用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35校网可以分享吓派到什么学校吗?
樓主: HoPunMom
go

35校网可以分享吓派到什么学校吗? [複製鏈接]

有哇,我女得基本10分,為表誠意,有參加自行,雖然明知墊煲底。

星期二已經入左阿女個人檔,但唔樂觀,我朋友個朋友,舊年日日係學校門口等校長,都係得個吉,我絕對打定輸數,有時付出唔等如必定有收鑊,竭盡所能我就算架勒。但無論如何,多謝你提點我。

原文章由 PIGPIGMA 於 08-6-13 13:36 發表
請問你自行收生時有沒有選天神, 如何有可能有機會叩門呢, 你有沒有問過呢???

[ 本文章最後由 SandyKL 於 08-6-13 23:49 編輯 ]

先私校.

我就會先報私學做backup. 之後再參加抽獎, 你說甘是否好點呢 ?

陳守仁, 你地覺得點呢?  有沒什麼意見 ?

原文章由 SandyKL 於 08-6-13 23:37 發表
唔會掛,但經過自行分配學位後,剩餘學額兩間奉基比紅馬小位少10個,又真係意想不到喎,我估可能紅馬小總學額比奉基多。

Yes, you are ture.
紅馬 has 5 classes
奉基 has 4 classes

紅馬今年比往年易入...係我意料之外~~

當然如此,有兩手準備嘛,有時幸運之神會偷懶架。

陳守仁仲未有接駁中學,升中派位麻麻,但識人係度讀,話讀得幾開心,有時又真係魚與熊掌。

原文章由 papamo 於 08-6-13 23:59 發表
我就會先報私學做backup. 之後再參加抽獎, 你說甘是否好點呢 ?

陳守仁, 你地覺得點呢?  有沒什麼意見 ?

可能因為出生率低左,較少競爭。

原文章由 ivy_lau 於 08-6-14 16:41 發表
紅馬今年比往年易入...係我意料之外~~

原文章由 SandyKL 於 08-6-14 17:26 發表
可能因為出生率低左,較少競爭。

我聽D家長講今年多左人揀奉基千禧或奉基,所以紅馬少左人揀...唔知真定假...

咁真係不得而知,我有放紅馬小係第二位,一樣派唔到。

原文章由 ivy_lau 於 08-6-14 17:35 發表

我聽D家長講今年多左人揀奉基千禧或奉基,所以紅馬少左人揀...唔知真定假...

咁又係﹗派位都係講LUCKY !

原文章由 SandyKL 於 08-6-13 23:30 發表
都係收料番黎咋,冇實際數據支持。但我相信就算奉基升中派Band 1多過黃埔宣小係真,都唔會相差得好遠。有時派位都要講下運氣及家長選校既技巧。

...

原文章由 SandyKL 於 08-6-14 17:58 發表
咁真係不得而知,我有放紅馬小係第二位,一樣派唔到。

如果你紅馬排第一你好大機會入.....

好難講,我一向冇抽獎運,今次希望由老公做申請人,佢一向好運過我,點知統一入表時,職員話要跟自行時果個父或母,於是唔轉得。另外我心儀女校呢。

原文章由 ivy_lau 於 08-6-14 21:28 發表

如果你紅馬排第一你好大機會入.....

原文章由 SandyKL 於 08-6-14 22:08 發表
好難講,我一向冇抽獎運,今次希望由老公做申請人,佢一向好運過我,點知統一入表時,職員話要跟自行時果個父或母,於是唔轉得。另外我心儀女校呢。

...

我都係一向無抽獎運...不過我排紅馬第一,我唔敢博天神,加上有細佬,抽到天神都無乜著數,要取個平衡,所以揀紅馬....幸好抽到,不過同D家長傾番個賽果,D家長話奉基好過紅馬,馬頭涌官立係土瓜灣果間先好....真係唔知係咪吹水...不過我都有點懷疑而家既奉基可能好D....
希望你叩門成功啦,祝你囡囡入到天神呢間好學校

My friend was very sad (crying) when she told me her daughter got seat from宣道 not 天神. So I hear not very clear the choice no. of the school.
Sorry

原文章由 HappyEE 於 08-6-8 22:16 發表

Is it true? What is your friend 排位? 宣道 is also a propular school in net #35 that seems unreasonable to still has a seat for 6th choice.

奉基千禧運動係學界很出色, 只次於名校, 絕對是一間進步中的學校

排名   九龍東區 ~ 男子組        九龍東區 ~ 女子組
1      拔萃男書院附屬小學           協恩中學附屬小學
2      馬頭涌官立小學(紅磡灣)     聖公會奉基千禧小學
3      聖公會奉基千禧小學            聖羅撒學校
4      聖愛德華天主教小學            馬頭涌官立小學(紅磡灣)
5      聖公會油塘基顯小學            聖公會奉基小學

[ 本文章最後由 龍馬媽媽 於 08-6-14 23:55 編輯 ]

多數有細佬跟住都會係揀間男女校,正常吖。有話「上龍下馬」,即係農圃道上午校及馬頭涌官小下午校係好既,紅馬小即係當年既下馬,應該唔會掛,但只摷到佢05-06年度升中獲派第一志願有60%,算幾高架勒。06-07搵唔到資料。

係我心目中排位都係紅馬小高過奉基兩校,但近年不斷聽人講奉基唔錯幾好,我都識人係奉基讀,佢話功課唔算深,囝囝讀得好開心。每朝8點番工經過奉基小學,見佢地俾小朋友係操場上玩各樣活動,籃球、擲豆袋...另亦有一箱書放係度,俾小朋友拎黎睇,又幾開心咁喎。

我會去開家長會,對呢間學校有好奇,入去睇真學校環境及觀察家長既質素,往往學校本身係好,但都好睇家長質素。

多謝呀! 希望你囡囡非常適應及享受小一生活!

原文章由 ivy_lau 於 08-6-14 22:38 發表

我都係一向無抽獎運...不過我排紅馬第一,我唔敢博天神,加上有細佬,抽到天神都無乜著數,要取個平衡,所以揀紅馬....幸好抽到,不過同D家長傾番個賽果,D家長話奉基好過紅馬,馬頭涌官立係土瓜灣果間先好....真係唔知係咪吹水...不過我都有點懷疑而家既奉基可能好D....
希望你叩門成功啦,祝你囡囡入到天神呢間好學校

原文章由 SandyKL 於 08-6-15 00:07 發表
多數有細佬跟住都會係揀間男女校,正常吖。有話「上龍下馬」,即係農圃道上午校及馬頭涌官小下午校係好既,紅馬小即係當年既下馬,應該唔會掛,但只摷到佢05-06年度升中獲派第一志願有60%,算幾高架勒。06-07搵唔到資料。

係我 ...

希望大家既小朋友都可以適應小一新生活啦~

My son has got a place in Fung Kai. It's my second choice in the school place allocation. I've done some research on this school and all the comments are possive. My             neighbour who has a daughter studying in Fung Kai said that the teachers there are very considerate and the principal is ambitious for the school. My son's class teacher also said that it is a very good school. However my hubby doesn't like it. His target is Ma Tau Chung.  

原文章由 Frances.h 於 08-6-15 11:24 發表
My son has got a place in Fung Kai. It's my second choice in the school place allocation. I've done some research on this school and all the comments are possive. My             neighbour who has a da ...

咁你有無去紅馬叩門呀?

原文章由 ivy_lau 於 08-6-15 11:33 發表

咁你有無去紅馬叩門呀?

Yes, but have to wait for the letter to see if there is any chance to have an interview.

Last year, every applicants were interviewed.

原文章由 Frances.h 於 08-6-15 12:23 發表

Yes, but have to wait for the letter to see if there is any chance to have an interview.
‹ 上一主題|下一主題