用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 08-09年SFA小一家長情報站
go

08-09年SFA小一家長情報站 [複製鏈接]

小B維維..Central. gordon各位好:
我個女都系根德女, 好高興系度見到大家.
請問知唔系唔系一定要聽日比學費時候, 比埋車費呢?
我今日打電話去校務處問如果聽日黑雨交學費既安排, 答案系會再另行安排. 唔會系星期一. 噤都好d, 因我要預早同公司請假.

小B維維,

系呀! F班好早(約兩星期之前)已經打電話比家長啦!  我啱啱打去教堂, 佢話叫我再等下, 應該會打比我. 如果無打比我, 就帶基本文具, 星期一先返學校就知邊一班噃.

原文章由 小B維維 於 08-7-22 20:41 發表
下星期返小一預備班啦, 唔知有冇人同維維同班呢? 維維係1A班呀, 而家知道有2個同學仔係1F班

噚晚收到小一預備班既導師電話, Miss系傾談間透露話自已都系sfa畢業生, 而家系第二間學校教書.

Woon-Woon & SandyWu,

我個囡同幾個幼稚園同學仔都系讀1C呀, 由於佢地早已認識, 所以特別覺得好玩. 問佢坐佢隔離位個小朋友叫咩名, 又唔記得......
我問個囡, 佢話佢個班無班長. 尋日小息無位坐, 要坐地下食茶點. 尋晚做中文生字我問佢系咪每個字寫兩行, 佢話老師叫隔行, 即系寫一行得啦. 都唔知系咪.  我話佢第時讀小學烏下烏下, 都唔可以幫佢太多, 要比佢知道自已既責任.

唔好意思, 我並唔系成日上BK, 我個囡囡系讀1d, 佢地今日又英文unseen dictation. 我都已經習慣左, 咪當挑戰自己, 超越自我囉!!!  
我想問下大家意見, GS評估快到, 我覺得gs都幾難掌握, 唔知使唔使溫做過既e-homework? 你地覺得除左溫先生提供既模範圍之外, 還須要溫咩呢?
另外, 請問知唔知除左從SFA HOMEWORK版面逐日click入去摞返之前舊既ehomework d功課之外, 仲有無得依據每科選取過去既ehome? 如果知道請教教我.

要畫圖對我黎講已經好有難度, 真系從來無想過做模型。每個星期六日連溫書都唔夠時間, 真系抽唔到時間出黎啦……
……

MinnieMinnie,

話明考成本Big Round Moon, 真系唔知點溫??? 你地話形式會唔會似成日派返嚟做個張 worksheet噤呢?
啱啱評估完好似可以輕鬆一下, 但唸起下兩個星期又考試, 仲要系計入成績表, 於是又不自覺地盤算下星期點溫書, 唸起都好似無得放鬆噤......       

原帖由 MinnieMinnie 於 08-11-1 02:00 發表
請問有冇家長曾經問過老師Literature的考試形式? 考試在即, 其他科目因為都已做過 assessments, 所以都知道考試形式, 唯獨Literature 冇試過 assessment, 只知考成本Big Round Moon, 但唔知應該同亞囡串字定溫咩好,  ...

nicki,

系呀, 我個囡都系咁講, 佢話答咗大概6, 7條, 知道都有最少兩條錯噃. 佢話好難, 唔知真定假?!?!

原帖由 nicki 於 08-11-4 21:05 發表
阿囡話, 今日1d班除左 說話評估外, 仲有普通話筆試, 但我睇手冊剩係有寫普通話口試, 係咪我誤會左?
阿女話要寫拼音, 好多唔識

講真, 在職既媽咪有既壓力一定大d, 又要返工, 夜晚返到屋企又要檢查功課又話要e-homework或者小朋友有d越讀越有趣唔識, 得閒手冊又話要study & complete 呢樣個樣,第日或者要默書.

其實大家有既時間系一樣,都系嗰三兩個鐘,邊夠時間呢?d小朋友仲要食飯食快d,做野唔好mi mi more more. 

話就話佢地上咗堂返到嚟好似咩都唔清唔楚,上堂更加唔知有無專心,接收一半半, 但系我唸佢地每日都由學校塞咗好多野入個腦到,返學咁多個鐘,又真系要體諒下既.
(以上都系本人系每次一輪勁剷個囡之後替佢找既籍口)     

好似我咁,話就話叫佢儘力而為,又唔好迫得佢太緊,好驚有反效果,但我始終都系有比壓力佢,其實選擇讀得呢間學校既話,都系第到長遠既成果,學校想學生有好成績,一定會比壓力比學生,學生有壓力,家長自然有壓力,系一個循環.

都系嗰句,大家一齊努力,成功非僥倖!

1D 班班主任話Christmas Party小朋友交換禮物價值20 - 30元, 無帶就無得交換架啦!

小B維維:

Sorry, 我並不是每天BK. 遲左覆你, 其實我個囡都系選擇性地話比我知, 唔同以前幼稚園, 而家好多野問佢都唔肯講!

至於考試成績...... 你點知架???
其實大家都同我一樣同埋小朋友付出左好大好大既努力讀書, 講真, 我真系有D老懷安慰

原帖由 小B維維 於 08-12-14 23:27 發表
好彩有你提我地, 維維都唔記得講
恭喜你 你囡囡考第1, 真係好好好好叻囡呀!

Nicki,

Pls check PM.

原帖由 nicki 於 08-12-15 21:19 發表

kmylau
你囡囡好叻呀
你可否PM我你囡囡個名?

小B維維:

Anyway啦, 我都恭喜你呀.

點解聽日既Maths評估無範圍既?  我個囡只系答我一句:
'All you have learnt', 但系workbook 又唔系手, 要聽日先有堂噃! 佢話系老師講架喎, 大家知唔知呀?

原帖由 小B維維 於 08-12-16 23:29 發表
多謝
維維唔係拿到conduct第1呀...應該係根據姓名排次序架

Nicki,

我就話最好唔好復課, 唔想考試呀!

無聽見有好多小學生既年紀感染個案就系因為小學停課, 所以我估會繼續停課多.

原帖由 nicki 於 09-6-15 22:28 發表
大家估下究竟26號會否復課?
‹ 上一主題|下一主題