用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Kwik Maths
樓主: bbsunny88
go

Kwik Maths [複製鏈接]

而家去餐廳食飯都係亞女計數埋單架, 順便教埋佢點找續, 都幾過引架, 佢岩岩識背乘數表啦, 真係又好快上手播...ee 我估係一年級既時候應該可以學乘法啦. 老實講我都估吾到5歲既小朋友可以計到千位萬位既加減法架. 總之係好開心啦.

原文章由 babbling 於 08-6-15 18:31 發表
佢地D肥手指彈嚟彈去, 真係好得意, 我仔學到乘法就冇學落去, 因開學LA. 但乘法巳經係千位乘百位, 又乘小數點, 真係睇到我眼突突    如果又計得啱的話, 睇佢個得戚樣就好好笑, 我又要扮到好崇拜咁讚佢叻..好攪 ...

cy101

kwik maths  係 12 lesson 為一session
12 堂 多位加法
12 堂 多位減法
12 堂 多位加減混算
12 堂 多位小數混算

之後可以休下
老師話太細一定唔會教乘數
一定要小 2 or 小3, 小朋友已背熟乘數表先可以報
12 堂 乘數
12 堂 除數

全部共 72 堂
通常一星期一堂, 因每天要做功課, 大約 1 版 20 題

詳情 http://www.kwik.com.hk/what_is.php

無論去 centre (其實係d 補習中心, 有老師掛單上堂)
或者 自組上堂都係收 $1800/12堂 + $150 補充薄

我女上左 3 堂, 我地 2 人小組
家長可以一齊上堂

原文章由 cy101 於 08-6-15 20:44 發表

請問點解可以係一個暑假學晒"加, 減, 乘法"咁好既!  夠時間咩, 唔係毎個level要12堂嗎?  我問老師佢話要step by step, 妳係咪加堂上嫁??  定點樣, 請指教!!!!!!!!!!!! ...

醒目開學勳章

回覆 #1 jazzmama 的文章

<....我女上左 3 堂, 我地 2 人小組
家長可以一齊上堂>

係咪2人都可開班? 家長可以一齊上係咪唔駛加$$$?? 我都有興趣學下!! 請指教!!

jazzmama
where yr girl study kwik math

at home

原文章由 Little_cy 於 08-6-16 14:05 發表
jazzmama
where yr girl study kwik math

你好,我有興趣請PM我。
謝謝。

原文章由 lulu128 於 08-6-15 03:14 發表
係呀..我依家都自組K2-K3的小朋友去學..不過仲差一位...有冇住係九龍塘而又有興趣學的朋友可PM我....

我公司隔離有一間, o係wanchai, 都幾多小朋友上!!

Anyone having Kwik Maths in Taikoo, give some advice or p.m. me
thanks

Anyone having Kwik Maths in Taikoo, give some advice or p.m. me
thanks

醒目開學勳章

請問有無小朋友返將軍澳區上堂 ? 邊間centre好 ?

Hello little _cy
I am very interested this programme
I want to join in regular time, not summer course.
Are you consider to enrol at Wan Chai?
awaiting for your reply

sophiacck
yes, i enrolled already and will start the course in wanchai branch ah
hve u enroll yet
原文章由 sophiacck 於 08-6-26 20:11 發表
Hello little _cy
I am very interested this programme
I want to join in regular time, not summer course.
Are you consider to enrol at Wan Chai?
awaiting for your reply

Hi little_cy
i intend to enrol trial lesson coming Saturday. hopfully, my daughter will interest this programme.
when are you start?How old of your kid?
thank you for your info
keep in touch

Hi Sophia
My daughter is just 6, and she will start the kwik math this Saturday at 2:30, what time you go for trial lesson ah
原文章由 sophiacck 於 08-6-27 01:13 發表
Hi little_cy
i intend to enrol trial lesson coming Saturday. hopfully, my daughter will interest this programme.
when are you start?How old of your kid?
thank you for your info
keep in touch ...

原文章由 csk家長jj 於 08-6-15 16:02 發表
想請問知唔知太子區那一間比較好呢?

我自己小朋友係太子跟 Vic Lo (Sir) 學。佢真係教得非常好!
你可以直接聯絡佢。電話:9266 3616

又或者你可以聯絡佢總部。
電話: 2877 2867
電郵:http://www.kwik.com.hk/

easyday
想問vic lo係米一定要係太子學架,同埋太子個center係邊到
原文章由 easyday 於 08-6-27 18:53 發表

我自己小朋友係太子跟 Vic Lo (盧Sir) 學。佢真係教得非常好!
你可以直接聯絡佢。電話:9266 3616

又或者你可以聯絡佢總部。
電話: 2877 2867
電郵:http://www.kwik.com.hk/ ...

原文章由 Little_cy 於 08-6-28 23:23 發表
easyday
想問vic lo係米一定要係太子學架,同埋太子個center係邊到

最近他的 center搬了往旺角 亞皆老街33號 (朗豪坊斜對面)。
據我所知,他暑期除了在旺角外,也會在馬鞍山教。但至於馬鞍山的詳細地址,我不大清楚,你可真接聯絡他。他經常說,喜歡和家長溝通的,所以他應該不介意你直接聯絡他的。

Have a nice day !

我之前本身book左試堂, 後來黑雨無去, 今日同其他媽咪傾開, 咁就提出一個問題:

而家小學文字題多, 咁呢d有咩好處呢?

有無家長俾d 經驗之談呢?

回覆 #38 wanwanfubb 的文章

據我所知,KWIK MATHS的第3階段下半部份是有文字題的。
我的意見,首先要打好計算的根基,因為文字題牽涉計算 及文字理解,如果計算能力弱,處理文字題時,便會更覺困難。
其實,小孩子的學習動力,來自對他們對某樣事物的興趣,只要我們將他們已學習的,融入生活中,引發他們的興趣,例如,當他們學了加數後,在逛超級市場時給他題目,舉例1盒汽水有8罐,買2盒汽水共有多少罐,諸如此類。引發了他們的興趣後,又可以和他們玩買賣遊戲,或者讓他們在便利店或快餐店付款,這樣他們便能在日常生活運用數學概念,比起不斷做功課練習,更有趣及見效。

回覆 #39 easyday 的文章

Thank you for your sharing!
‹ 上一主題|下一主題