用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2008年9月入讀循道小學下午校
go

2008年9月入讀循道小學下午校 [複製鏈接]

既然有人開左個上午校,咁我就開過下午校啦!!

大家好,我囡囡9月會入讀下午校,各位下午校既媽咪入黎大家聯絡下,以便大家互相交流下呀!!
   0    0    0    0

你好
我囡都係今年入讀循小下午~~日後多多提點哦
收到書單了~~嘩~~都成9xx~~

回覆 #1 bebe 的文章

Hello bebe,

唔知道我同妳小朋友有冇機會同班呢? 好高興認識妳 !!

各位

我仔仔都係今年下午校,多多指教

grace
[img]http://www.imagestation.com/picture/sraid225/p5233abcab42a14d0a36e090ffe5201a3/e9121578.jpg[img]

各位好!我同囡囡又來呢邊報到呀,請大家多多指教

想問下你地小朋友係讀邊間幼稚園架?  我想做個參考。吾該晒!

回覆 #1 maymay829 的文章

maymay829,循小並唔係一間私小或直資小學,佢只不過是一間宗教資助小學,除非妳個小朋友是已領洗或是父母係這間學校畢業生,可能入讀機會大D囉!否則都是跟"教育局"計分制收生既,所以讀邊間幼稚園都冇咩所謂呀!因此妳不用擔憂這問題!

Elim2002,

因阿女過左暑假要報小學,可唔可以分享下你地係自行收生入左定大抽獎入ar,我阿女得15分,唔知係咪好少機會入到,我煩惱,唔知點揀學校,你地過來人,可以分享經驗嗎? thank you!

原文章由 Elim2002 於 08-7-14 21:36 發表
maymay829,循小並唔係一間私小或直資小學,佢只不過是一間宗教資助小學,除非妳個小朋友是已領洗或是父母係這間學校畢業生,可能入讀機會大D囉!否則都是跟"教育局"計分制收生既,所以讀邊間幼稚園都冇咩所謂呀!因此妳不 ...

Hello yiuyiu730,

當時我揀小學時, 因為我真的好想好想我囡囡讀循道小學,所以為了機會率大D, 於是我選左下午班,因此反正到2010年9月就會轉全日制,囡囡都是讀兩年下午姐,所以我決定選下午班,我意思唔係話下午班差D,所以小人選,而係因為大部份家長都覺得讀上午班時間會好用D,所以大部份人都會選上午班,咁所以相比之下,下午班會較上午班選到機會咪大D囉 !!
不過雖然我係選下午班,但第一輪都超額一倍,(上午班超額兩倍),而我只得15分,所以第一輪都冇我份 ,我係大抽獎入架!咁我當然大抽獎第一都係先選循下,第二至循上啦! 這是我的想法, 妳可不妨參考下既 !!

原文章由 yiuyiu730 於 08-8-4 13:56 發表
Elim2002,

因阿女過左暑假要報小學,可唔可以分享下你地係自行收生入左定大抽獎入ar,我阿女得15分,唔知係咪好少機會入到,我煩惱,唔知點揀學校,你地過來人,可以分享經驗嗎? thank you!

...

Elim2002,

謝謝你的分享AR,想問多D,係咪甲乙都填循道,如果都抽唔到,叩門機會大嗎?
仲想問功課多嗎?小一會唔會好難跟得上?

原文章由 Elim2002 於 08-8-4 15:18 發表
Hello yiuyiu730,

當時我揀小學時, 因為我真的好想好想我囡囡讀循道小學,所以為了機會率大D, 於是我選左下午班,因此反正到2010年9月就會轉全日制,囡囡都是讀兩年下午姐,所以我決定選下午班,我意思唔係話下午班差D, ...

hi! do you know if the chance is small if holding 20 marks?
as i know there are 2 classes in pm

其實如果真的派唔到, 而又真係咁鍾意呢間學校, 我個人認為可以考慮升小二時考插班, 我覺得比大抽獎機會更大, 我個仔都係插班考咗入去. 不過下午班時間真的不太好用, 功課量亦頗重.

終於等到明天(19/8)家長會喇,真係等到頸都長 下星期就開學,我諗我仲緊張過亞女,星期一我請了半日假接送上落校車,星期二就會去學校試下接放學,希望開學順利!

功課量

請問循小功課量是否很重? 每天平均有幾多樣呢?

今日都好開心,家長會後,可以參觀一下

我囡係下一循~有無人同班?? 原來都可以帶小朋友去 我重推左我囡 ,因為佢好期待返學 不過我有影到班房佢睇

原帖由 LapHimMom 於 08-8-29 09:24 發表
請問循小功課量是否很重? 每天平均有幾多樣呢?

我地都未正式返學 不過今日校長話,多架喎

Hello,

我囡囡都是 下一循呀, 多多指教 !!

原帖由 bebe 於 08-8-29 15:53 發表
今日都好開心,家長會後,可以參觀一下

我囡係下一循~有無人同班?? 原來都可以帶小朋友去 我重推左我囡 ,因為佢好期待返學 不過我有影到班房佢睇 ...

回覆 # 的文章

我囡囡係下一道班呀,不如大家做個記錄:
下一循:
bebe
Elim2002

下一道:
Sandy媽_Venice_女

bebe:我都唔知可以參觀,可能去左toilet所以無跟大隊!課室舊唔舊,有冇相睇?pm or email比我好嗎([email protected])?

9月3日正式上課,我見day1有體育和視藝,是否要著運動衫及帶美勞袋?

唔好意思~~我好鬼輪盡,連班別都打錯

我囡囡係下一道班呀,不如大家做個記錄:

下一循:
Elim2002

下一道:
bebe - kimi 女

Sandy媽>由於個日我都唔知影唔影得,所以用手機影左,send左去你email啦我只係左課室同toilet都滿意既,話晒咁耐曆史~~比我想像中好希望佢地讀得開心啦~

我都係唔好落亞女個全名,寫英文名好似安全d....

下一循:
Elim2002

下一道:
bebe - kimi 女

係呢,明天有體育和視藝,是否要著運動衫及帶美勞袋?我寫左手冊問老師,希望會答我!

bebe: pls check pm!

‹ 上一主題|下一主題