用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 08-09年SFA小一家長情報站
go

08-09年SFA小一家長情報站 [複製鏈接]

歡迎你!

你應該在交第一次學費中時有一些SFA暑期班資料,
教堂主辨的是小一適應班(for public),
學校辦是英文班(sfa students only), 英文班值得一讀, 因可以"操" 下文法, 開學後易d 適應.

ymama

Central;

我唔肯定小一適應班的資料是否連學校信寄到? 只是我印象中是見過. 你也許打電話問一下教堂.

其實sfa暑期活動主要是這兩個, 其他時間可以自己安排一下.
建議你可以買一些小一上的練習做下, 早些上手.

ymama

原文章由 Central 於 08-6-11 13:45 發表
ymama

我是新來的,請多多指教。想請問,我收到學校寄來的信,裏面只有英文班,為何無提及過教堂辦的小一適應班既   我都好想知道多d資料,以便安排小朋友的暑期活動。

...

orange:

據我所知是大部份同學訂飯, 當然有一d小朋友話好食, 有d話唔好食. 不過我個人覺得唔好縱小朋友擇食, 其實一日都有三種餐選, 有飯, 麵及蒸飯, ok啦!

ymama

原文章由 Orange 於 08-6-12 11:34 發表
ymama,

請問係米大部份小朋友都order lunch box, 好吃嗎? or bring from home?

我想問吓SFA係咪好似KV咁返10個月學JAR, 我看SFA只收9-6月份學費?
>>Yes

分班結果會在八月尾知, 因八月尾有個家長會, 我記得是那時有張貼出來.
按老師說是平均分的, 沒有特別按成績分.

YMAMA

原文章由 Central 於 08-7-2 17:37 發表
請問有冇舊生家長知道新生會在何時知道分班結果      並且SFA是按甚麼來分班的呢      謝謝   

沒有

原文章由 Fishmama 於 08-8-12 13:52 發表
請問St. Francis 的返學書包有沒有顏色限制?  

唔駛擔心, 去金錀買都可以.

ymama

原帖由 Central 於 08-9-18 00:42 發表
請問各位家長,你們的小朋友是否都已交回冬季校服訂購表(我囝囝這兩天都有帶填好的表格回校),以及在昨天(九月十七日)由校服供應商替小朋友度身 為甚麼我囝囝的訂校服表格仍在手冊中,並且沒有人替他度身 怎 ...

Central , 題型方面你估得幾中, 還有多一樣是"CREATIVE THINKING QUESTION"似處境題, 學生用英文句子自行作答, 沒有MODEL ANSWER的.

大家加油!

YMAMA

原帖由 Central 於 08-10-4 00:42 發表
小B維維
佢地咁細,唔會好深卦 我估都係配對/簡單填充/是非/選擇題等

PLS CHECK PM , THANKS!

YMAMA

原帖由 christyltl888 於 08-12-22 23:38 發表
Thanks, Nikki, you've always been so helpful. I will try to buy from the market, and Miss Lam said she will ask the school if they can borrow for my daughter, ^_^
Merry X'mas to you all!

Pls check PM.

YMAMA

原帖由 yacontimis 於 09-1-31 01:50 發表
SFA各位家長

妳們好, 因小兒已被取錄2009年小一新生,
而本人好想小兒能入讀SFA, 希望他能打好
基礎, 但怕自己不能跟得貼他的功課(因我
有兩個囝囝), 暫時大部份時間都集中在哥哥
身上, 弟弟相對教少了, 請問普通話, ...

本人有部份小二全新的書及作業半價出讓, 如有興趣請PM本人,THANKS!!
‹ 上一主題|下一主題