用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 亞氏保加症小朋友的媽媽, 可否分享吓你們的經驗 ...
樓主: Mime
go

亞氏保加症小朋友的媽媽, 可否分享吓你們的經驗 [複製鏈接]

offer private therapy session

是不是有這個症的都喜歡說唔得閒呀???

我的細女2歲幾時賓賓叫佢,佢飲緊奶, 佢就應佢一句唔得閒呀.  佢又應得好岩喎.佢而家3歲, k1, 手冊上老師寫她做事有時不太積極,有時不專心,有時不排隊.脾氣有時都好差.不過你同佢講道理佢又唔會唔聽.絕對係受軟唔受硬果隻.你叫佢叫人又係唔肯即刻叫,要同你熟絡o左先叫或叫多幾次佢先肯叫.我今早帶她返學,我問先生佢上堂情況.老師話佢一班人上堂時會四圍望,我又問佢會唔會同小朋友玩,老師話佢鍾意自己多d, 不過佢見同學仔喊佢會幫同學仔擦眼淚,見同學仔頑皮會話佢"曳曳”.自己曳就當冇件事.未上黎睇你地的分享前會覺得我個女好正常.好多小朋友都會o甘.正常小朋友一樣唔肯叫人,但係睇完之後又好似有d相似.真係好鬼擔心.暫時老師都冇話佢有什麼不對勁.不過我巳同老師講有什麼問題要馬上同我講.

原帖由 海魚媽 於 08-7-28 15:27 發表
大家好. 好耐無上BK. 我大仔就黎5歲. 黎緊升K3.
上星期知道佢有自閉傾向. 但係情況都好接近亞氏保加症. 所以呢幾日勁搵呢方面D資料.
其實心情仲係好差. 好擔心佢升小學會比人排斥.
我覺得. 佢地係夾係中間. 即係返普 ...

請問甚麼是 "D Course"?

朋友同我講"亞氐保加症" 有一部份人對性器官敏感,會經常玩弄. 久而久之.. 大左會變"露體狂". 他說唔係"亞氐保加症"既人一定是"露體狂", 但大部份 "露體狂" 是亞氐保加症".

佢說我兒也會這樣弄, 朋友不停責罵我, 說我不帶兒子看e生, 我都好驚, 都唔知應帶佢看邊科 ? 唔知你地有冇聽過, 這樣說法 ? 家庭e生說5歲這樣弄是正常. 係唔係有去行為治療, 有沒有呢 ?

不用太擔心,你既小朋友發展正處於性器期,是每個人必經階段,有些小朋友表現較明顯,不過你要用正確態度,告知小朋友這是小便地方,我們不要時常用手去搞他,家長更不要大驚小怪。
原帖由 PoohBB 於 08-10-21 00:57 發表
朋友同我講"亞氐保加症" 有一部份人對性器官敏感,會經常玩弄. 久而久之.. 大左會變"露體狂". 他說唔係"亞氐保加症"既人一定是"露體狂", 但大部份 "露體狂" 是亞氐保加症".

佢說我兒也會這樣弄, 朋友不停責罵我, 說 ...

亞氏保加症小朋友的爸爸可否分享嗎?

小兒12歲了,有以下經歷分享。
小兒4歲時因傷風去看醫生,該家庭醫生說據他觀察,我兒很聰明,問我有沒有跟他做IQ測試。我說沒有,亦不知去何處做。於是他寫紙給我去九龍醫院某中心排期。排完期後醫院姑娘回電才說該中心只是幫智力有障礙做測驗,事後當然測試取消,我亦對事件不了了知。

數月後小兒因病再去求醫,完事後醫生問我上次有否去測試,我將上次過程告知,他於是再寫紙給我並把他的活躍程度誇大,意圖將我兒個案變成求助個案。這次我被囑咐去旺角丫蘭街某中心排期。我一心以為可用政府資源做測試,滿心預計報告會証實小兒智力如何如何,測試做了兩個多小時,結果 是.................5歲前驗智商不準確,所以不做,BUT小兒被證實---------Asperger。

那一刻是我跟太太第一次接觸這醫學名詞,縱使當日的醫生及心理學家很婉轉地說很多Asperger正面的特徵如小孩多較聰明,Bill Gates, Issac Newton.....都是Asperger.......等。但仍不能覆蓋"Asperger是自閉症的一種"這一句帶來的震撼。我與內子心情簡直晴天霹靂,尤其是當時我們根本不是因兒子出現問題而要求輔導,而是起了想用政府資源跟兒子量智商以滿足自己對資優兒的虛榮。(請恕當時的無知)
離開的時候,我忍不住跟內子說,"個四眼佬都唔知係唔係架,識唔識架佢,乜鬼高級心理學專家呀。" ...............
當然,"四眼專家" 預期的徵狀於小學1年級一一出現 - 兒子出現與人交往的問題,亦缺少表達情感的能力。身體協調能力低正常兒童3年......他排斥同學,當然同學亦排斥他。
可喜的是當年誤打誤撞已報讀活動教學的直資小學,"四眼專家"說這類小學對Asperger兒童的問題應該較傳統學校少。

如是者,春去秋來,兒子早年於近乎被所有同學排擠的環境下成長。可幸有"四眼專家"的判斷,得以使我們能與學校及早溝通,並作出相應輔導。

比如說手腳協調欠佳,我要他學習鋼琴及結他,亦為了令他多參與群體活動,亦為他報羽毛球班。看見他由發球已有困難到今天已經可跟我"猜2板",要做高手就無望喇,我只希望佢能有正常人的身手吧。

在校裡,老師均知道小兒屬A仔,全校應該有約10名A仔,正確數字無公佈,我是從其中一些由學校安排的相信是針對A仔的活動推斷出人數。

近幾年,孩子與人溝通的情況改善多了,孩子已有他的"老友群",在學途上不再孤獨。這絕對有賴當年無心的一次測試,及學校的努力。

後記 - 話說直資學校始終資源較多,學校於08年春節前後有一個由cu 及商業機構贊助的類似外展計劃。學校社工推薦小兒,但該活動要求參與的學童是表現較出眾的學生。於是社工問我有否曾為兒子做過IQ測試,我苦笑下告知上述經驗。他之後免費為小兒安排了一個韋氏iq test。

世事的機遇與無奈豈是我等凡人能預算?當年想免費造IQ test,結果將我的心情由雀躍跌墮谷底。亦因該未完成過的IQ test,令我能及早發現小兒的情況。8 年之後的今天,我終於求仁得仁,小兒IQ140+。

說真的,相對小兒能正常地成長,140  or  80  已然不再重要。感謝上蒼當年的神推鬼擁,把小兒的情況曝光,不然,真不敢想像兒子與太太可能會面對的深淵。3年前是我們最後一次到丫蘭街覆診,最後1次的評估謂所有A仔徵狀已大幅改善,手腳協調已跟得上同年,四眼專家謂小兒已經完全不需要再回來。

無知似乎比Asperger 來得可怕多了,只要及早知道,配合得宜,他們絕對可以快樂成長。別放棄! 為我們所愛的繼續奮鬥。

你地好!
我兒現在已經中四,差不多16歲啦!
佢4歲被評有"Asperger's Syndrome",即係有亞氏保加症,其後都有參加一d訓練.....
佢小學係讀普通學校,成績不錯,不過沒有一個朋友,從來冇同學搵佢既,小學校長同老師都知道佢係有亞氏保加症,但佢地都唔係好清楚係咩病...
佢通常都係一個人坐埋一邊,冇擾亂其他同學上堂...
中學就派左去第一自願既中學,係band 1黎,
我個時都有要求小學寄d資料俾呢間中學,間中學知道左都有搵個社工跟進下,d老師(除左中三個位數學老師之外---佢原來大部分時間都罸亞仔企係度上堂,因為亞仔唔回答佢既問題--呢件事係我好遲先知--亞仔話知我會向學校投訴,但佢唔想..我係攞下學期成績表個日,佢同班同學講俾我知,佢既班主任都唔知..)都對佢好好,因為佢係一個好靜既學生(10問9不應)
而家升上中4,開始有一至二個好朋友,佢開心左好多..
其實你地都唔需要咁擔心,佢地會慢慢進步既,
唔好俾咁多壓力自己啦!

請問什麼小學校適合亞氏保加症小朋友?
傳統或是活動教學的呢?

有傳沙田某直資一條龍學校對亞氏保加症小朋友"不友善",請問這是真確嗎?

我囝囝(4.2歲)早幾天進行了政府cac的第二次評估(第一次在1.5歲時做),結論是自閉症傾向,偏阿氏保加症。

其實這個結果早在預期之內,囝囝因大小肌遲緩,較怕羞,社交技巧差,早已有e位訓練,但佢智能不低,幼兒導師一直讚佢聰明,社交技巧也在進步中...

囝囝的記性好,英文及數學水平不錯,已懂簡單加減數及有乘數的概念,不過,cac的醫生指要用數字來引導他作其他玩意,是僻好,並非喜好,讀小一小二他問題不大,但上到小三或上,並非講factual stuffs而要思考時,問題就來了,所以她亦建議我們在現階段擴闊他的思維空間,不應再囿於abc/123之類的東西。

我也認為阿氏保加症孩子也分很多類型,而屬於我囝囝的類型應不少。想請教過來人,除了社交班外,還有何種治療/訓練適合孩子呢﹖

原帖由 olima 於 09-6-25 16:07 發表
我囝囝(4.2歲)早幾天進行了政府cac的第二次評估(第一次在1.5歲時做),結論是自閉症傾向,偏阿氏保加症。

其實這個結果早在預期之內,囝囝因大小肌遲緩,較怕羞,社交技巧差,早已有e位訓練,但佢智能不低,幼兒導師一直讚佢聰明,社交 ...

hi,
你好, 我都懷疑我個仔係有自閉症傾向, 亦有可能偏亞氐保加症...因為亞仔都係大小肌遲緩, 社交技巧勁差, 勁唔LIKE同齡小朋友..固執..但智力OK..學野好快..沒有言語障礙, 上個week去左政府d智能中心見過姑娘..問左一大輪野之後, 話會將亞仔個case同治療師傾..個姑娘話亞仔主要係冇eyecontact, 大肌肉差...我而家都唔知做咩好 請問e位係咩?我又有d咩方法可以train吓亞仔等佢大肌肉發展好d呢...其實佢真係好"論盡"
亞仔d行為同上述d媽咪講都中左9成...我真係好想快d幫倒佢..8月佢就返k1 la

請問e位係咩?
--即早期訓練中心,要政府轉介的,另還有兼收位(i位)同特殊位(s位)。

我又有d咩方法可以train吓亞仔等佢大肌肉發展好d呢...其實佢真係好"論盡"
--我家有好多器材,如彈床、爬行隧道、每晚都會同佢玩下,另給他上體操班。

政府d智能中心見過姑娘..問左一大輪野之後, 話會將亞仔個case同治療師傾..
--孩子再見治療師同醫生等,如果佢地比服務你,仍要等半年至一年,所以你可以考慮比小朋友去NGO如協康、救世軍,明愛之類參加訓練,train小朋友社交同大肌,私人的也有如邁步、領思之類,但通常會再做評估,費用由幾百到幾千。不要浪費時間,盡快找合適的治療,因為即使給你早期位訓練,通常不會夠。
--另外,在日常生活中,你要擴闊小朋友的認知層面,唔好俾佢側埋一面,多d比佢見人,多d社交機會。

我個仔今年11歲, 係小一時被診斷係asperger, 手多咀多, 冇耐性, 唔鍾意諗野, 成日明知故問, 依賴性好強, 害怕獨處, 容易畏縮冇自信, 脾氣大, 係呢幾年我地都重handle 到, 但係e+可能係開始青春期, 佢好容易就火山爆發, 掟野鬧人, 今朝連我都鬧, 我想知有冇邊度可以幫到我

多謝你的分享, 你的經驗令我加強了信心, thank a lot

原帖由 dollawong 於 09-3-30 06:13 發表
你地好!
我兒現在已經中四,差不多16歲啦!
佢4歲被評有"Asperger's Syndrome",即係有亞氏保加症,其後都有參加一d訓練.....
佢小學係讀普通學校,成績不錯,不過沒有一個朋友,從來冇同學搵佢既,小學校長同老師都知道佢係 ...
‹ 上一主題|下一主題