用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家 (九龍塘)-2008年9月小一家長
樓主: ruru
go

嘉諾撒聖家 (九龍塘)-2008年9月小一家長 [複製鏈接]

回覆 #100 ShannaMaMa 的文章

Hi ShannaMaMa,

髮夾要黑色, 可用粉紅色絲帶.

學校說明不可以用跳字手錶,只可用行針手錶. 手錶, 枱墊, 圍裙和其他用品有卡通公仔是可以的. 書包方面,學校不允許有轆(拉喼型).

頭飾可用黑色/淺粉紅色(不可有公仔/任何飾物),可用淺粉紅色絲帶, 而髮夾只可用黑色.

食飯方面,有風紀姐姐伴食, 訂飯的小朋友最少要食到半盒飯,風紀姐姐會check. 時間是足夠的.

還有,黑鞋好似不可以漆皮鞋, 而運動鞋要純白色.

希望幫到大家.

原文章由 ShannaMaMa 於 08-7-17 10:12 發表
thank you id00288 and 綽盈媽咪,

學校校風純樸, 我想問下枱墊, 圍裙和其他用品可否買有卡通人物的?  因聽聞小朋友手錶都唔可以帶有卡通公仔的, 是嗎?
因我好驚買錯!

再次謝謝你們!
shannamama

...
綽盈媽咪 ;-)

綽盈媽咪 and Kit,

非常多謝您們的回覆!
你們的回覆對我們新入來的家長真的好有用啊!  謝謝你!

shannamama

原文章由 綽盈媽咪 於 08-7-17 15:21 發表
學校說明不可以用跳字手錶,只可用行針手錶. 手錶, 枱墊, 圍裙和其他用品有卡通公仔是可以的. 書包方面,學校不允許有轆(拉喼型).

頭飾可用黑色/淺粉紅色(不可有公仔/任何飾物),可用淺粉紅色絲帶, 而髮夾只可用黑色.
...

請問如果天氣好似之前咁大雨, 那麼可以穿水鞋返學嗎?

Thx

Hello大家好, 我女是叩門入的, 請大家多多指教....等我都加入報到先:

1. ruru    荃灣
2. Cheerful 官塘
3. soso 九龍塘
4. tmch 深井
5. kimon 九龍塘
6. Kit 沙田
7. Chin Chin 青衣
8. TKO 將軍澳
9. chingyip 大埔
10. serenachan 黃大仙 ...
11.  shannamama  沙田
12. 彤彤媽咪 青衣
13. CandiceMaMi - Kowloon Bay

回覆 #105 CandiceMaMi 的文章

Hi CandiceMaMi,

歡迎你加入呀!

我都想知.
囡囡話沒有見過學生穿水鞋/膠鞋返學換, 我只係見過有學生上校車後換回黑皮鞋.
原文章由 Kit 於 08-7-17 15:50 發表
請問如果天氣好似之前咁大雨, 那麼可以穿水鞋返學嗎?

Thx
綽盈媽咪 ;-)

回覆 #107 綽盈媽咪 的文章

綽盈媽咪,

Thx

黎緊開學前0個個小一家長會,會有詳細介紹學校各項事務的資料的,加上早前那次的第一次小一家長會,其實大部分以上家長關心的問題都會有解答的。不用擔心。

CandiceMaMi,

歡迎您加入我們這個大家庭!

綽盈媽咪and id00288,

多謝您們分享寶貴經驗!  原來囡囡未入聖家, 佢地d媽咪已經參加了大姐姐計劃, 您們的寶貴意見, 真係好有用!

今天晚上, 剛從國內工作回來( 7:15 p.m. ), 經過聖家, 見到還有著住校服的學生在課室, 好想知道是否還有課外活動 / 暑期活動呢?

各位靚太:

再問多次大家, 有無興趣7月26日辦完學校的事, 出來茶聚呀?

希望7月26日可以與各位相應!

See you on 26 July, 08! Yeah!

Cheerful

Hello, I want joint it, I will attend the 2nd time parent meeting, today morning I go the school paid the 雜费, 因我是叩門的, 還有我需要在外面買書和校服.
and my daughter in Kenville Kindergarden.

原文章由 Cheerful12 於 08-7-17 23:59 發表
CandiceMaMi,

歡迎您加入我們這個大家庭!

綽盈媽咪and id00288,

多謝您們分享寶貴經驗!  原來囡囡未入聖家, 佢地d媽咪已經參加了大姐姐計劃, 您們的寶貴意見, 真係好有用!

今天晚上, 剛從國內工作回來( 7:15 p.m ...

HI Candice MaMi,

歡迎您加入呀!

我都係叩門入聖家的, 多多指教! 為什麼你咁遲先回校交雜費的??

我校服同書都買好了!

shannamama

回覆 #110 Cheerful12 的文章

學校在每年放暑假前兩晚都會舉行才藝晚會的活動, 每年有不同的名稱但是意義就相同, 是給與家長們(需要事前購買門票而門票就有幾種價錢)在禮堂欣賞同學們各種課外活動的演出, 當中包括管弦樂, 東方舞, 美洲鼓,小莎翁(英文話劇), 粵劇戲曲, 芭蕾舞, 節奏樂, 親子表演等等, 兩晚節目有些是相同, 有些只是演出其中一晚, 就算你們女兒沒有參與演出, 你們也會看得十分投入, 如果有的話, 你們就更加雀躍, 明年記得支持這個活動, 我升上中一呀, 拜拜!!

祝你們女兒小學生活十分愉快!!

[ 本文章最後由 fatpanda 於 08-7-18 17:32 編輯 ]

`FaTPaNdA﹏

XD` XP` Xb`   -3-VV

Fatpanda,

好感激您給我們的指點, 聽您所描述, 真係感覺到聖家的校園生活多姿多采, 真係感覺好幸運可以入到呢間學校.

各位,

因為好多媽咪都話呢個星期六, 拿完校服要趕住帶小朋友上暑期活動, 有無可能在又一城麥記一起吃早餐呀, 想參加的話, 可以在這裡報名或PM 比我.

See you on this Saturday!

Cheerful

del.

Hi Cheerful,

我一定支持你啦!

報名處 :

Shannamama  1 大 1 小

到時見!

原文章由 Cheerful12 於 08-7-22 13:35 發表
各位,

因為好多媽咪都話呢個星期六, 拿完校服要趕住帶小朋友上暑期活動, 有無可能在又一城麥記一起吃早餐呀, 想參加的話, 可以在這裡報名或PM 比我.

See you on this Saturday!

Cheerful ...

各位媽媽,

我唔去得啦,因我的女兒係早上要去上堂,我要等佢上完堂先可以去拿書同校服呀~~~都可能要成11:00先到呀~~~

Hi id00288及其他聖家的家長,

我想問下 白板筆和白板刷 (因為每位學生會有一塊白板放在校內用的), 其實用來做什麼的??
謝謝!

Shannamama

原文章由 id00288 於 08-7-16 12:52 發表

這是我上年要買的清單,
希望幫到大家

校服裙3套
運動服2套 (一日體育堂, 一日課外活動)
白色外套一件
小息用小布袋加膠盒 (不要太小因為有時要放祈禱手冊)
水壺
圍裙二套 (一件午餐用, 一件視覺藝術堂用)
枱墊二張 ...

各位媽媽,

我唔去得啦,因我的女兒係早上要去上堂,我要等佢上完堂先可以去拿書同校服呀~~~都可能要成11:00先到呀~~~

ruru,

多謝您的參予, 不要緊, 我會等您, 因為我已派人送我的囡囡返暑假班, 所以整個早上我都有時間.

Shanna Ma Ma,

好多謝您給我的支持, 真令我感動!

到時見!

Cheerful
‹ 上一主題|下一主題