用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家 (九龍塘)-2008年9月小一家長
樓主: ruru
go

嘉諾撒聖家 (九龍塘)-2008年9月小一家長 [複製鏈接]

原文章由 ruru 於 08-7-10 11:43 發表
我女女都好開心呀昨日,不過佢就話好倦~~~因為平時下午佢都要午睡,因佢要好早起床返學,我真的有的擔心佢上左小學要返全日會很倦呀.......
請問你們知不知道9月頭開學家長要唔要陪女女一起返學ka....因我有的朋友都是 ...

大家放心啦,我地有大姐姐計劃,每位小一小朋友都有一位五年級姐姐睇住,佢地由第一分鐘踏入校門,就會有人歡迎,大姐姐會帶佢地認識學校,小息時又會陪佢地玩,等佢地唔會驚.相信好快就會適應.

Hi Shannamama,

唔該晒你呀, 我琴曰都去咗買運動衫, 佢話有貨就call我去攞或
7/26send去學校, 我囡係愛社-籃色, 下禮拜要去北角, 順便去埋買校服, 如有現貨會拎走先, 冇就真係要7/26日學校取了....

原文章由 ShannaMaMa 於 08-7-11 14:45 發表
hi 彤彤媽 :

昨天我去左買校服了, 原來學校已 send 左囡囡個名去買校服的地方, 我囡囡係紅社, 我估你去到買校服時, 佢地會同你講, 同埋佢地唔會即時比校服你的, 你要26/7 返學校取, 另外校服裙, 你可先 fax 張 for ...

Blythemia,

感激您的提點, 知道有大姐姐計劃, 個心都定了小小, 還有什麼需要注意呀? 真係希望您可多多指教!

彫彫媽咪
愛社係橙色,而不是藍色(所有社的PE衫褲都係一樣色,只係條邊同印字不同colour), 取校服時記得check清楚.
原文章由 彤彤媽咪 於 08-7-12 16:57 發表
Hi Shannamama,

唔該晒你呀, 我琴曰都去咗買運動衫, 佢話有貨就call我去攞或
7/26send去學校, 我囡係愛社-籃色, 下禮拜要去北角, 順便去埋買校服, 如有現貨會拎走先, 冇就真係要7/26日學校取了....

...
綽盈媽咪 ;-)

Hi,

I have some second hand HFCS (KT) uniforms suitable for p.1 to 4 - summer, winter, jacket, coat, P.E. (green house),  I live near Tsuen Wan.  If anyone interested, pls pm me.

焯盈媽咪,

唔該晒, 我會check清楚, 咁藍色係咩社呢

原文章由 綽盈媽咪 於 08-7-14 21:11 發表
彫彫媽咪
愛社係橙色,而不是藍色(所有社的PE衫褲都係一樣色,只係條邊同印字不同colour), 取校服時記得check清楚.

焯盈媽咪,

1) 我想問如果係紅色, 咁即係屬於邊個社呢?

2) 學生相是否在學校影定自己出外影的, 有沒有話底色是白, 紅或籃呢! size 又是怎樣?

3)  學生在校內食飯時是否要用圍裙, 是否自己買定學校買?

謝謝!

[ 本文章最後由 ShannaMaMa 於 08-7-15 15:56 編輯 ]

藍色係協社.
原文章由 彤彤媽咪 於 08-7-15 14:29 發表
焯盈媽咪,

唔該晒, 我會check清楚, 咁藍色係咩社呢
綽盈媽咪 ;-)

ShannaMaMa

1) 紅色係悅社.

2) 小一應該要自己出外面影,因為之前已經有影相公司到學校為學生影了學生相. SIZE係1吋 X 1.5吋(不是証件相SIZE),影相公司影的底色係藍色,而囡囡講有同學仔在外面影回來係粉紅色,老師都冇問題.

3) 午膳時,學生要自備圍裙(有魔術貼好d)同枱墊, 記得買定.

綽盈媽咪
原文章由 ShannaMaMa 於 08-7-15 14:37 發表
焯盈媽咪,

1) 我想問如果係紅色, 咁即係屬於邊個社呢?

2) 學生相是否在學校影定自己出外影的, 有沒有話底色是白, 紅或籃呢! size 又是怎樣?

3)  學生在校內食飯時是否要用圍裙, 是否自己買定學校買?

謝謝! :kis ...
綽盈媽咪 ;-)

原文章由 Cheerful12 於 08-7-13 23:51 發表
Blythemia,

感激您的提點, 知道有大姐姐計劃, 個心都定了小小, 還有什麼需要注意呀? 真係希望您可多多指教!

唔好咁客氣,不過我out哂架喇.因為我女係今屆畢業生.呢度各位媽咪既消息會比我update好多.我可以出來同大家分享既,可能係感想多於資 訊.

你放心啦,你女女入左一間有好心既學校,係呢度佢會學到好多野,唔局限於學業.可以有好多方面既發展,好似同同學合作相處,甚至擔當一d崗位服務其他人.校長非常好,我女咁多年遇到既老師絕大部分都好關心學生,而且好專業(當然,我唔可以肯定話全校冇一個比較惡既老師).數埋數埋,咁多年教過佢既老師,佢唔鍾意既得好少.

前日星期一係我女最後一日著校服既日子,我問佢感想,佢話低班時好鍾意返學,高班就壓力大辛苦d.不過我相信呢個係香港教育制度下一個好難免既現實.我.老實講,返學係生活既一部分,唔會話完全冇困難冇考驗,不過,我地可以同小朋友一齊用積極既態度面對,咁大家都會開心d.同你地既小朋友多d溝通,俾佢知道你關心佢,對佢地來講係好大既支持.

[ 本文章最後由 Blythemia 於 08-7-16 09:15 編輯 ]

綽盈媽咪,

謝謝您的回覆!

我想再問下枱墊要買邊款, 是否在家吃飯果款呀! 如果係, 咁卷往返學會好 "捲"喎!

另外, 圍裙方面, 是否平時上畫畫堂用的圍裙?

我再想問我是否需要買定粉彩, 剪刀同埋白膠漿呀! 仲有什麼文具需要買定呢!

唔好意思我太多問題, 希望你唔好介意!
Shannamama

原文章由 綽盈媽咪 於 08-7-15 22:03 發表
ShannaMaMa

1) 紅色係悅社.

2) 小一應該要自己出外面影,因為之前已經有影相公司到學校為學生影了學生相. SIZE係1吋 X 1.5吋(不是証件相SIZE),影相公司影的底色係藍色,而囡囡講有同學仔在外面影回來係粉紅色,老師都 ...

原文章由 ShannaMaMa 於 08-7-16 09:28 發表
綽盈媽咪,

謝謝您的回覆!

我想再問下枱墊要買邊款, 是否在家吃飯果款呀! 如果係, 咁卷往返學會好 "捲"喎!

另外, 圍裙方面, 是否平時上畫畫堂用的圍裙?

我再想問我是否需要買定粉彩, 剪刀同埋白膠漿呀! 仲有什 ...

這是我上年要買的清單,
希望幫到大家

校服裙3
運動服2 (一日體育堂, 一日課外活動)
白色外套一件
小息用小布袋加膠盒 (不要太小因為有時要放祈禱手冊)
水壺
圍裙二套 (一件午餐用, 一件視覺藝術堂用)
墊二張(午餐用, 如果訂餐2個月會有一個餐盆和一套後備餐具送) (一張視覺藝術堂用)
手巾多條
午餐用餐盆圍裙枱墊每星期會帶回家清洗
餐具二套 (如訂餐會送一套放在學校作後備)
白板筆和白板刷 (因為每位學生會有一塊白板放在校內用的)
粉彩 (好像學校是已有買的, 我叫囡囡放在學校不要帶來帶去, 家裡買多盒或幼稚園時都有不買)
剪刀, 膠水, 自己買 (我都叫囡囡放在學校不要帶來帶去)

綽盈媽咪 ,

我今日打左去崇美, 佢話同事攪錯左, 會俾番橙色我, 真係多謝你提醒

原文章由 綽盈媽咪 於 08-7-15 21:44 發表
藍色係協社.

Dear Blythemia,

好感激您的分享!  

在上次考分班試, 我都感覺到校長好nice 好風趣, 並不是一般人想像中的古板校長.

多謝您給了我們心理準備 : “ 佢話低班時好鍾意返學,高班就壓力大辛苦d.不過我相信呢個係香港教育制度下一個好難免既現實” , 我真係要好好作好最大的心理準備呀!

請問您知不知道, 今年派返去讀九龍城聖家中學比例多不多呢? 派到Band 1 中學%高不高呢? 在此, 祝您囡囡開開心心上中一, 中學有過更愉快, 難忘的中學生活!

Cheerful

Hi id00288

Thank you for your useful list.

But I still some question :
1)  用邊款水壺好? size? 500ml 足夠嗎?
2)  枱墊買邊款好? where to buy?
3)  圍裙是否要買有手袖款的?
4)  小息係幾點? 幾耐?
5)  學校是否有個櫃子比佢地放文具?
6)  買膠水定白膠漿好d ?
7)  學校的午餐盒幾 $?  好味道嗎? lunch time 幾點開始, 幾耐呀!

謝謝你!

shannamama

原文章由 id00288 於 08-7-16 12:52 發表

這是我上年要買的清單,
希望幫到大家

校服裙3套
運動服2套 (一日體育堂, 一日課外活動)
白色外套一件
小息用小布袋加膠盒 (不要太小因為有時要放祈禱手冊)
水壺
圍裙二套 (一件午餐用, 一件視覺藝術堂用)
枱墊二張 ...

[ 本文章最後由 ShannaMaMa 於 08-7-16 15:52 編輯 ]

1)  用邊款水壺好? size? 500ml 足夠嗎? 已足夠,因為可以在校的水機添.
2)  枱墊買邊款好? where to buy? 我自己買面係膠質而底係布,向sanrio可買到.
3)  圍裙是否要買有手袖款的? 是的. 如果冇袖,到冬天就好容易dirty.
4)  小息係幾點? 幾耐? 約15分鐘, 而星期二多了一個午間閒情(可以食野)
5)  有
6) 差不多

[ 本文章最後由 綽盈媽咪 於 08-7-16 23:52 編輯 ]
綽盈媽咪 ;-)

Blythemia & 綽盈媽咪,

很多謝你們解說問題, 你們的熱心幫助,已把我心中的擔心及疑問減少了很多,很慶幸這所學校有你們這些家長.

Thx a lot!

綽盈媽咪,

謝謝你的回覆!

我想再問下 :

1)  邊款水壺比較合小學生用?
2)  學校只可用邊款/顏色的髮式? 頭夾可用嗎?
3)  lunch time 是幾點開始? 有幾耐時間食飯?  
4)  飯盒價錢如何? 質素又如何?
5)  如果自行帶返學, 最遲幾點回校?
謝謝!
Shannamama

原文章由 綽盈媽咪 於 08-7-16 23:50 發表
1)  用邊款水壺好? size? 500ml 足夠嗎? 已足夠,因為可以在校的水機添.
2)  枱墊買邊款好? where to buy? 我自己買面係膠質而底係布,向sanrio可買到.
3)  圍裙是否要買有手袖款的? 是 ...

原文章由 ShannaMaMa 於 08-7-17 09:32 發表
綽盈媽咪,

謝謝你的回覆!

我想再問下 :

1)  邊款水壺比較合小學生用?
2)  學校只可用邊款/顏色的髮式? 頭夾可用嗎?
3)  lunch time 是幾點開始? 有幾耐時間食飯?  
4)  飯盒價錢如何? 質素又如何?
5)  如果自行帶 ...

很多謝綽盈媽咪的回覆, 好正確,
我試試回應吓
1) 不要太大, 容易開, 容易清洗, 重要囡囡喜愛,
2) 黑色和校呔淺粉紅色
3) 12:10-12:50共40分鐘
4) 大約15-16???唔記得了, 希望不要加價啦
5) 8:00前, 早十五分鐘前到好D

希望幫到大家

thank you id00288 and 綽盈媽咪,

學校校風純樸, 我想問下枱墊, 圍裙和其他用品可否買有卡通人物的?  因聽聞小朋友手錶都唔可以帶有卡通公仔的, 是嗎?
因我好驚買錯!

再次謝謝你們!
shannamama

原文章由 id00288 於 08-7-17 09:59 發表

很多謝綽盈媽咪的回覆, 好正確,
我試試回應吓
1) 不要太大, 容易開, 容易清洗, 重要囡囡喜愛,
2) 黑色和校呔淺粉紅色
3) 12:10-12:50共40分鐘
4) 大約15-16???唔記得了, 希望不要加價啦
5) 8:00前, 早十五分鐘前到 ...
‹ 上一主題|下一主題