用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 漢華中學(小學部) 08年9月讀P1 既家長請進!
樓主: hoichun
go

08年9月讀P1 既家長請進! [複製鏈接]

原帖由 hellobaby 於 08-11-25 00:15 發表
收到汉华的OFFER LETTER, 将会报读, 但想问一下校车按排. 家住筲箕湾耀东, 有没有校车呢? 请问几点上车?
谢谢

東欣 0710

谢谢! 哗很早呢!

請問葉老師教邊科架?

原帖由 minmin 於 08-11-28 14:05 發表
請問葉老師教邊科架?

葉老師(女) 係做行政 冇教書(唔知係咪你講果位)!

我諗係呢位啦, 因我問佢有關下年小一既野.
見佢答得呢, 好似表現麻麻地.

hoichun, 可唔可以pm d書單比我呀?

原帖由 minmin 於 08-12-2 09:07 發表
我諗係呢位啦, 因我問佢有關下年小一既野.
見佢答得呢, 好似表現麻麻地.

hoichun, 可唔可以pm d書單比我呀?

minmin

我冇 keep 書單wor.   我諗你主要想知 中,英, 數.
- 英文 用 Longman Express
- 數學 Longman
- 普通話拼音 Longman
- 中文 新亞洲

小朋友將會係2月轉到漢華讀小一
有D擔心佢地比其他小朋友遲左半年起步
用英文同普通話上課時會不明白老師講課
希望能盡快適應啦

原帖由 purplem722 於 09-1-19 16:56 發表
小朋友將會係2月轉到漢華讀小一
有D擔心佢地比其他小朋友遲左半年起步
用英文同普通話上課時會不明白老師講課
希望能盡快適應啦

Purplem722,
你终于决定从东区某津小转来汉华吗?
希望你的小朋友能尽快适应并得到爱心老师的照顾.

原帖由 hellobaby 於 09-1-19 17:56 發表

Purplem722,
你终于决定从东区某津小转来汉华吗?
希望你的小朋友能尽快适应并得到爱心老师的照顾.

Hellobaby,
多謝你的關心
纏繞了幾個月的問題終於落實了
但一天未開課
心仍然未能定下來
希望如你所言
他們能開開心心的上學
看過上面的留言
知道你小朋友也會報讀漢華
希望你的小朋友也會有愉快的校園生活

上學了

小朋友剛剛於二月份插班1B,有沒有其他1B班家長呢?請多多指教.  

............

點解要插班?之前讀邊間?
原帖由 大細孖 於 09-2-8 22:17 發表
小朋友剛剛於二月份插班1B,有沒有其他1B班家長呢?請多多指教.  

原帖由 minmin 於 09-2-9 21:01 發表
點解要插班?之前讀邊間?

please check pm

purplem,

之前都已睇左你既post.

"大細孖"你呢, 點解插班?????.

「停課不停學」練習無限補做事宜

「網上中文學習計劃」有關「停課不停學」的安排,為了讓各位同學都能在停課期間進行所發放的練習,所以「網上中文學習計劃」將於73(星期五)開始,重新開放自613開始發放的所有練習,屆時同學可以無限次重做這一些練習,而系統每次只會計算最新一次的成績。

~
另我們已有新副校長....都係姓吳....

今日同副校長茶座完!

~學校既 website 會有新野.   中/英對照,  會放多d 學校生活相片, 短片, ...... 等等係 新website.

~午飯時會播古典音樂(之前都有), 另會有播些時事新聞比學生聽.

~午飯後會分輪流可到圖書館 或 電腦室 或 操場玩耍.

~加強 GROUP WORK / 功課質素
~今年新加既普通話音樂劇, 是由演藝學院派導師來教!
~英文音樂劇, 都是給專業導師來教

~NET TEACHER (1星期/3日) -1day phonic,
                                      - 1day writing/
                                                         - 1 day   story / talking

~MR DAVID 提議係學校搞個 english cafe...到時歡迎各家長做義工. (Mr David--->校長講之前教過 st.paul co-ed...所以好有經驗)

~校園電視台會搞一隊 英文/普通話 組... (唔係好記做d咩...遲d 新website 都會講)

~圖書館, 今年會有個 中學老師帶領小朋友 學怎樣看中文圖書 , 看完後要做 d 咩...咁.  而英文圖書由 net teacher 教番.

~副校長講遲 D 會派一張叫 '十全十美' 報告上面會有小朋友係學校既行為表現, 但亦請家長們填回小朋友在家裡的行為表現給學校.  家校合作(除學業成績外)更可改善小朋友品德...等!  (此報告會定期給家長及要覆回學校)

~副校長講會邀請中文大學咩教授提供 通識料意見 (會觀課)

~明年可能會更改學校時間表為配合新改動.

以上既野....新 website 都會有.

因副校長每班都會約見....而我暫時記到咁多... .如有其他家長有去茶座...希望到來分享!

~看來副校長都很積極.

~提外話 $1300/月學費有咁既野..都算係咁, 因校長講每年 補貼 學生ECA 活動 都要成幾十萬.

「祖國之光---海陸空軍備模型文化藝術展」

於10 月9 日(周五)至11 日(周日)假香港小西灣富欣道3 號漢華中學展覽。期望通過展示祖國軍
隊現代化建設的嶄新面貌,體現國家科技發展的巨大成就,從而加深社會各界尤其是青少年的
國家觀念和民族意識。

現誠邀 閣下和你的親友出席此活動。你們的蒞臨定能使展覽倍添光彩!
活動詳情如下:

1、開幕禮
日期時間︰2009 年10 月10 日(星期六)上午10 時正
地期時點︰香港柴灣區小西灣富欣道3 號漢華中學
主禮嘉賓︰ 中央駐港聯絡辦港島工作部副部長劉林先生、立法會議員葉國謙 GBS 太
平紳士、東區民政事務助理專員謝凌駿先生、東區區議會副主席鍾樹根
BBS 太平紳士、香港東區各界協會會長曾向群區議員MH

2、展覽
日期及時間︰2009 年10 月10 日至11 日上午10 時至下午8 時正
地 點︰香港柴灣區小西灣富欣道 3 號漢華中學

3、播放 “和平使命” 軍事演習紀錄片
播出時間︰10 月10 日至11 日上午10 時至下午8 時
(每隔1.5 小時重複播放)

地出時點︰香港柴灣區小西灣富欣道3 號漢華中學
參加者可獲贈送精美場刊及小禮物一份。

一) 第五屆兒童才藝叮叮叮09報名  (截止報名日期2009年12月1日)
對象 4-8歲
評判 : 潘嘉德先生 (無線電視戲劇監製)
         石成初先生 (資深舞蹈老師)
         蓋世寶小姐 (兒童節目主持人)
~報名詳情及表格如下 link
http://www.honwah.edu.hk/hwpage/pages/wish&mission/tnews19.htm

二) 速度攀登比賽 (截止報名日期2009年11月30日)

少年A組(8-13歲)
少年B組(14-16歲)
青年組 (17-40歲)
所有組別年齡計算以12月12日為準
裁判 : 由 IFSC 國際裁判及一級運動攀登教練負責
報名費 : 20元
~報名詳情及表格如下 link
http://www.honwah.edu.hk/hwpage/pages/wish&mission/tnews18.htm

以上2項比賽 歡迎 校內 或 校外人士 參加!

‹ 上一主題|下一主題