
有一間係太子,近培正,距離旺角火車站5分鐘路程。佢地嘅phonics係自己編嘅,唔用坊間現成教材,共分4個level,由淺入深,每完成一個level都有證書同progress report,老師又唔錯,重係一對一教添,有興趣可pm資料比你。

...

fds:

Thanks for your recommendation.  And would you please PM me details of the teacher.  Thanks

可唔可以pm老師資料比我!

可以PM比我嗎?
‹ 上一主題|下一主題