用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園(昇御海逸) 學之園(海逸豪園)PN 2008
樓主: elizatyy
go

學之園(海逸豪園)PN 2008 [複製鏈接]

這是國際學校, 學費太貴了, 經濟上負擔不了呀!!
你是否會給你的小朋友繼續在此學校讀K1? 還是再找其他的學校?

原帖由 elizatyy 於 08-10-11 17:08 發表
You might consider to apply Anfield International KG.  They will have a new school at 海逸豪園.  I am not sure if they have full day class.  I only know their school fee is
:-? :weapon:

原帖由 poohngai 於 08-10-13 10:08 發表
這是國際學校, 學費太貴了, 經濟上負擔不了呀!!
你是否會給你的小朋友繼續在此學校讀K1呢? 還是再找其他的學校?

Most likely I will do so.  I am very satisfied with what I get here.

Sorry呀, 咁耐至覆你, 因為上星期都忙住係學校外望住個囡, 都無上黎.

Cherrie無乜點喊喇, 只係在門口分開時喊左一陣, d姐姐拖住佢入學校就無再喊, 今日仲望住我走添, 都估唔到佢咁快適應, 好叻囡.

反而, 上星期freeplay時, 我見Rachel搶走佢玩緊個ball, Cherrie即時喊出黎(好無用), 鍾老師見到後, 拖住Rachel向Cherrie道歉(我估計).

原帖由 心急做媽咪 於 08-10-9 20:31 發表
Hi JacquelineD, 第四同第五日Cherrie 仲有冇喊呀? 有冇好d呀?  我亞囡雖然頭三日,冇喊但反而係第四同第五日就喊, 真奇怪?!

o依...乜唔係而家冇得o係出面'莊'啦咩, 我聽我姐姐講學校掛左條curtain遮住左睇唔到喎???

真係唔好意思啦! Rachel又'腸'Cherrie d野, sorry!

你參唔參加十一月個旅行呀? 我報左名呀!

我有時可能要遲d先覆到你,因我office只可睇,但打唔到message, 但我日日都會睇呢個forum嫁!

原帖由 JacquelineD 於 08-10-15 14:56 發表
Sorry呀, 咁耐至覆你, 因為上星期都忙住係學校外望住個囡, 都無上黎.

Cherrie無乜點喊喇, 只係在門口分開時喊左一陣, d姐姐拖住佢入學校就無再喊, 今日仲望住我走添, 都估唔到佢咁快適應, 好叻囡.

反而, 上星期fre ...

There are a lot of people visit the school (Open House) today!

我無報名呀! 其實都好想去, 我知阿囡好鍾意, 但我個c6一定起唔到身, 自己一個又攪唔掂, 又要帶片, 又要帶阿囡d食物....

原帖由 心急做媽咪 於 08-10-17 07:06 發表
o依...乜唔係而家冇得o係出面'莊'啦咩, 我聽我姐姐講學校掛左條curtain遮住左睇唔到喎???

真係唔好意思啦! Rachel又'腸'Cherrie d野, sorry!

你參唔參加十一月個旅行呀? 我報左名呀!

我有時可能要遲d先覆到你,因 ...

昨天10點幾我都有去Open Day, 帶阿囡去玩吓!

先去了阿囡的班房, 因為有得食, 用d果醬在pancake上畫公仔, 仲同鐘老師傾左一陣; 之後去左玩Art Venture, 畫左一個面譜及整左一頂帽; 另外仲畫左一幅水墨畫, 好抽象但覺得幾靚, 等我遲d'箱'起佢!

去既時候不是太多人, 但走的時候就很多人.

昨天, 我與阿囡玩緊之際, 她講了一些東西, 初初聽唔到佢講乜野, 後來佢用手指住個咀, 我再諗吓, 原來佢係用普通話講'咀巴'.

我好驚訝佢居然會識講, 因為我從來無用過此語言與她對話, 我再問她'眼睛'在那? 她又不太明白, 可能上堂只教一個五官吧!

不過我已很開心, 因為看到她真的在進步, 每次接她放學, 她都很開心的'彈'住走, 她真的喜歡此學校.

呢排見阿囡成日'O咀', 以為是從同學處學回來, 原來係老師教佢唱Ten Little Indian Boys, 佢識唱少少, one little two little three little indian, four little 又去番 three little...., 唱完後會好似紅蕃咁用手遮住個咀係到'呵呵呵'.   

有無其他家長係呢到? 大家分亨吓仔女d得意事嘛!

亞囡有無係到同你唱 個隻"沖涼歌"? 亞囡而家係咁係屋企叉住一邊腰, 一隻手就好似抹窗咁動作, 係咁唱 "lu la la lu la la lu la lu la le...."

原帖由 JacquelineD 於 08-10-28 01:49 發表
呢排見阿囡成日'O咀', 以為是從同學處學回來, 原來係老師教佢唱Ten Little Indian Boys, 佢識唱少少, one little two little three little indian, four little 又去番 three little...., 唱完後會好似紅蕃咁用手遮 ...

呢隻無聽過佢唱.. 佢有唱incy wincy spider... 但係中間個幾段 skip 晒...

ardnas65,

妳形容得好傳神, 亞囡近期都係成日唱住呢兩句, 亦做緊同一樣既動作

原帖由 ardnas65 於 08-10-28 11:18 發表
亞囡有無係到同你唱 個隻"沖涼歌"? 亞囡而家係咁係屋企叉住一邊腰, 一隻手就好似抹窗咁動作, 係咁唱 "lu la la lu la la lu la lu la le...."
~~

Today, my son has learnt to say "my way"

原帖由 JacquelineD 於 08-10-25 00:56 發表
昨天, 我與阿囡玩緊之際, 她講了一些東西, 初初聽唔到佢講乜野, 後來佢用手指住個咀, 我再諗吓, 原來佢係用普通話講'咀巴'.

我好驚訝佢居然會識講, 因為我從來無用過此語言與她對話, 我再問她'眼睛'在那? 她又不太 ...

My son also learnt some Mardarin too.  e.g.  再見

原帖由 halui 於 08-10-28 17:25 發表
ardnas65,

妳形容得好傳神, 亞囡近期都係成日唱住呢兩句, 亦做緊同一樣既動作

heeheeee... 佢地仲有隻rainbow 歌ga...

唔怪之得啦,我早兩日都見呀女好似紅蕃咁用手遮住個咀"呵呵呵...",我仲問佢係邊度學返黎添 !

JacquelineD,你阿囡係咪識講好多野啦? 識得用普通話講咀巴咁叻! 我阿囡就識講好多野,但全部都係bb話, 真係有d擔心呀!!

有冇媽咪d小朋友都好似我阿囡咁25個月都仲係講bb話嫁?

原帖由 JacquelineD 於 08-10-28 01:49 發表
呢排見阿囡成日'O咀', 以為是從同學處學回來, 原來係老師教佢唱Ten Little Indian Boys, 佢識唱少少, one little two little three little indian, four little 又去番 three little...., 唱完後會好似紅蕃咁用手遮 ...

原帖由 心急做媽咪 於 08-10-29 20:21 發表
唔怪之得啦,我早兩日都見呀女好似紅蕃咁用手遮住個咀"呵呵呵...",我仲問佢係邊度學返黎添 !

JacquelineD,你阿囡係咪識講好多野啦? 識得用普通話講咀巴咁叻! 我阿囡就識講好多野,但全部都係bb話, 真係有d擔 ...

My son is also speakng bb 話.  But he often try to follow me to say a lot of single words.

how many mths is your son?  which class is your son studying in? my girl studying in PND.

原帖由 elizatyy 於 08-10-29 22:32 發表

My son is also speakng bb 話.  But he often try to follow me to say a lot of single words.

原帖由 心急做媽咪 於 08-10-30 07:25 發表
how many mths is your son?  which class is your son studying in? my girl studying in PND.

28 months now
‹ 上一主題|下一主題