用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 08-09年SFA小一家長情報站
樓主: 小B維維
go

08-09年SFA小一家長情報站 [複製鏈接]

SFA聖堂辦的小一預備班

吓,short左,duplicate左咁多次添,不好意思!

[ 本文章最後由 Central 於 08-7-28 23:35 編輯 ]

[ 本文章最後由 Central 於 08-7-28 23:36 編輯 ]

[ 本文章最後由 Central 於 08-7-28 23:36 編輯 ]

[ 本文章最後由 Central 於 08-7-28 23:34 編輯 ]

各位

我仔仔做了班長, 我問他有甚麼做, 他說要講
stand up 同sit down, 我再問他有甚麼要注意, 他回答要大聲, 真好笑
:idea:

Central,

我囡囡讀1C, 同你的小朋友唔同班, 呀囡淨係話科科都係唔同老師教, 同埋 D 茶點一個小息唔夠時間食, 因為又要排隊, 又要去洗手間, 好忙, 其實而家佢地响禮堂小息, 將來小一都係, 無得出去操場嫁, 要小二開始先可以

Sarah1,

你囝囝做班長好威呀!  我無問過囡囡佢果班邊個做班長, 因為佢都係唔記得嫁喇, 佢連坐响隔離個同學叫咩名都唔記得, 不過都讀小學時一班得一個班長, 做到的機會都好低, 所以我一早講定佢聽做班長一定要好高大嫁(我個囡好細粒), 因為成日要幫老師拎野同擦黑板, 所以老師一定唔會揾佢嫁, 我唸住俾定心理準備佢等佢唔駛到時唔開心

原文章由 Woon-Woon 於 08-7-30 13:59 發表
Central,

我囡囡讀1C, 同你的小朋友唔同班, 呀囡淨係話科科都係唔同老師教, 同埋 D 茶點一個小息唔夠時間食, 因為又要排隊, 又要去洗手間, 好忙, 其實而家佢地响禮堂小息, 將來小一都係, 無得出去操場嫁, 要小二開 ...

我囡囡都係讀1C,我都有問佢返學點,佢話好開心,但尋晚就話D功課唔駛做,星期四先交,我睇番手冊估應該唔係,所以尋晚要佢做功課LAW

yeah.....你仔仔好叻呀....做了班長....

今早琪琪要在禮堂上, 拿"咪"讀主禱文, 佢話對住咁多同學仔讀..... 好驚 , 所以讀得很細聲, 都唔知同學仔聽唔聽到佢讀

原文章由 Sarah1 於 08-7-30 09:21 發表
各位

stand up 同sit down, 我再問他有甚麼要注意, 他回答要大聲, 真好笑

[ 本文章最後由 visa 於 08-7-30 22:15 編輯 ]

Woon-Woon & SandyWu,

我個囡同幾個幼稚園同學仔都系讀1C呀, 由於佢地早已認識, 所以特別覺得好玩. 問佢坐佢隔離位個小朋友叫咩名, 又唔記得......
我問個囡, 佢話佢個班無班長. 尋日小息無位坐, 要坐地下食茶點. 尋晚做中文生字我問佢系咪每個字寫兩行, 佢話老師叫隔行, 即系寫一行得啦. 都唔知系咪.  我話佢第時讀小學烏下烏下, 都唔可以幫佢太多, 要比佢知道自已既責任.

Sandy / kmylau,

我同你地差不多,問個囡隔離個同學叫咩名,佢話唔記得,今日手冊明明寫左要做書的 P.4 & P.5, 佢話老師話P.5唔駛做, 咁唔駛做不點會寫手冊? 我問佢老師幾時講, 佢話唔知因為佢去左洗手間 再叫佢做佢就喊話我唔信佢, 係佢返學唔係我返, 我又點會清楚得過佢喎...唉,  我都係今晚返屋企先再同佢講

原文章由 kmylau 於 08-7-31 10:27 發表

我個囡同幾個幼稚園同學仔都系讀1C呀, 由於佢地早已認識, 所以特別覺得好玩. 問佢坐佢隔離位個小朋友叫咩名, 又唔記得......
我問個囡, 佢話佢個班無班長. 尋日小息無位坐, 要坐地下食茶點.  ...

Chris好叻仔呀 做班長,佢應付有餘

原文章由 Sarah1 於 08-7-30 09:21 發表
各位

開學後,大家有四分一機會會同班 我個小朋友都話小息時間好快過,唔夠時間要排隊,食野,飲水,傾偈,玩....
1E班今日去過電腦室呀,阿仔仲問我去過未,懶巴閉咁

原文章由 Woon-Woon 於 08-7-30 13:59 發表
Central,

我囡囡讀1C, 同你的小朋友唔同班, 呀囡淨係話科科都係唔同老師教, 同埋 D 茶點一個小息唔夠時間食, 因為又要排隊, 又要去洗手間, 好忙, 其實而家佢地响禮堂小息, 將來小一都係, 無得出去操場嫁, 要小二開 ...

我仔仔直頭話返預備班開心過返幼稚園 我問佢點解 佢話因為預備班可以有得跑,返幼稚園老師唔比跑

原文章由 SandyWu 於 08-7-30 16:04 發表
我囡囡都係讀1C,我都有問佢返學點,佢話好開心,但尋晚就話D功課唔駛做,星期四先交,我睇番手冊估應該唔係,所以尋晚要佢做功課LAW

嘩,琪琪好叻女呀,拿咪讀主禱文 真係好勇敢呀。比著我,可能都會好緊張呀。新環境,新老師,新同學,新形式....

原文章由 visa 於 08-7-30 22:07 發表
yeah.....你仔仔好叻呀....做了班長....

今早琪琪要在禮堂上, 拿"咪"讀主禱文, 佢話對住咁多同學仔讀..... 好驚 , 所以讀得很細聲, 都唔知同學仔聽唔聽到佢讀

...

我仔就話一行寫四個詞語,每寫完一個詞語就要格一個格。但係點解個格細左咁多既 莫非小一開始,就要用咁細既格仔簿寫字

原文章由 kmylau 於 08-7-31 10:27 發表

我問個囡, 佢話佢個班無班長. 尋日小息無位坐, 要坐地下食茶點.  ...

各位家長

小朋友聽/講既野,有時只聽/講一半,而且甩甩漏漏,聽得莫名其妙,並且比佢地考起,我地真係要喺呢度,互相報料。請大家多多關照

原文章由 Woon-Woon 於 08-7-31 16:44 發表
Sandy / kmylau,

我同你地差不多,問個囡隔離個同學叫咩名,佢話唔記得,今日手冊明明寫左要做書的 P.4 & P.5, 佢話老師話P.5唔駛做, 咁唔駛做不點會寫手冊? 我問佢老師幾時講, 佢話唔知因為佢去左洗手間 再 ...

唉...叻嘜鬼呀...第二天有個媽咪報料, 話琪琪拿住支咪後, 哭了起來 , c啦, 佢咁怕羞, 都唔知點好

仲有一件好笑野, 琪識了一個新同學仔, 這個同學仔好搞笑, 用兩隻手抱住她說"don't cry, baby.....don't cry, baby...." , 返了幾天預備班, 她都很開心

寫字方面, 我覺得中文格很細, 英文雙線紙又細

仲有一件關於保母車, 想請教你們 , 有兩架保母車都經我家, 都唔知選???

1)陸太(在學校門口派咭片)--是否高年班的同學仔也是坐這車??
2)李叔(學校校車聯絡人林太給的) -- 他說會在八月出新車, 有安全帶...

原文章由 Central 於 08-7-31 23:02 發表
嘩,琪琪好叻女呀,拿咪讀主禱文 真係好勇敢呀。比著我,可能都會好緊張呀。新環境,新老師,新同學,新形式....

[ 本文章最後由 visa 於 08-8-1 16:02 編輯 ]

Central,

Woon-Woon

HAHA, 我仔只有一個特徵, 就是高大, 我叫佢要做好榜樣, 各人都要看班長表現

:idea:

小一預備班都有結業禮,好犀利呀 話時話,係咪每個小朋友都要表演架 你地既小朋友表演d嘜野呢 好可惜家長不能入場觀看

原文章由 Central 於 08-8-4 23:38 發表
小一預備班都有結業禮,好犀利呀 話時話,係咪每個小朋友都要表演架 你地既小朋友表演d嘜野呢 好可惜家長不能入場觀看 ...

我囡表演dancing,我仲以為可以入去睇佢表演tim 尋晚仲同個囡講陪佢係個日返學
‹ 上一主題|下一主題