用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 漢華中學(小學部) 08年9月讀P1 既家長請進!
樓主: hoichun
go

08年9月讀P1 既家長請進! [複製鏈接]

原帖由 Carol88Chan 於 08-10-24 09:40 發表

我就疊埋心水比囝囝讀漢華,費事再諗咁多。都唔駛驚既,我囝夠唔鐘意聽講英文啦,我就諗住比佢讀漢華,迫佢聽多D,我相信經過一段時間佢就唔再抗拒啦。 ...

都係ga ....我仔仔初初都抗拒....但係返左個幾月佢都開始習慣, 見佢同老師講野都係用 普通話 or 英文 .  (佢仲同我講老師唔識講我地d 話嫁...要同佢地講普通話 or 英文)

ps : 我朋友個 fd 佢小朋友都去考漢華....but 唔收...

[quote]原帖由 Carol88Chan 於 08-10-24 09:40 發表

我就疊埋心水比囝囝讀漢華,費事再諗咁多。都唔駛驚既,我囝夠唔鐘意聽講英文啦,我就諗住比佢讀漢華,迫佢聽多D,我相信經過一段時間佢就唔再抗拒啦。 ... [/quote咁又係..都唔擔心得咁多, 反正小朋友0既能力有時會超過父母想象, 如有咩事大家要保持聯絡啊~~

原帖由 hoichun 於 08-10-24 23:53 發表

都係ga ....我仔仔初初都抗拒....但係返左個幾月佢都開始習慣, 見佢同老師講野都係用 普通話 or 英文 .  (佢仲同我講老師唔識講我地d 話嫁...要同佢地講普通話 or 英文)

ps : 我朋友個 fd 佢小朋友都去 ...

你朋友都唔洗失望0既, 可能津校派得好呢~~

係呢, 你仔仔係咪讀緊 p1呀?  可否與我們分享下呢~

原帖由 hoichun 於 08-10-24 23:53 發表

ps : 我朋友個 fd 佢小朋友都去 ...

希望我囝囝出年返漢華,可以好似你囝囝咁快適應就好 la。

原帖由 TIN821 於 08-10-25 08:37 發表
[quote]原帖由 Carol88Chan 於 08-10-24 09:40 發表

我就疊埋心水比囝囝讀漢華,費事再諗咁多。都唔駛驚既,我囝夠唔鐘意聽講英文啦,我就諗住比佢讀漢華,迫佢聽多 ...

喺啊,小朋友o既能力,有時真係估佢唔到架,所以都唔駛太擔心o既。好啊,如果有D咩事,我哋可以互相交留吓啊。希望我哋o既小朋友可以做到同學仔啦。

原帖由 TIN821 於 08-10-25 08:40 發表

你朋友都唔洗失望0既, 可能津校派得好呢~~

係呢, 你仔仔係咪讀緊 p1呀?  可否與我們分享下呢~

係呀...我仔仔讀緊 P1 依家佢返學都好開心,  放學回家現在都識自己睇手冊做功課 + 執書包.  

~我見仔仔有本閱讀登記。。每日係學校睇左咩課外書就登記上去。(有時我都會試下佢有冇認真睇...初初佢就話唔記得內容 , 但係依家問佢..佢都講得番D內容出黎 ), 我覺得學校除左要上堂教書外...佢地都會分配d時間出黎比小朋友去睇多d 課外書.....呢樣野我覺得幾好 同埋小班教學真係好好多... 上堂時個個小朋友都有機會發問+參與. !  

[ 小一開學果時都有d 學校生活分享可看回頭幾頁.]

**不過最重要係揀一間自己心意+適合自己的小朋友既學校, 小朋友返得開心自然好快適應ga la (其實同自己大人一樣...若開心果日做野都特別爽.... )

希望你地都搵到間 自己心意+適合自己小朋友既學校啦!

Hi all Hon Wah mum

May I know  why did you choose this school?  I am still wondering whether to take the school offer or not as I do not know anybody studying here. Seems it's far less popular than HKUGA in the same district.

But the teachers/principal look very nice and real heart.

Thanks,
8-)

原帖由 chun12 於 08-10-29 22:03 發表
Hi all Hon Wah mum

May I know  why did you choose this school?  I am still wondering whether to take the school offer or not as I do not know anybody studying here. Seems it's far less popular than H ...

Hi chun12

HKUGA 創校年份 2002
HW小學 - 2006(現在只有P.1-3) , 中學創校年份1945.

其實上年揀小學時, 我都不知有 HW 呢間小學....都只是有朋友介紹....HW 多數靠口碑 (人傳人ONLY).   
上年我都同你一樣........為了揀小學都煩惱左好耐...好多時都訓唔著.   

其實你睇番前幾頁 約P.3 都有幾位MAMI 對 HW 啟發 + WHY 揀HW......其中1個 Charlotte_mom 佢有小朋友都讀緊HKUGA及都有去聽HW簡介會....你可以參考下.

Hoichun
thanks for the reply, so is  you kid happy with the school?
8-)

原帖由 chun12 於 08-10-31 23:42 發表
Hoichun
thanks for the reply, so is  you kid happy with the school?

初初頭1-2星期要適應 ....因新環境,新老師,新同學 + 上堂要做普通話+英文.   但現在每天上學他都很開心...他們同學與同學之間都很close.

其實每間學校都有自己既 長 或 短處....而重要是 看自己小朋友(性格) 去選那類教學模式 會較適合 他/她們 及又能發揮到小朋友自己 而又 合付家長要求.

(上年到最後要 2揀1時 唔知點解好驚自己揀錯.  再努力搵資料及一些專業意見....最後我明白 我一開頭是只選了自己大人覺得好既學校....而忽略了小朋友本身!)   

另 "家庭教育" 都非常 重要!

以上是我上年選小學經驗... 大家可以分享下!

http://www.hkedcity.net/article/parent_infant_school/050909-006/index.phtml   --->我覺得黃教授既選校心得都好中肯.

其中他說 "選擇學校就像選擇配偶,我們不是選擇最好的,而是選擇最匹配的" 這句話對我非常深刻!

hoichun,

2簡1, 邊間呀?

原帖由 minmin 於 08-11-1 14:51 發表
hoichun,

2簡1, 邊間呀?

傳統名校 vs HW .... 最後揀HW 只是覺得此校的教學模式比較適合自己小朋友.

原帖由 hoichun 於 08-11-1 15:17 發表

傳統名校 vs HW .... 最後揀HW 只是覺得此校的教學模式比較適合自己小朋友.

hoichun,
我想问吓, 你个小朋友读得开心, 但请问你觉得佢学识方面, 会唔会跟传统的学校差些呢? 你又担唔担心佢地中学只是BAND 2 呢?

原帖由 hellobaby 於 08-11-3 12:25 發表

hoichun,
我想问吓, 你个小朋友读得开心, 但请问你觉得佢学识方面, 会唔会跟传统的学校差些呢? 你又担唔担心佢地中学只是BAND 2 呢?

你以上問題我上年都重複想了好多次 ... 呢個問題我都有問過校長, 佢話開心上學就等如=學野小左?  開心上學只會另學生在愉快心情學習 更快更易入腦 (即係開心時吃飯都會吸收得好D啦)!  重要係學校是否能提供有學習氣氛既環境比學生 及 家長都要與學校合作啦.  (開心上學唔係=日日都去玩...而唔駛做功課, 唔駛溫書....等)

9月開學時...學校都有安排左1日比家長觀課, 我見大部份小朋友都好主動答問題 (用英 OR 普), 質素都幾好wor.  至於將來學校成績點....我覺得呢方面校長同老師都好努力發展.

傳統學校(BAND1), 課程一定比較深OR OVER level 及競爭自然大.... 若小朋友及家長都可以應付... 當然好啦 .

讀BAND 1 小學一定要 keep 住 top 幾多....事關你成績唔入某範圍....到升中一時, 便有機會派去 BAND 3 中學!  我得知身邊有些小朋友 讀 BAND 1 小學都有此情況.

hw 中 學雖然係 band 2 , 但係校風唔錯, 都幾好呀!  若學校發展再進步的話....咪可以升band lor.  

[許多家長都有壓力,
要為子女選「最好」的學校,心恐選錯了誤子女一生。
其實,沒有一所學校是完美的,
每所學校均有其長處及短處,就算老師也會有優秀的和平庸的。
家長需要選擇的,不是一所各方面都有最好表現的學校,
而是一所合理的好學校(reasonablygoodschool)。
有時候,孩子在一些競爭及壓力均較小的學校,可以有更大的發揮。

不要給自己很大壓力,
只要是一所不錯的學校,
子女的發展機會就不會輸給任何人。
]
此文由黃教授轉貼...可看以下網頁.

http://www.hkedcity.net/article/parent_infant_school/050909-006/index.phtml

6年後誰會知漢華是 band 1 or band 2.
我覺得應以小朋友的利害為出發點.

原帖由 hoichun 於 08-11-3 14:29 發表

你以上問題我上年都重複想了好多次 ... 呢個問題我都有問過校長, 佢話開心上學就等如=學野小左?  開心上學只會另學生在愉快心情學習 更快更易入腦 (即係開心時吃飯都會吸收得好D啦)!  重要係學校是否能提供有學習 ...

非常谢谢你的回复.
其实我都希望小朋友读得开心, 小些压力. 但有时人又没能一下脱离一些既有的框框. 这些日子, 心理压力很大, 老是失眠怕选错, 害了小朋友, 加上孩子性格好象没定紧, 有适当的压力, 他会做得好, 但又不是一个主动,很接受新事物和挑战. 所以比较烦恼.

原帖由 hellobaby 於 08-11-3 12:25 發表

hoichun,
其實你想得太多了, 其實只要小朋友本身係讀書的材料, 他就一定會成功, 只要佢無學壞, 佢一樣可以繼續佢0既學業, 直至大學或更多, 所以, 我應為作為家長, 其實更應著重他們品德方面的問題。  你可以考慮一下~~

原帖由 TIN821 於 08-11-3 20:08 發表
  其實你想得太多了, 其實只要小朋友本身係讀書的材料, 他就一定會成功, 只要佢無學壞, 佢一樣可以繼續佢0既學業, 直至大學或更多, 所以, 我應為作為家長, 其實更應著重他們品德方面的問題。  你可以考慮一下~~ ...

TIN821

講得都岩嫁, 品德真係好重要!  若個人修養 缺品德,禮義廉恥...等 真係比佢讀到幾TOP 學校 或 有幾咁叻.....都是冇用.

12月6日(六) 9:45 開幕典禮 (憑請柬進場 - 行政長官主禮 )

12月6日(六)13:00-17:00 開放日

12月6日(六) 15:00 漢華中學中一入學簡介會
設有示範課,歡迎各位參觀 (時間: 4:15pm-4:50pm)
示範課座位有限,先到先得,額滿即止
網上預約
報名回條
http://www.honwah.edu.hk/hwpage/talk081206.htm

12月7日(日) 9:00-14:00  開放日

http://www.honwah.edu.hk/hwpage/openday.html

收到汉华的OFFER LETTER, 将会报读, 但想问一下校车按排. 家住筲箕湾耀东, 有没有校车呢? 请问几点上车?
谢谢
‹ 上一主題|下一主題