用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會油塘基顯小學 08/09 小一集合署
樓主: 浩朗媽媽
go

08/09 小一集合署 [複製鏈接]

芸迪,

你今日幾點去學校ar, 我10點左右去到,11點就走~
我買校服+校車就比現金~
仲有,8月23日上午9:00至中午12:00係小一迎新日,記住預留時間ar~ 

原文章由 芸迪 於 08-7-11 18:02 發表

書簿費連雜費 ==> $1679 (今天已取20本書, 部份要9月才有貨)

校服 x 2 + 運動服 x 2 + 冷外套 x 1 (男孩子) ==> $343

校車 (官塘區) ==> $430 / 月

編班 ==> 無留意, 應該未編

以上費用, 全部以支票付款~ ...

原文章由 lavender 於 08-7-11 18:55 發表
芸迪,

你今日幾點去學校ar, 我10點左右去到,11點就走~
我買校服+校車就比現金~
仲有,8月23日上午9:00至中午12:00係小一迎新日,記住預留時間ar~ 

...

我星期五9:15到, 未到10:00就走lu~

yes, 8月23日迎新日, 到時見~

我已於 7月12日上午 辦妥手續了, 嗰日我好論盡, 本來點緊課本, 但因就夠鐘, 所以就去訂校服先, 好彩多得有位家長幫我手, 於我訂校服時幫我點書, 還帶我往校巴的位置 (因我開頭以為校巴位置的人是在點書 ), 正想同佢講謝謝的時候發現她已走了, 希望佢會見到此 topic 啦 !

真係好想同你講句...... "唔該晒你 !!!"

今年飯商轉左大家樂, 我唸應該ok掛, 因為我唔會有時間送飯比佢, 所以好唔好都要照食.

今年校車公司都轉左, 希望d質素會好d啦, 睇第二個topic話之前嗰間好差:;pppp:

希望囝囝可以快d適應小學生活

hi, everybody, 我囡囡出年升5年, 佢lee 幾年都好happy, 仔仔9月就小一, 佢可以同家姐同1間都好興奮

舊果間校車公司真係好唔掂ga, 試過佢地早到, 我小朋友未到上車位置, 佢地一唔見人就走, 攪到我小朋友要自己搭車.
原文章由 2chaima 於 08-7-14 22:41 發表
今年飯商轉左大家樂, 我唸應該ok掛, 因為我唔會有時間送飯比佢, 所以好唔好都要照食.

今年校車公司都轉左, 希望d質素會好d啦, 睇第二個topic話之前嗰間好差:;pppp:

希望囝囝可以快d適應小學生活  ...

原文章由 ccbeauty 於 08-7-15 16:11 發表
舊果間校車公司真係好唔掂ga, 試過佢地早到, 我小朋友未到上車位置, 佢地一唔見人就走, 攪到我小朋友要自己搭車.

不過都好彩係返學, 你仍在小朋友身邊....

我之前曾睇過有 topic 講, 話放學時校車於預定時間早到咗, 有小朋友家長未到, 但佢哋要小朋友自己落車等, 是真的嗎 ???

原文章由 ccbeauty 於 08-7-15 16:11 發表

下, 咁咪好無保障? 你果次點知架校車已經走左?

原文章由 babykiss 於 08-7-15 17:12 發表

我之前曾睇過有 topic 講, 話放學時校車於預定時間早到咗, 有小朋友家長未到, 但佢哋要小朋友自己落車等, 是真的嗎 ??? ...

報坐校車時, 要填份form~ 如果校車到達, 家長未到:-
a) 小朋友自行落車回家
b) 校車把小朋友送回學校, 家長自行到校接回

我諗每架車保母做法唔同, 我試過工人未去到, 亞女用保母個電話CALL 我話佢架車早到咗, 我話工人嚟緊, 叫等一陣, but 會俾保母炳.
原文章由 babykiss 於 08-7-15 17:12 發表

我之前曾睇過有 topic 講, 話放學時校車於預定時間早到咗, 有小朋友家長未到, 但佢哋要小朋友自己落車等, 是真的嗎 ??? ...

because 亞女返嚟屋企攞octopus, 我咪知lor.
原文章由 芸迪 於 08-7-15 17:26 發表

下, 咁咪好無保障? 你果次點知架校車已經走左?

原文章由 芸迪 於 08-7-15 17:29 發表

報坐校車時, 要填份form~ 如果校車到達, 家長未到:-
a) 小朋友自行落車回家
b) 校車把小朋友送回學校, 家長自行到校接回

詳情我其實唔多清楚, 但比我意會就係.....

我估個家長應該揀咗話要家長接, 因為個 topic 內容大意係話 : "架校車早到咗又無通知佢, 佢去到見到個小朋友企係度等覺得咁樣好危險, 仲話如果遇到壞人點算...." (係咁上下內容啦....)

當時我小朋友都未開始選校, 但因油基係我心儀學校, 所以我有留意有關 topic, 我仲諗第時如真係入咗呢間學校, 搭唔搭校車好呢...., 結果好彩轉咗校巴公司, 希望呢間會做得好好啦 !

原文章由 ccbeauty 於 08-7-15 17:57 發表
我諗每架車保母做法唔同, 我試過工人未去到, 亞女用保母個電話CALL 我話佢架車早到咗, 我話工人嚟緊, 叫等一陣, but 會俾保母炳.

咁都好, 起碼架車唔會掉低個小朋友就走咗去. thanks !

babykiss, 舊果間俾我地投訴咗2 yrs la, 今年終於轉, but d school bus fee +咗, 我又有2kids, 我地唔搭la, 叫工人姐姐去湊, d 車費係搭school bus ge half.

原文章由 ccbeauty 於 08-7-16 12:34 發表
babykiss, 舊果間俾我地投訴咗2 yrs la, 今年終於轉, but d school bus fee +咗, 我又有2kids, 我地唔搭la, 叫工人姐姐去湊, d 車費係搭school bus ge half.

多謝你為我哋爭取 !! 起碼有個希望呢間唔好咁差就得 !

其實我都有諗過搵姐姐送, 但我試過一次由地鐵行去學校, 其實條路好近, 但因條路空氣太污濁, 對我哋呢 d 有鼻敏感人仕真係好辛苦.... 所以打消咗念頭轉諗搭校車, 貪佢可直達學校入面嘛.

if 1 個小朋友都ok ge, but 我有2個, 1個月school bus fee 要over $1,000, if 果個月多holiday, 個difference 仲大, 所以我唯有叫工人姐姐湊.
原文章由 babykiss 於 08-7-16 14:52 發表

多謝你為我哋爭取 !! 起碼有個希望呢間唔好咁差就得 !

其實我都有諗過搵姐姐送, 但我試過一次由地鐵行去學校, 其實條路好近, 但因條路空氣太污濁, 對我哋呢 d 有鼻敏感人仕真係好辛苦.... 所以打消咗念頭 ...

原文章由 ccbeauty 於 08-7-16 17:51 發表
if 1 個小朋友都ok ge, but 我有2個, 1個月school bus fee 要over $1,000, if 果個月多holiday, 個difference 仲大, 所以我唯有叫工人姐姐湊.

咁又係 ! 兩個小朋友的確無咁化算, 所以當我呢個小朋友升讀到小四時, 我都會傚法你, 因為仲有個跟尾......

ic~ 但係校車未到預定時間就走左, 會唔會通知家長呢?  家長係預定時間到達, 又唔知佢走左, 咪一味係度等........等...........等?

原文章由 ccbeauty 於 08-7-15 17:58 發表
because 亞女返嚟屋企攞octopus, 我咪知lor.

原文章由 babykiss 於 08-7-15 18:44 發表

詳情我其實唔多清楚, 但比我意會就係.....

我估個家長應該揀咗話要家長接, 因為個 topic 內容大意係話 : "架校車早到咗又無通知佢, 佢去到見到個小朋友企係度等覺得咁樣好危險, 仲話如果遇到壞人點算...." (係咁 ...

但係, 如果家長揀左一定要家長接的話, 校車應該會車個小朋友返學校先岩播~ 無理由就咁放低個小朋友, 咁真係好危險下~

Anyway, 希望今年新校車公司會好d啦~

[ 本文章最後由 芸迪 於 08-7-18 10:09 編輯 ]

其實係睇保母, 對上1年, 個保母會call 我問小朋友係咪唔返學or late ga.
原文章由 芸迪 於 08-7-18 10:05 發表
ic~ 但係校車未到預定時間就走左, 會唔會通知家長呢?  家長係預定時間到達, 又唔知佢走左, 咪一味係度等........等...........等?

‹ 上一主題|下一主題