用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 聽日做校服, 唔好落大雨啦
go

聽日做校服, 唔好落大雨啦 [複製鏈接]

唉.....上個星期就黑雨. 今日個天又黑到想淋落黎咁, 唔望聽日唔落雨, 只希望唔好落咁大啦. 一個人湊住亞囝, 又要擔埋傘真係好lei hei .
   0    0    0    0

我係11點幾去到的, 我買左2套夏天, 另仲有2套冬天同校褸. 佢地都係比4號碼我. 我無即場試, 因我得我1個, 有d lei hei. 尋晚同亞囝試過, 衫就啱, 但褲太窄同短. 我打算羅返去換, 想問吓係唔係隨時可以羅返學校換.
原文章由 NamB 於 08-6-16 10:18 發表
我都係10:30果批,我個囝係大B同埋生得高(104cm),不過瘦身材,佢全部比晒4號碼我,我已經同佢講4號碼太細,佢係都要我試o下先,佢話o的size係偏大ge,咁無辦法,唯有同阿仔試o左先la,最後當然全部太細,咁我就走去換過晒o的size,佢就全 ...

吓, 9月1日先羅返去. 咁開學當日著咩
原文章由 NamB 於 08-6-16 11:00 發表
雙子媽媽
我唔知係咪隨時都可以換,佢就叫我9月1號當日拎返學校換wo

e....我又未聽過9月1日唔駛著校服bor . 另外我覺得男仔套校服前後個2粒'樓'(用黎扣住條褲)有d麻煩. 雖然係好睇d, 恤衫唔會走晒出黎. but for大人梗無問題, 但for 小朋友, 佢地自己去完toilet就算識著返條褲, 都唔識扣個幾粒'樓'

Hi stliu,

晉晉著起套校服都好型仔吓 , 就咁睇都好啱身呀. 我個囝都係4號,衫都ok, 但褲好短, 坐係度'洞起腳會露底. 另外, 可能佢有個肚腩仔, 條褲有d窄. 我都打算同佢換5號. 其實我都唔知點先叫啱, 唔知學校有無指引? 因為太大又怕似無大郎, 太細又好似好核突咁.

原文章由 stliu 於 08-6-16 13:17 發表
NamB,

我都唔知點先知叫0岩身呀.he..he..
膝頭對上3吋, 唔知佢咁樣合唔合格. 如果長左, 可唔可以摺起, 用線聯起呢? 我仔果條褲係4號, 都少少鬆, 所以我地買兩條都係4號咋, 因為褲真係唔可以太鬆, 怕佢行行下甩褲! : ...

why唔試吓中間size, like 5號咁呢?

外套袖唔可以摺起? 好難架wor, 咁咪好just fit. 唔係呀ma? . by the way, 妳地仔仔件外套咩size? 我個仔個件係104, 膀位比較底, 但肘就唔係太長, 摺一小摺就ok嘞. 返而校褸(3號)就真係幾大. 不果呢個無所謂, 差唔多冬天先再試過.
原文章由 NamB 於 08-6-16 16:18 發表
囝囝試過4號褲,如坐低會好似着緊內褲咁,試過6號褲,就好似雙子媽媽咁講似無大郎 。我問過學校,佢話衫唔可以過長,褲要膝頭對上3吋,外套衫袖唔可以摺起,咁就為之合身la。 ...

[ 本文章最後由 雙子媽媽 於 08-6-16 17:21 編輯 ]

stliu,

點解妳套校服好似咁正, 燙過先咁 .我個囝唔知算唔算高呢, 因為我都唔知佢有幾高 . 不果初初同佢試佢都唔肯, 當帶個bo 呔時仲問我"做咩呀, 著咩呀, 咩黎架". 後來著左後我同婆婆不停讚佢靚仔, 又同佢去照鏡, 佢即時輕飄飄 , 以為自己真係好靚仔. 後來叫佢換返出黎, 佢話要照多次鏡先.
原文章由 stliu 於 08-6-16 15:49 發表
雙子媽媽,

多謝你讚佢. 佢初頭係完全唔肯著套校服(返到屋企). 你仔仔都幾高係嘛? 如果你話佢坐響度洞起腳會露底的話, 可能要換5號了. 我諗, 情願鬆身少少. 我只知道褲長要膝上3吋呢個標準咋.  我仔好細粒, 所以4號 ...

stliu,

係呀, from 張相, 妳亞囝條褲可能長左d, 可能唔係膝上三吋. 我都打算遲d再同佢試多一次. 不果anyway, 佢應該要換5號, 因為佢個褲頭真係窄左d. 另外, 我聽到有家長問如果唔啱著點, d老師(收票個d, 唔係派校服個2個)話隨時可以去校務處換, 佢地無話要等9月1日先有得換. 我打算打電話去學校問吓 .

原文章由 stliu 於 08-6-17 10:36 發表
moonychan,

我仔仔可能仲細粒過你仔呀. 佢條褲係幾長的, 都唔知達唔達膝上三吋呢個標.

希望老師到時唔會話佢衣不稱身啦! 我地見4號恤衫都okay, 所以另一件換左5號呀. (夏天).
冬天的恤衫呢, 佢俾晒5號我, 我地未 ...

stliu,

4號好似唔係最細, 因為我羅校服時聽到個派校服的老師(?)答另一個家長, "仲有2號同3號".當時唔知佢講咩, 依家知嘞.
原文章由 stliu 於 08-6-17 11:58 發表
雙子媽媽,

係呀, 我頭先都去再睇過D相. 係唔夠膝上三吋呀!
尋日我老公再幫仔仔著左校服又影左相, 今次恤衫上面D鈕都扣埋, 條褲好似扯高左少少. 唔似咁得唔得. 等我今晚再去睇睇.但4號係咪已經係最細呢? 我諗冇得再 ...

wow.......so smart.

妳就好啦, 可以搭校車. 恨死我嘞. 我搵到褓母車經我屋企樓下. 不果見過架車, 好殘, 好舊. 同校車'爭'10萬9千里. 超sad.

返學鞋, 好似係夏天: 黑/白色都ok. 冬天就黑色. 我都o係係呢度睇返黎.
原文章由 moonychan 於 08-6-17 18:24 發表
我將校服相做左 "大頭照" 呀, 你地睇下.

另外, 很開心, 原來tko返kv唔洗45分鐘車程, 都冇咁擔心. 仲有老師跟車. 安心晒.

你地知唔知 kv 夏季是否著白色鞋呀? ...

[ 本文章最後由 雙子媽媽 於 08-6-17 18:30 編輯 ]

嘩......好高難度wor.  一係條褲要短d, 一係jj要長d (唔好話我喊濕呀 )
原文章由 siufo 於 08-6-17 21:50 發表
男生如果穿校服, 學校係教佢地係褲腳拉個jj出黎vv的

攪得人黎我怕亞囝會瀨 . 佢鐘意話"快d, 快d, 瀨急嘞, 瀨急嘞"
原文章由 wasyinyin 於 08-6-18 10:53 發表
係唔係因為KV校服裇衫有鈕要扣去褲度. 所以先要有咁高難度方法去vv? 我見囝囝依家返nursery d哥哥. 佢地都係將褲除低去vv.

如果去pooh pooh, 嬸嬸都應該一定幫手除鈕先去到. 因為後面都好似有鈕要扣. ...

褓母車都係一樣, 返學快d, 但放學會耐d. 司機叔叔話佢地會先接kent road 的小朋友, 然後再去dorset road. 所以我地返kent road 的小朋友放學時要等耐d. 我返上午班都好d, 妳地返下午班, 返到屋企太晏, 如果要做埋功課, 好似無咩時間剩.
原文章由 NamB 於 08-6-19 09:40 發表
moonychan,

多謝您的回覆,我之前問過學校佢話今年(即07-08年度)响維景上、下車時間係1:00 pm 及 6:10 pm,我覺得返學車程個時間就真係好快,但係放學就比較耐。因為囝囝而家返緊N1 am,所以有部份興趣班係5 or 6點開始,我 ...

其實對我黎講都有d難度架, 因為自從搬左出黎後, 我個仔晚晚都11點幾先瞓, 朝早就10點幾先起身. 以為佢係10:30pm - 9:30am(around)架. 可能因為唔夠倦啦(我地以前住村屋, 日日落街同d堂兄妹玩). 另我上褓母車的時間就遲妳10+分鐘啦 (我住寶達附近).
原文章由 moonychan 於 08-6-19 10:42 發表
對我黎講, am class 真係難度勁高. 所以我request過一次轉上午班, 冇聲氣後都冇再試了.

因為am class 的校車是 7點50分上車. 如果係咁, 我老公可能唔會有機會見到個仔!!!!

我知小朋友早訓好, 但真係冇辦法. 早極都 ...

正確黎講係秀茂坪村, 我之前係住大嶼山架, 因為就亞囝讀書, 所以早2個月先搬出黎住. 係呀, 我地咁近, 第時可以一齊返sat 興趣班tim.
我要返工架, 不果要我做全職媽咪我怕頂唔順 . 所以反而好佩服佢地, 因為仲辛苦個返工.
原文章由 NamB 於 08-6-19 11:38 發表
雙子媽媽,
寶達係咪秀荗萍呀,咁大家都唔係住得好遠。你要返工嗎?我就好羨慕moonychan可做全職媽咪la,她第2個小B仲就快出世添

係呀, 我淨係放假湊佢已經湊到嘔血 .

除左興趣班, 我仲想before 開學同亞囝報d暑假班, 不果又唔知報咩好. 妳地有咩提議呀?
原文章由 NamB 於 08-6-19 14:23 發表
係呀!我都知道做全職媽咪好辛苦,上年姐姐放o左3個星期假返祖家,我就响個3個星期做全職媽咪,發覺o的時間好唔見洗,但眼見响o個段日子,我跟囝囝的相處變得更加親密,雖然囝囝平時都好'爹'我,但個感覺好唔同。所以其實都好想做全 ...

咁請問妳係邊度學? 我記得妳住維景, 我prefer係藍田附近, 因為我依家無用工人, 平時係我亞媽湊, 我唔想佢太頻搏.
原文章由 NamB 於 08-6-19 15:07 發表
囝囝而家學緊畫畫、story telling及游水,暑假期間都會繼續,但9月開學後(因返下午班)畫畫及story telling就要睇o下weekend會唔會有堂la,另外暑期班就報o左音樂話劇(包括唱歌及爵士舞),因為唔想囝囝暑假期間太悶(成日對住 ...

妳覺得好唔好? if good, 我要check吓我屋企附近係唔係有小巴可以直達維景先. 至於游水, 佢應該唔使學.
原文章由 NamB 於 08-6-19 15:28 發表
係呀,我都唔想姐姐帶囝囝去咁遠,所以我都係响屋企附近學,畫畫、story telling及暑期班音樂話劇,就响維景ge商場,鋪名叫'天藝',佢有個網址可以睇到o的課程ge,個網址响屋企,我今晚PM比你la,而游泳班就係屋苑會所舉辦ka。 ...

妳亞囝幾大開始學畫晝架? 揸筆有困難嗎? 我個仔係動態型, 唸d坐定定的興趣班唔知啱唔啱佢呢? 不果我都會比佢試吓, 因為第時返學都要坐定定架ma.

至於游水, 佢依家個個星期六/日返入大嶼山都會落沙灘游, 佢細細個已經成日去沙灘. 依家佢可以滲晒個頭入水底潛一陣(真係一陣). 佢daddy係原居民, 由細到大都通村走, 佢d運動細胞遺傳晒比亞囝, 佢2歲開始已經騎4個轆單車. 依家仲大膽到揸住架車係斜坡沖落黎. 我見到都心驚膽跳.
原文章由 NamB 於 08-6-19 16:23 發表
點解游水唔使學ge

我仔仔啱啱3歲, 佢無返過n1班. 所以我估到時佢實喊死都似  . 仲有, 我都擔心佢會比人差d, 因為依家大部份小朋友都有返nursery, 都學左唔小野. 佢唔知會唔會caught up唔到呢?

多得佢老豆地獄式訓練 , 佢1歲時, daddy同佢沖涼已經係用花灑照頭淋佢, 所以佢唔係好怕水.
原文章由 NamB 於 08-6-19 16:51 發表
囝囝都只係學o左1個月o乍 (3yrs 4mth 開始學),其實囝囝都係好動型無時停ge,開初我都擔心佢會唔鍾意,都只係打算比佢試o下,點知佢又好鍾意播,我諗因為佢讀緊N1,所以知道咩叫做返學呱!
你囝囝而家幾多歲呀?有無返N1班?佢好犀利呀 ...
‹ 上一主題|下一主題