用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網灣仔區家長,你地派到邊間呀?
樓主: sammili
go

12網灣仔區家長,你地派到邊間呀? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

睇你揀咩啦! 12網都好多人架嘛(真既假既)
男既多人揀st jo華仁, 女既多人揀mps, 總有人分唔到, 就要睇下其他次序點排啦
例如1-mps, 第2揀st paul, 第3揀canossa, 或者
1-華仁, 2-st jo, 3-軒官上.....全部都aggressive, 一個唔好彩真係唔知西左去邊呀, 反而退一步, 第一排st paul/canossa, 或者第一排軒官, 已經十拿九穩

原文章由 MrsYing 於 08-6-11 10:45 AM 發表
其實net 12, 派到1st choice 的機會大唔大呢?

mrsying

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-11 10:50 發表
男既多人揀st jo華仁, 女既多人揀mps, 總有人分唔到, 就要睇下其他次序點排啦
例如1-mps, 第2揀st paul, 第3揀canossa, 或者
1-華仁, 2-st jo, 3-軒官上.....全部都aggressi ...

thanks

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-11 10:50 發表
1-華仁, 2-st jo, 3-軒官上.....全部都aggressi ...

你d小朋友派去哪間小學,第幾志願?

醒目開學勳章 王國長老

我女考左直資, 無抽獎
阿仔唔係勁料, 唔駛同人爭top school, 唔駛煩
原文章由 MrsYing 於 08-6-11 12:20 PM 發表
你d小朋友派去哪間小學,第幾志願?

爲什麼1-mps??2-st paul??3-canossa??這間mps及st-paul學校有什麼好過canossa???因為我不是住此區,但我從媽媽口中得知canossa係以前好出名,學術及品德都好好,所以我第一自願誇區入到此校,但因為住屋的問題,我很煩惱,而校車要成$2,000一個月,現在此間學校(canossa)係唔係真係好好呢???如果係我會搬到香港住戓乘校車,因為我住新界!!!我第二自願選mps!!有沒有選錯呢??煩請解答!!!thanks!!!

醒目開學勳章 王國長老

因為mps係全港島唯一一間全日制英文女校, 而又唔駛錢既, 所以好多人爭
(我絕對無比較3間學校既意思, 請唔好誤會)
而將mps排第2, 的確幾錯 , 因為100%無機會, 不過唔緊要啦, 你入到心儀學校就得喇, canossa都係好學校, 唔好想太多了

原文章由 TingKaMum 於 08-6-11 02:49 PM 發表
爲什麼1-mps??2-st paul??3-canossa??這間mps及st-paul學校有什麼好過canossa???因為我不是住此區,但我從媽媽口中得知canossa係以前好出名,學術及品德都好好,所以我第一自願誇區入到此校,但因為住屋的問題,我很煩 ...

呢3間跨區都入到? 真係要恭喜你先得嘞!
入咗就無物煩啦.

原文章由 TingKaMum 於 08-6-11 14:49 發表

爲什麼1-mps??2-st paul??3-canossa??這間mps及st-paul學校有什麼好過canossa???因為我不是住此區,但我從媽媽口中得知canossa係以前好出名,學術及品德都好好,所以我第一自願誇區入到此校,但因為住屋的問題,我很煩 ...

醒目開學勳章

係囉, 跨區入到SF, 真係恭喜恭喜! 搬屋似乎對小朋友好0的播, 返全日又咁遠, 好辛苦架.

原文章由 rohoy2k 於 08-6-11 15:59 發表
呢3間跨區都入到? 真係要恭喜你先得嘞!
入咗就無物煩啦.

Dear All,

請大家唔好誤會, 我並非主觀批評Marymount, 論校名, 環境, 地点, 設施, 校服, 英文教學, 12年免費, 以是眾mama & papa 喜愛啦! 但手持20分重要加埋運氣去博一次, 也唔穩陣, 失敗咗唔知派咗去邊, 你哋計吓值唔值啦!
希望失敗個案的mama 出來講吓囉!

難入易讀是它的賣点, 其實英小或中小跟本不是大問題, St. Paul’s Co-Education & St. Paul Boy 等直資, 十間九間半也是中小啦, 小學生grammar & tense好就得啦. 話比人知我係Marymount學生, D Aunti and uncle實話咁叻女Marymount, 而唔會話咁叻女 Marymount. HKCEE and A Level result, 就可以得知一二, 大多報考7in HKCEE.
Compare with St. Paul Convent, St. Paul Catholic, St Francis, Sacred Heart, St. Stephen Girl & Canossian…..
名女校中, 各校搵個高材生比較, 它一定不入三甲,
Marymount
學生大多有錢背境, 讀唔上或校外成績考得唔好, 佢地一定出國完成個學位, 在香港完成學位的真係唔多!
邊個官員是代表????
我和朋友們從事HR十多年, 見盡唔少candidate, 佢哋presentation 表現自己大多好好, 有見識, 有姿識, 但唔夠知識!
所以mama們小心選擇, 頭一,二年級好enjoy - no test & no exam, 但也要督促, 否則成績就一落千丈! 入得倒要珍惜和把握, 入唔倒也無需強求知失望!

我有個女友生咗3個女, 年齡相隔一年, 大女first round 入倒 Marymount, 開心到擺幾圍, 當時我哋一班家長也為她高興, 因為大女入咗去, 二個阿妹就跟住入, 唔駛煩和9年免費教育, 但可惜到P.3 測驗&考試都通通不大理想, 甚至failed, 不停見家長, 跟住女友急揾補習, 開支大到無方向,
個女的開支和成績問題, 都令整個家庭不愉快, 最後更要到TKO新辦中學入讀中一, 並非有中學部就順利升中, “中途出家” …好慘呀! 學業成績未如理想, 無得留低, 中學部收番幾多成小學部學生呢? 學生和家長都要面对壓力和適應, 小一選校放它作 1st choice, 也影響入2nd & 3rd choice 的机會!

現在讀緊Marymount的學生家長, 不要太介意我的言論, 我只是把我所見所聞和大家分享, 我個女是F.4學生. 我也面对過好多問題, 可能現階段比你們年長, 嘗過失敗和無奈!

TTJTmama

原文章由 Zen 於 08-6-11 09:10 發表
真係唔明點解總有人要作主觀批評.其實每間學校都有其強弱項,亦有好及壞的學生,最緊要選一間適合自己小朋友的學校.

唔好意思,想請問你女友的女兒成績不理想,是否學校師資有問題,教得唔好?

原文章由 TTJTMaMa 於 08-6-11 16:22 發表
Dear All,

請大家唔好誤會, 我並非主觀批評Marymount, 論校名, 環境, 地点, 設施, 校服, 英文教學, 12年免費, 以是眾mama & papa 喜愛啦! 但手持20分重要加埋運氣去博一次, 也唔穩陣, 失敗咗唔知派咗去邊, 你 ...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Azababy,

我覺得你好唔尊重間學校,如果你唔喜歡呢間學校,點解你又揀第四志願,見到你個留言真係好嬲呀

原文章由 Azababy 於 08-6-9 00:33 發表
我今日都嘔血而死, 仔仔派到第四志願(又係寶血小學), 一知有咁的結果我當場想暈, 簡直係晴天霹靂, 唔知點算?

Dear Zen,

我個女唔係Marymount student, 不過佢有3個kindergarten 同學都入咗去, 不幸地無一個完美, 一個連中一也升唔倒, 其如兩個在F.4, 一個中文非常差, 如果failed in HKCEE and A Level, 已經唔駛入大學, 英文好只是oral speaking, 佢哋大膽D, 咁講, Eng. Lit & lang 又一般, 佢D student 唔係太平均, 以名校來說, 我唔覺學校有用心教, 甚少補課, 喻咗有家庭補習, 老師也不用stay at school 啦! 讀得唔好就請你走, 話就係程度唔夠怕學生辛苦, 其實怕公開試成績拉底校名, 如果成績差但操行好, 邊個阿媽想比個女入band 3學校. Come out from Marymount 一定是band 3 standard, 嗰D學挍先收, 但又怕個女比人攪, 始終是青春期, 有男有女真係一百個不放心.  以前Rosxxx and 嶺x 接收佢哋好多學生, 這些school己不錯!

佢會比offer D插班生, instead of 現時D student. 只要report有 A and B, 立即收, 不妨試吓!

一間太要面子的學校, 只會苦了學生!

小學根基好重要, no test and no exam 唔等於無壓力和開心, 我相信我們都是全統教育成長的, 小朋友只會越來越懶, 所以一定要keep實

TTJTmama
原文章由 Zen 於 08-6-11 17:03 發表
唔好意思,想請問你女友的女兒成績不理想,是否學校師資有問題,教得唔好?

原文章由 TTJTMaMa 於 08-6-11 18:30 發表
小學根基好重要, no test and no exam 唔等於無壓力和開心, 我相信我們都是全統教育成長的, 小朋友只會越來越懶, 所以一定要keep實

我諗老師有無心去教都好重要,我女入黎呢幾年,係最難搞既幾年,好好彩每級既老師都好專重學生,老師既質素亦都好高(我女遇到果d啦下),如果你話老師無乜點理學生,就唔敢認同,我女越大就越大頭蝦,老師可以留底叫佢搞掂晒d野先比佢走,老師已盡量做到佢要做的,通常咁既情況,老師都係好不滿個學生,但..........老師一路都係鼓勵佢,連我呢個阿媽,都話個女成日呢樣唔記得帶,呢樣唔記得做(我女唔係唔做)今日仲係我面前讚個女好有進步,搞到佢好有心機,但個女有幾進步,唔通個阿媽唔知咩.....有時見到老師都有留到七點都話仲有野要做的....唔係想像中日日可以三四點走人,我諗應該係寬人嚴己的,對別人不要太要求,佢都有屋企人,無理由話佢做學校應該好忙,要晚晚八九點先完成學校野,咁先安樂的

對於你話有無exam,自己同學校既理念問題,個小朋友既性格問題,唔係話無壓力一定好,亦都唔係一定唔好,有無壓力等於開心/唔開心嗎?無絕對答案,亦唔好自設答案,我女絕對係適合無壓力既學校......另外,我同學校理念好相近,我最憎人地成日問我女考第幾......身邊既親戚成日炫耀有幾叻.......就問我女考第幾....我一概話無名次....你要知我女咩程度.....平時都可以睇得出啦

最後,選學校既野,要適合自己......即係我成日都話....我大女係某校讀得唔理想,但唔等於細女一樣,結果如我所料,同一所學校,細女唔駛讀書咁既狀態,都可以考全級廿幾名,大女則要用多幾倍時間做功課........係一間學校讀得好唔好,細路既資質佔好重要既因素,即係咁,係程度普遍中等既學校,裏面便沒有程度高的學生嗎?當然有啦........以前有間叫灣仔小學(而家好似無左啦),我朋友就考到bps啦,唔係搞珠架......

仲有,呢度並唔係no test & no exam, 係p.1-3 80%測驗+20%project/平時分, p.4-6 80%測驗&考試 + 20% project/平時分

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-6-11 20:02 編輯 ]

回覆 #53 Sindy 的文章

Sindy,

正!Give me five!!!100%同意你的論點!

你知我女同你女一樣讀過另一間女校,平心而論話MPS差過其他我絕對不敢苟同。我覺得各有千秋才對。

仲有,話MPS D 老師唔理學生太唔公平,我女班主任就試過晚上九時多,甚至星期六下午致電和我談女兒的事情!(我女唔係有乜問題,班主任只是關心她的學習生活和在家中的情況。原來班主任全班同學的家長也分別找過!)如果唔係關心學生嘅老師,根本唔會咁做。你睇下D學生幾likeD老師就知啦!我哋D女以前果間,比較起來,老師好似高不可攀咗D咯!

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-11 15:16 發表
因為mps係全港島唯一一間全日制英文女校, 而又唔駛錢既, 所以好多人爭
(我絕對無比較3間學校既意思, 請唔好誤會)
而將mps排第2, 的確幾錯 , 因為100%無機會, 不過唔緊要啦, 你入到心儀學校就得喇, canossa都 ...

多謝你的回覆!其實我想選一間在品德及學術都係好的學校,校風淳樸,所以我選了聖方濟各第一,而mps選第二都沒有話錯唔錯,最緊要適合自己的小朋友,因為我心儀都不是這間mps,但您之前的掛位1-mps及2-聖保祿天主教我只想知原因,但我感覺原來是您的個人排位!!你是否12net住??你小朋友考到那間呢??

名人校友

Marymount:
陳慧嫻、林憶蓮、陳芷菁、拿拿淋、沈德寶利、蔡卓妍、宣萱、胡紅玉、李霖、林詠琛

嘉諾撒聖方濟各書院:
余若薇、李敏、林鄭月娥、鄧靄霖、卓韻芝、黃浪詩

聖保祿學校:
張燊悅、向海嵐、任葆琳、車婉婉、黃德如、盧凱彤、郭美超、劉明軒、陳樂敏、黎芷珊、關淑怡、陸恭蕙

朋友email一份12區的名人校友名單,找不到聖保祿中學的資料,也不知道以上的記錄是否正確,不過我覺得它只可以作為參考。

人的際遇是好奇怪的,每個人合適的教育方式和環境都不同,最重要是找到子女可以愉快學習和升學、家長可以支援配合的學校。

原文章由 TingKaMum 於 08-6-11 23:24 發表

多謝你的回覆!其實我想選一間在品德及學術都係好的學校,校風淳樸,所以我選了聖方濟各第一,而mps選第二都沒有話錯唔錯,最緊要適合自己的小朋友,因為我心儀都不是這間mps,但您之前的掛位1-mps及2-聖保祿天主教我只想 ...

排位都係想入先排位(最少頭三名都應該係)....佢指錯係話浪費左個位,並唔係mps放第二唔放第一係錯,佢指100%無機會入...睇到無?

原文章由 TTJTMaMa 於 08-6-11 16:22 發表
Dear All,

請大家唔好誤會, 我並非主觀批評Marymount, 論校名, 環境, 地点, 設施, 校服, 英文教學, 12年免費, 以是眾mama & papa 喜愛啦! 但手持20分重要加埋運氣去博一次, 也唔穩陣, 失敗咗唔知派咗去邊, 你 ...

嘩!瑪利曼好多高官呀!唔好咁講!大家所講既都是好好多家長夢寐以求的傳統名校,邊間收都應該感恩!你話是不是!

原文章由 intuitif 於 08-6-11 23:46 發表
Marymount:
陳慧嫻、林憶蓮、陳芷菁、拿拿淋、沈德寶利、蔡卓妍、宣萱、胡紅玉、李霖、林詠琛

嘉諾撒聖方濟各書院:
余若薇、李敏、林鄭月娥、鄧靄霖、卓韻芝、黃浪詩

聖保祿學校:
張燊悅、向海嵐、任葆琳、車婉婉、 ...

聖保祿中學一樣有名人舊生,都係一所傳統名校,大家所講既都是好好學校,大家都是來自22所傳統名校家長,子女有幸入讀其中一間大家應該要感恩才是!我們子女真幸運係唔係吖!

Dear TTJTMama,

你所講的情況,很不幸,這不是MSS特有,而是很普遍,很多傳統名中學情況都是一樣,預左學生自動波或有家長督促.老師當中不少是等退休兼失去教學熱誠.樹大有枯枝,但仍然有不少好老師,只看你的小朋友是否幸運地遇上.任何學校都一樣,只是社會人士都將焦點放在傳統名校身上而已.

讀書其實係靠自己及家庭的支持,不要過於放大學校的責任.一班40人,可以想像即使老師如何努力,亦都不能令每一個學生都考到好成績.只要該學校教出的學生品德教養質數好的比壞的多,便已算是一間不錯的學校了.

中文程度差,我覺得根本是現今社會的風氣,家長的價值觀所造成.看看多少家長願意月花數千元去學英語或外語,但有幾多人願意付出同等價值去補中文?

你說朋友的女兒無一完美,請恕我不禮貌的直言,你的要求實在太高了,人無完美,難道你是?

小學部雖然沒有考試,只是名稱而已,測驗一樣計入成績表,想有優良成績一樣要努力溫書,一樣有壓力,沒有免費午餐.

曾聽一位聖若瑟小學家長說,壓力真的很大,但其實是很個人的事情,只要你不介意小朋友的成績,根本沒有壓力可言.

原文章由 TTJTMaMa 於 08-6-11 18:30 發表
Dear Zen,

我個女唔係Marymount student, 不過佢有3個kindergarten 同學都入咗去, 不幸地無一個完美, 一個連中一也升唔倒, 其如兩個在F.4, 一個中文非常差, 如果failed in HKCEE and A Level, 已經唔駛入大學, 英文 ...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
‹ 上一主題|下一主題