用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囝囝今年上小一,有什麽需要預備??
樓主: nini930
go

囝囝今年上小一,有什麽需要預備?? [複製鏈接]

原文章由 opheliay 於 08-6-23 22:47 發表
多謝各位意見.....好有用...

我個仔都係今年上小一, 我時常都提佢小學會有d咩唔同.  小息時記得去洗手間等等.......  我想佢地開頭個幾個月or半年都係唔習慣, 都幾令人擔心.

Ophelia ...

hi all,
我囡囡都係9月上小一, 我已間中同佢提及小學d野等佢有心理準備, 但佢呢輪d情緒好不穩定, 常常說唔捨得間幼稚園, 好like d 同學& 老師, 呢幾日仲磨牙呀, 都唔知點算好? 妳地有冇呢d情況呀?

我女女緊張o既係想快d讀小一, 因為可以去小食部買嘢呀! 佢期待左好耐啦! 你地會唔會俾零用錢佢呢?

好彩!我個仔小一間學校無"小食部"唔會亂買嘢食
原文章由 maipo 於 08-6-24 09:40 發表
我女女緊張o既係想快d讀小一, 因為可以去小食部買嘢呀! 佢期待左好耐啦! 你地會唔會俾零用錢佢呢?

原文章由 Bone-Bone 於 08-6-24 08:31 發表

hi all,
我囡囡都係9月上小一, 我已間中同佢提及小學d野等佢有心理準備, 但佢呢輪d情緒好不穩定, 常常說唔捨得間幼稚園, 好like d 同學& 老師, 呢幾日仲磨牙呀, 都唔知點算好? 妳地有冇呢d情況呀? ...

hi bone -bone:
我囝同你囡一樣情緒都吾係好穩定,因7月3日我地間小學要考入學分班試,所以呢2日開始我要佢溫習.佢好吾鍾意,仲話吾想去小學讀.我都吾知點好

超級版主

d文具千祈千祈唔好買d有公仔或獨一無二ge,因為小朋友剛升小一,唔係好識珍惜d物件,有時會唔見,有時會跌斷哂d筆芯,簡尺又整斷,到佢唔會整爛或唔見時,又會有機會俾貪心ge同學仔攞左去,又或者俾頑皮同學整爛佢。

另外,如果學校用八達通系統點名,一定要買多張卡俾佢另外搭車用,點名個張就要冇錢,因為佢地冇乜錢銀觀念,do吓就有包飲品時就會成日do,有d學生夠膽成日do黎請人飲或者俾同學屈請客。

超級版主

原文章由 ilovefamily 於 08-6-23 02:19 PM 發表

我同大家一樣囝囝9月上小一,我自己要返工的,佢平時都係工人湊開,都擔心佢適應問題.我而家同都開始教教定佢大便後點清潔!
我暫時諗到以下幾點同大家分享下:
1.所有帶回校的物品都貼名:(文具,書薄,外套,水壺...等等) ...

我直頭將所有鉛筆都用界刀刻名,簡尺都刻名再用水筆蝕d色入去,而筆盒、濕毛巾盒、小食盒同環保袋就用油性顏色筆寫名。

書包我個仔用普通貨色,所以好易認,唔駛寫名。

我都開始同個仔傾下,問佢有無擔心上小學,佢同我講,驚累,驚太遠啦等等,我都同佢解釋咗,仲教佢如果佢遇到什麼問題要同我講,如果有小朋友"蝦'就要同老師講,返來也要同我講。咁之前post那些媽咪的資料好有用,咁我仔仔讀緊的幼稚園都係下學期進入小學的模樣,要佢地抄手冊,自己keep 通知,去洗手間唔再"姐姐"跟,咁我仔仔無論大小一早ok咗。佢老師亦教佢地唔寄外套唔可以放係椅背了,要立刻放係書包,放學時要睇下枱下的架有無其他野。"名"那些貼紙一早預好。lego 係uny 見過,但唔係好多型,不過係好輕,我想睇係書展有無,上年lego 有係書展賣,如果唔係就等吉之島做開學用品時再睇下。鞋就打算買dr kong.......

[ 本文章最後由 rat 於 08-6-25 13:36 編輯 ]

Apata售貨員說8月頭會有書包文具展, 到時LEGO可能有新款, 價錢合理, 而且幾輕, 如無意外我會首選!

有張小一開學購物清單,以供參考

http://www.baby-kingdom.com/?uid-6764-action-viewspace-itemid-13517

原文章由 ilovefamily 於 08-6-24 14:01 發表

hi bone -bone:
我囝同你囡一樣情緒都吾係好穩定,因7月3日我地間小學要考入學分班試,所以呢2日開始我要佢溫習.佢好吾鍾意,仲話吾想去小學讀.我都吾知點好 ...

ilovefamily:

咁快要考分班試, 又要佢溫習, 會唔會客驚咗佢嫁? 放鬆D啦, 都未開學!

Thanks

原文章由 loklokma47 於 08-6-25 01:37 PM 發表

http://www.baby-kingdom.com/?uid-6764-action-viewspace-itemid-13517

Very useful,Thank you!!!!

原文章由 loklokma47 於 08-6-25 13:37 發表

我都好鬼擔心個囡去廁所既問題 .. ~
咁污漕 ... 又到小息食野 ..~
我諗住俾wet紙巾佢 .. 但又怕帶多樣野麻煩 .. ~
左面係-老公     中間係家姐 - 柔柔   右面的係細佬 - 樂樂

似樣嗎?? 呵呵         >>MyBlog<<

Thanks all the mom, share the very useful infomation to us.

I am worried about my son study in Primary school too.

Thanks for sharing!
‹ 上一主題|下一主題