用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 漢華中學(小學部) 讀漢華小學家長請進~
樓主: issac
go

讀漢華小學家長請進~ [複製鏈接]

E.........佢地話會有人帶住小朋友架喎~
仲叫我要帶埋小朋友架~
佢地冇同你講咩?
My dear baby--- Issac

回覆 #17 issac 的文章

中文用普通話 英文用英文 只有數學同體育用廣東話

課本用longman
中文呢 都係跟書教
英文呢 有時唔係好跟書教
我成日問我姪女 老師教咩 佢又講唔出
不過佢返學校跳舞 老師用英文問佢 玩得開唔開心 佢又識答

仲有呢 佢雙班主任制
而老師個個都好親切
與家長溝通除了有寫手冊 仲會打電話比家長

功課都平均都有5樣
不過多數功課時間就做完
星期二四 有eca
星期二係音樂 可選琵琶 柳琴 笛子 非洲鼓
星期四可選舞蹈 跆拳道 體操

其實 最重要 係個姪女同佢既同學 仲有同學家長 都覺得間學校幾好 d小朋友都好乖 好開心
而且係小班教學 對小朋友既關注足夠
間學校仲好乾淨
廁所都好乾淨

所以真係唔錯既

原文章由 issac 於 08-8-3 12:26 發表
E.........佢地話會有人帶住小朋友架喎~
仲叫我要帶埋小朋友架~
佢地冇同你講咩?

哈哈哈..佢又無講wor, 我又無問, 咁我帶埋個女去啦

孔澄,你好。 請問馮二四的課外戶動是否需要額外交學費呢?
星期二四 有eca

原文章由 孔澄 於 08-8-4 09:37 發表
中文用普通話 英文用英文 只有數學同體育用廣東話

課本用longman
中文呢 都係跟書教
英文呢 有時唔係好跟書教
我成日問我姪女 老師教咩 佢又講唔出
不過佢返學校跳舞 老師用英文問佢 玩得開唔開心 佢又識答:lover ...

新手上路, 我個仔今年K2, 我諗今年我應該開始睇定小學資料, 我想問漢華小學係屬於傳統的學校定係較活動教學式的學校?
明日之<猩> - 卓彥

漢華小學是活動教學。

原帖由 曳人 於 08-9-1 18:06 發表
新手上路, 我個仔今年K2, 我諗今年我應該開始睇定小學資料, 我想問漢華小學係屬於傳統的學校定係較活動教學式的學校?

星期二四的課外活動是不需要額外付款,而且包括在上課時間,不需要多留在學校。

原帖由 Carol88Chan 於 08-8-11 13:23 發表
孔澄,你好。 請問馮二四的課外戶動是否需要額外交學費呢?
星期二四 有eca

...

請問各位媽咪, 當初你地有無諗過讀港大同學會?
如有, 請問點佢比較港大同學會和漢華呢?
或者點解唔簡港大同學會呢?

我都有考慮過港大同學會,但網上得知港大行政混亂,教師流入率高,而且需要家長大量投放時間以協助學生。漢華是新學校,競爭比較小,而且小班教學,老師對學生的比例比較高。

原帖由 minmin 於 08-10-9 21:55 發表
請問各位媽咪, 當初你地有無諗過讀港大同學會?
如有, 請問點佢比較港大同學會和漢華呢?
或者點解唔簡港大同學會呢?

醒目開學勳章 王國長老

你中計了! (哎, 機大招風掛, 每年總有d人唔知咩居心, up得就up )
港同而家個校長已經係第3年, 係之前既副校長, 並無行政大混亂, 校長係一個好勤力同好有心既人, 我地唔覺有咩大混亂過
港同呢類新思維學校, staff turnover係會較傳統學校高, 因為傳統學校易教, 而且p-fund好勁, d老師唔會走, 新思維學校就教材新, 教法新, 老師用既時間多好多, 傳統學校功課, arm就arm, 唔arm就唔arm, 老師快快手就改完, 新思維學校樣樣都open question俾小朋友寫, 成篇都要改, 你話邊樣舒服d...........而且新學校較多合約老師, 非編制老師等, 佢地一走自己拉高條curve, 根據校長說法, 其實舊年真係遞信辭職的老師, 不多過5個
至於師生比例, 根據小學概覽, 港同768學生60老師, 漢華94學生7老師, 其實大家師生比例差唔多(呢個係舊年資料了, 漢華而家有埋p3, 應該又請左新老師)
其實我自己都有參觀過漢華的, 亦有聽過家長feedback, 漢華d校長老師應該係幾有心, 唔錯的, 語言環境亦好(3日普通話日, 2日英文日?), 又小班
相對下, 港同staff team較多人, 可以安排更多類型既課外活動/延伸活動/單元, 下午活動就比較afford到編排得多姿多采(我女已試過mini tennis, 水墨畫, rugby, 戲劇等)
功課方面, 港同功課係真正活動的, 好多有趣既工作紙, 小朋友要成日動腦筋, 又有project, 要求小朋友活學活用, 我自己覺得似大學既學習模式, 你都講得arm, 係要求父母一齊參與的, 無可能expect一個低小學生識去圖書館自己揀書, 讀完再寫返出黎吧! 至於漢華功課設計係點, 我都想知, 上次簡介會上得唔到有關資料
原帖由 jj825fung 於 08-10-10 12:34 PM 發表
我都有考慮過港大同學會,但網上得知港大行政混亂,教師流入率高,而且需要家長大量投放時間以協助學生。漢華是新學校,競爭比較小,而且小班教學,老師對學生的比例比較高。

...
‹ 上一主題|下一主題