用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囝囝今年上小一,有什麽需要預備??
go

囝囝今年上小一,有什麽需要預備?? [複製鏈接]

囝囝今年九月上小一,有セ野需要預備呢?
不論是心理,生理或物資上,請各位指教,謝謝!
   0    0    0    0

agree,  小一生開學初期真係有好多"nut" 漏野,唯有叫小朋友每次放學都望清楚櫃桶先走,以防遣漏書本,功課等, 我個仔係早期試過一次, 成個功課袋留係學校, 好彩學校早期容許小一生返校取回, (好似開學後過左三個月就漏セ部唔準攞lu).....

其實,升小一初期, 大人和小朋友都要適應期, 好多好多問題浮現, 但我想只要我地比d時間小朋友, 佢地一定會慢慢成長ge........只要我地從容面對, 所有問題都可以解决的。

原文章由 nini930 於 08-5-30 22:52 發表
囝囝今年九月上小一,有セ野需要預備呢?
不論是心理,生理或物資上,請各位指教,謝謝!

教他如何把書包背上膊
還記得仔仔初升小一時,他放下書包在操場集隊,因他在幼稚園是使用手挽式書包,所以他不懂得如何把盛有重量的書包由地上背上膊,最後他只好抱著書包回課室,十分狼狽呢!

[ 本文章最後由 csk家長jj 於 08-5-31 17:18 編輯 ]

記得係個書包寫上名字, 所有書, 筆等用品..
9月個排, 我個仔試個係學校和同學仔個書包掉轉左,
早上返學時, 將書包放在操場條隊度, 就走左去同學玩.
到真係集隊時, 都唔知邊個書包係自己, 因為同同班同學都有2-3個個書包時一樣的. 不過好彩已經係書包上寫上名. 最後搵得返 .

原文章由 csk家長jj 於 08-5-31 17:15 發表

教他如何把書包背上膊
還記得仔仔初升小一時,他放下書包在操場集隊,因他在幼稚園是使用手挽式書包,所以他不懂得如何把盛有重量的書包由地上背上膊,最後他只好抱著書包回課室,十分狼狽呢! ...

1. 上所的時候,要自己識處理(包括大小便及弄好校服)
2. 如果帶備外套,要寫上姓名,要教他們如不著的時候放回書包
3. 自己懂得吃飯(因有些小朋友在幼稚園時要家長餵)
4. 任何帶回學校的東西要有寫上名字,以免遺失,找尋困難
5. 習慣早睡早起
6. 如果讀傳統小學,要教他上課時不能自出自入,有事向老師發問要舉手,不能隨處跑及上堂時不能傾計(我仔仔小一時,因習慣幼稚園生活,常常都範校規,經常寫手冊 )

噢...好真係好worry阿囡讀小一時會烏龍百出呀!!
"彤豬b"愛"彤豬媽" "彤豬爸"愛"彤豬媽" :-) :-) :pint: :pint: :-)[img align=left]C:\Documents and Settings\User\My Documents\My Pictures\carton[/img]

醒目開學勳章

我都係好擔心呀,大女今年9月升小一~
�         �\ ▕ �__�� � � ︱ ▕ ��  ◥██◤╲ | /         \ 你好 ,你好 ︳ ��� ��� ▕ 我好希望同你朋友, ︳ ︳ ● ●   ︳ ▕ ┼  ��� ���  ┼不知道你是否願意同我 \�   ●   �/ 做朋友呢 ‾╲�  •  ��‾ ?─◤‾‾‾�◥◤\ (  ︳      /﹀﹀\◢█ (____︳ ▕ � ▕ .•. █◤    \︿︿/ ︺︺︺�●�

唔見野or烏龍野就一定有, 我個女上了成年小一, 都有時厘個同學唔知點解會取了別人的書/功課, 但佢地坐唔同組的
抄功課冊"nut" , 我們幾個家長(好在幼稚園時都識的), 私下聯絡 將佢果part加我厘part才知要做咩, 因為我們學校是無on net check家課冊的, 所以開學頭都幾癲
小朋友方面主要是人齊上相處, 如果小朋友是內向怕事, 如遇到較頑皮的學生, 會覺得好似俾人"" (當然要了解真係被蝦or不董與人相處, 要教佢如果處理)
有些小朋友較容易俾教唆, 我女班上有同學大聲叫一句打佢, 幾個小男孩就唔理咩事就跟住做. 事後家長問反自己做仔點解啦, 個仔自己都唔知咩事 , 只係話個朋友叫咪做law等等其實佢地仲好baby, 唔係好董得分析
另外的問題(個人意見), 老師改功課or test 答案只有一個, 好多時小朋友自己作的答案, 常常俾老師打叉了, 小朋友唔願意改老師的答案,令小朋友唔開心因為小朋友覺得自己是答對,因為唔係model answer所無分, 回家後要同佢解釋反點解同點樣做會好d.
不過, 最緊的是做媽媽的要放鬆. 因為我癲了大半個學期了,真係好辛苦.

剛剛, 有個家長介紹了本書叫 "媽媽手記". 都係講反自己小朋友在學校的事情及作者如何處理. 我自己就幾有同感.

原文章由 oilamyoyo 於 08-6-4 01:05 發表
我都係好擔心呀,大女今年9月升小一~

請問多唔多mummy是全職揍小朋友? 是否好好多?

醒目開學勳章

我都係好擔心呀,大女今年9月升小一 ,仲要由活動教育轉傳統教育......

都想問working mom 放工後要用幾多時間同囝囡睇功課同溫習? 如果是working mom 是否會同學校溝通得唔好 ?
原文章由 SIUBO117 於 08-6-6 12:29 發表
請問多唔多mummy是全職揍小朋友? 是否好好多?

回覆 #12 Gabrielma 的文章

一般檢查功課, 執拾書包等的工作大約一個小時多些, 另外每星期應該有中文及英文默書各一次, 最好是星期日完成溫習.

回覆 #1 fatpanda 的文章

如果是囡囡要去小便, 學校d廁所唔知乾唔乾淨? 駛唔駛教囡囡抺廁板?

我個是囝囝呢個不是太大問題. 但若小朋友要去大咁點攪呀?

原文章由 Gabrielma 於 08-6-8 07:45 發表
如果是囡囡要去小便, 學校d廁所唔知乾唔乾淨? 駛唔駛教囡囡抺廁板?

[ 本文章最後由 SIUBO117 於 08-6-13 14:03 編輯 ]

我仔仔今年9月都係小一, 去大便早已懂得自己攪店, 相信你要開始訓練仔仔, 小學未必會幫太多。

iwff

原文章由 SIUBO117 於 08-6-13 14:02 發表
我個是囝囝呢個不是太大問題. 但若小朋友要去大咁點攪呀?

想問係廁所唔乾淨點算 ?

原文章由 iwff 於 08-6-13 14:39 發表
我仔仔今年9月都係小一, 去大便早已懂得自己攪店, 相信你要開始訓練仔仔, 小學未必會幫太多。

iwff

攪到我都好緊張,真是要從新適應,在幼稚園比較輕鬆,又不用返全日,要留在學校吃午飯,好多好多問題,希望我們一一能夠解決,隨遇而安! 雖然我們唔同學校,九月大家繼續分享,加油!努力!

I think the school will clean up the children toilet every hour or two because they know they need to seat on the toilet to 'wee wee'.

Ah-One

原文章由 Gabrielma 於 08-6-8 07:45 發表

我都是working mum, 我回家都7:00pm(如果無ot). 又要吃飯,又要做功課,又要同佢默書. 我讀的幼稚園是活動教學. 依家囝囝不是每日都有功課 依家早上8:00am起床, 小一要6:30am起床. 早成個半鍾起床. 仔仔又吾鍾意早睡. 

原文章由 Gabrielma 於 08-6-6 16:13 發表
都想問working mom 放工後要用幾多時間同囝囡睇功課同溫習? 如果是working mom 是否會同學校溝通得唔好 ?
‹ 上一主題|下一主題