用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 亞氏保加症小朋友的媽媽, 可否分享吓你們的經驗 ...
go

亞氏保加症小朋友的媽媽, 可否分享吓你們的經驗 [複製鏈接]

我個大女(小一)經過學校的輔導姑娘面見後,姑娘覺得佢有小小亞氏保加症小女情況不太差,不需要做評估
但平日生活及學習有很多事令我唔知應該如何處理,希望各位媽媽能分享吓你們的經驗
1.
小女每事都唱反調, 就算人地的建議對自己有利例必反對 
2.
字醜樣及勁慢由其中文字,所有有勾的都寫到無勾同樣錯誤的改正,由開學到現在,改幾十次都依然錯落去作業每頁的空位都用盡
3.
極不願意動腦筋, 有時都叫佢一齊打機, 佢都係玩2秒就唔想玩. 1本功課可以有全對,另一本錯大半, 2本計的算式是一樣的
4.
上堂勁發夢,每科老師都投訴
5.
做事勁求其,穿衣反轉未穿好都唔理書包亂七八糟等

2    0    0    0

嘩, 唔專心都可以考第一第二. 真係好叻, 我諗佢不只智力正常, 可能好高. 我女則睇狀態, 時高時低, 遇著唔好狀態隨便亂寫. 直到現時, 仲未發現到她鐘意那一科.
上網玩遊戲,但當佢遇到唔識玩或者成日都玩輸既時候,佢就唔會再玩架啦<=我女都係咁. 你會點處理 or 唔理佢.
你個仔諗野董不董轉灣, 我女勁唔識轉灣. 一唔得就叫死, 點解唔得架??? 講野多過做野. 我成日都俾佢激到癲.

原文章由 小傑媽媽 於 08-5-31 22:49 發表
我個仔見過臨床心理學家,佢認為我個仔都屬於係亞氏保加症既小朋友!我個仔讀緊小二,智力正常,今年三次考試都考到全班第一或第二名,但就專注力不足,對於佢冇興趣既科目就冇心機學 ,而且最近發現佢既記憶力差左,有d之 ...

最好幫他做評估,了解自己的小孩真正的需要,因為每一個亞氏保加症的小朋友都有自己的特質。
      在這裏可以分享個人的心得,小兒今年差不多八歲,在K2的時候老師發現他有自閉症傾向,當時的心情十分傷心,不相信自己的寶貝仔是這樣的,他那乖和聽話、怎麽會......積極的我上網找了很多、很多資料,和身邊的朋友、老師、校長傾談這件事,很快兩星期裏平伏了自己的心情,預備好自己同仔仔一起成長,回想起那段路並不易行,多謝當時幼稚園的校長和老師對仔仔的愛心和包容,在一個月內我巳經同仔仔做了評估,臨床心理學家給了我的報告後,我與仔仔之間更親密,更了解他的需要。
      知道他是一個亞氏保加症的小朋友、還有手眼協調以及其它的問題,我再要幫他做多一個評估,真真正正知道他的問題,內心很高興,因為知道用什麽方法去幫他,雖然要付出很多、很多金錢和時間,到了現在覺得是值得的,更何妨這四年來自己也增值不少。
      這幾年與上了很多同路人,很多家長很羨慕我,因為看見仔仔的轉變都幾大、向好的方便比較多,一開始的時候在小童群益會上堂,很留心聽社工講,最緊要媽媽本身的心情,直接影响他們的成長,七成以上的媽媽會有憶症,要令自已比較積極、樂觀、平常心才能幫助他。

亞仔也是亞氏保加他由出世開始學野都好快, (即睇即學那種)e.g. 2yr多d踏輔助輪單車, 識分所有顏色(中及英), 寫英文字母及數字, 讀簡單的中文字, 以為他比正常小朋友叻,(老師也常說他聰明但不專心).... 但他附帶的麻煩事......真的令全家人無奈.e.g. 1-2yr開始已學開全屋電器(不停硏究什開什關),之後仲用縲絲批把玩具及櫃子縲絲鬆開, 沒禮貌不肯叫人, 不合聽的說話就打人........別人以為我們不教他寵壞他, 其實我們有教但他不聽, 打又太細個! 所以向醫生求救.. .直至今天他真的乖了很多但固執及不專心行為沒有得改, 別人現在反鬧我管得他太過嚴了, 說他乖了很多, 當然我是放棄了工作, 給了不少心血及時間........他還有好多野亦有待改善, 希望大家越來越進步!

aspergar

原文章由 mickeywinnie3 於 08-6-12 21:09 發表
亞仔也是亞氏保加他由出世開始學野都好快, (即睇即學那種)e.g. 2yr多d踏輔助輪單車, 識分所有顏色(中及英), 寫英文字母及數字, 讀簡單的中文字, 以為他比正常小朋友叻,(老師也常說他聰明但不專心).... 但他附帶的麻 ...

Hi mickeywinnie3,

想問妳有沒有為兒子做iq test呢?如妳所講,妳囝囝的智商可能較高,部份aspergar兒童是智優的,他們有些心態或行為也會是由高智商及特別敏感所致!

sumheima
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

"沒有"一來:好貴, 二來:同老公傾過如有錢用來給他學有關aspergar的活動可能仲實際, 三來: 等大多少少或許如學校發現他有此情況可能有些免費的測試!

原文章由 sumheima 於 08-6-13 01:30 發表

Hi mickeywinnie3,

想問妳有沒有為兒子做iq test呢?如妳所講,妳囝囝的智商可能較高,部份aspergar兒童是智優的,他們有些心態或行為也會是由高智商及特別敏感所致!

sumheima ...

aspergar

原文章由 mickeywinnie3 於 08-6-13 10:31 發表
"沒有"一來:好貴, 二來:同老公傾過如有錢用來給他學有關aspergar的活動可能仲實際, 三來: 等大多少少或許如學校發現他有此情況可能有些免費的測試!

OH I SEE   !
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

Hello mickeywinnie3

我的途徑是看醫生將情況說出, 之後Dr. 寫轉介信交到"兒童發展中心" 測試後等報告!!

原文章由 pp819 於 08-6-24 09:38 發表
我都懷疑我個仔係亞氐保加, 佢4歲, 但無你個仔咁叻, 不過我就面對同你相同的煩惱..e.g. 1-2yr開始已學開全屋電器,坐唔定, 手多多要搞人, 沒禮貌不肯叫人, 不合聽的說話就打人........別人以為我們不教他寵壞他, 其實 ...

回覆 #11 mickeywinnie3 的文章

You may try to consider the tongue acupuncture for your child. you may also try to find our discussion in the discussion column for 'TONGUE Acupuncture'. Or you may try to contact the clinic at 25014444 and tell them your child case and see whether they can help. And you may also try to arrange some Sensory Intergration exercise, you can check in the website
www.counsellingplay.com.hk
or contact 28805655 and get more information for your considerations.

原文章由 Mime 於 08-5-26 19:08 發表
我個大女(小一)經過學校的輔導姑娘面見後,姑娘覺得佢有小小亞氏保加症。小女情況不太差,不需要做評估。
但平日生活及學習有很多事令我唔知應該如何處理,希望各位媽媽能分享吓你們的經驗。
1.
小女每事都唱反調, 就算人地 ...

如要取資源協助孩子, 就要做評估了...學校可能會有一些特別課程協助孩子...
社交訓練 和職業治療 (改善書寫、空間概念等) 應對小朋友有幫助。

講座:
如何發揮孩子社交潛能
做個社交有型人
12 – 07 – 2008 瑪嘉烈醫院
查詢電話: 2334 1441 陳小姐

我個大女(小一)經過學校的輔導姑娘面見後,姑娘覺得佢有小小亞氏保加症。小女情況不太差,不需要做評估。
但平日生活及學習有很多事令我唔知應該如何處理,希望各位媽媽能分享吓你們的經驗。
1.小女每事都唱反調, 就算人地 ...

好似joyce25咁講,  你最好幫他先做評估!
「小女情況不太差,不需要做評估」 ~~ 我覺得個輔導姑娘不很負責任, 她並不是那方面的專業, 極其量是說她的情況對學校生活影響不大........
佢依家係唔係亞氏保加症都未知, 你需要專業人仕去告訴你她有什麼長處短處和有什麼要幫, 快去做評估!

Hi,my son is also 4, same problems as yours. Never co-operate, you say yes, he says no,still drinking milk on bottles, refuse to eat, problems at school, problems at play.......I wonder how could I put him to primary school as time fly.
He is gifted, IQ149+.  Very smart if he want to show you.
Get IQ test/assessment earlier is better because the older they are, more tricky they will be to the assessors.Many kids fail to sit for the test when they are at primary school level. Then, you can't proof to the schools to explain our problems/ask for more assistance.
Most people will think we spoil the kids but only we know the truth!

原文章由 pp819 於 08-6-24 09:38 發表
我都懷疑我個仔係亞氐保加, 佢4歲, 但無你個仔咁叻, 不過我就面對同你相同的煩惱..e.g. 1-2yr開始已學開全屋電器,坐唔定, 手多多要搞人, 沒禮貌不肯叫人, 不合聽的說話就打人........別人以為我們不教他寵壞他, 其實 ...

大家好. 好耐無上BK. 我大仔就黎5歲. 黎緊升K3.
上星期知道佢有自閉傾向. 但係情況都好接近亞氏保加症. 所以呢幾日勁搵呢方面D資料.
其實心情仲係好差. 好擔心佢升小學會比人排斥.
我覺得. 佢地係夾係中間. 即係返普通學校但係又有特別需要.
所以我都想問下大家. 你地覺得邊D小學會識合佢地呢?

BCHK,
IQ 149.. 哇. 真係好高喎.
其實我都想test 下佢IQ 但係我見好多都話要到5定6歲先test 到.
同埋我同仔仔做第二次評估. 佢Sense 到都開始玩野.
問佢乜都話唔得閒.
但係我又諗. 如果係gifted 係教育管教方面會有乜野唔同呢?

其實我發現就算大家都係阿氏保加. 大家既問題, 能力, 行為都真係有D唔同. 所以做一個專業既評估係真係有需要. 我自己係Step 度做. 感覺都唔錯. 佢仲叫我即刻去教育學院同小童群益會度排D course.

[ 本文章最後由 海魚媽 於 08-7-28 16:17 編輯 ]
[/url]

1.
小女每事都唱反調, 就算人地 ...

你們不要灰心,我個仔每一年,去健康院評估 ,只係話未發育好,當他評估到時,我心簡直--片空白,又太大個,己沒有配對,細過重有得教,當他某過時段,學過嘢,會慢慢走出來,他們都唔想激我們,只過控制不倒,為有努力面對,加油!

海魚媽 ,
The doctor told me that IQ test is required prior to dignosis 自閉傾向 (if 接近亞氏保加症).

Did STEP give IQ to your kid?

原文章由 海魚媽 於 08-7-28 15:27 發表
大家好. 好耐無上BK. 我大仔就黎5歲. 黎緊升K3.
上星期知道佢有自閉傾向. 但係情況都好接近亞氏保加症. 所以呢幾日勁搵呢方面D資料.
其實心情仲係好差. 好擔心佢升小學會比人排斥.
我覺得. 佢地係夾係中間. 即係返普 ...

Hi Mommies, I am looking for good swimming private tutor for my son who is 4 yrs and 8months old, do you have any reccommendation.  We live in Lamtin.

Thanks
‹ 上一主題|下一主題