用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 聽日做校服, 唔好落大雨啦
樓主: 雙子媽媽
go

聽日做校服, 唔好落大雨啦 [複製鏈接]

NamB,

原來有小便位嗎? 我都冇留意添, 我望過下, 以為冇添!
希望我仔仔都可以train倒咁樣去廁所啦. 哈!

原文章由 NamB 於 08-6-16 12:32 發表
我見條褲前面有個小便位,唔知係咪打算唔除褲,就敢响個小便位去呢?

stliu,

唔係呀,我覺得晉晉著套校服都幾啱身,小小鬆,不過KV話條褲要"失"頭對上3吋 ,我驚未到下學期已經唔啱着lu

NamB,

我都唔知點先知叫0岩身呀.he..he..
膝頭對上3吋, 唔知佢咁樣合唔合格. 如果長左, 可唔可以摺起, 用線聯起呢? 我仔果條褲係4號, 都少少鬆, 所以我地買兩條都係4號咋, 因為褲真係唔可以太鬆, 怕佢行行下甩褲! 同埋呢, 領口果粒鈕呢, 扣左都少少緊架, 可能我仔條頸肥啦! 但唔扣, 打煲呔又唔得... 哈哈. 真係好多學問呢!

原文章由 NamB 於 08-6-16 12:49 發表
stliu,

唔係呀,我覺得晉晉著套校服都幾啱身,小小鬆,不過KV話條褲要"失"頭對上3吋 ,我驚未到下學期已經唔啱着lu

原文章由 yu_baby 於 08-6-15 19:55 發表

我地就係十一點幾去到,佢話d校服已經賣晒,學校預計唔到今年好多人買兩套咁多,所以佢話要等到開學先至有得買!
原來d人唔止買兩套,係買5套,駛唔駛咁跨張呀! ...

咪係囉, 都唔知買咁多嚟做乜 , 我老公就見到有幾個都填3套, 搞到我買唔到

me 2~~

原文章由 stliu 於 08-6-16 10:24 發表
All,

原來有家長買5套校服? 咁又真係好多喎.
我算係早果批, 係9:00前到的, 夏天校服都係買左2套. 其他都係一套...

me 2..夏天校服都係買左2套. 其他都係一套.

原文章由 stliu 於 08-6-16 10:24 發表
All,

原來有家長買5套校服? 咁又真係好多喎.
我算係早果批, 係9:00前到的, 夏天校服都係買左2套. 其他都係一套...

嘩!3套都好多wor,一星期有兩日PE,三日著平時校服,唔通真係諗住一個星期內唔使洗,日日有得換??

我舊年買咗兩套,最終著嚟著去都係嗰套,因PE日係間住嘅,逢星期一四或二五,大把時間洗及乾。

不過有d小朋友亦可能有哥哥姐姐喺KV讀,所以順便買埋都唔定。

原文章由 danielmama 於 08-6-16 14:11 發表

咪係囉, 都唔知買咁多嚟做乜 , 我老公就見到有幾個都填3套, 搞到我買唔到

Hi stliu,

晉晉著起套校服都好型仔吓 , 就咁睇都好啱身呀. 我個囝都係4號,衫都ok, 但褲好短, 坐係度'洞起腳會露底. 另外, 可能佢有個肚腩仔, 條褲有d窄. 我都打算同佢換5號. 其實我都唔知點先叫啱, 唔知學校有無指引? 因為太大又怕似無大郎, 太細又好似好核突咁.

原文章由 stliu 於 08-6-16 13:17 發表
NamB,

我都唔知點先知叫0岩身呀.he..he..
膝頭對上3吋, 唔知佢咁樣合唔合格. 如果長左, 可唔可以摺起, 用線聯起呢? 我仔果條褲係4號, 都少少鬆, 所以我地買兩條都係4號咋, 因為褲真係唔可以太鬆, 怕佢行行下甩褲! : ...

chinchinb.ma,

我原本都係想買一套咋, 諗住夏天好快乾. 係我老公話, 買多套啦, 到時真係要時, 一件spare都冇就弊. 買3套又真係誇左D. 可能佢地冇上來呢度八, 唔知道PE當係隔日的?

原文章由 chingchingb.ma 於 08-6-16 14:34 發表
嘩!3套都好多wor,一星期有兩日PE,三日著平時校服,唔通真係諗住一個星期內唔使洗,日日有得換??

我舊年買咗兩套,最終著嚟著去都係嗰套,因PE日係間住嘅,逢星期一四或二五,大把時間洗及乾。

不過有d小朋友亦可能有哥哥 ...

雙子媽媽,

多謝你讚佢. 佢初頭係完全唔肯著套校服(返到屋企). 你仔仔都幾高係嘛? 如果你話佢坐響度洞起腳會露底的話, 可能要換5號了. 我諗, 情願鬆身少少. 我只知道褲長要膝上3吋呢個標準咋.  我仔好細粒, 所以4號都可以.

原文章由 雙子媽媽 於 08-6-16 14:55 發表
Hi stliu,

晉晉著起套校服都好型仔吓 , 就咁睇都好啱身呀. 我個囝都係4號,衫都ok, 但褲好短, 坐係度'洞起腳會露底. 另外, 可能佢有個肚腩仔, 條褲有d窄. 我都打算同佢換5號. 其實我都唔知點先叫啱, 唔知學 ...

囝囝試過4號褲,如坐低會好似着緊內褲咁,試過6號褲,就好似雙子媽媽咁講似無大郎 。我問過學校,佢話衫唔可以過長,褲要膝頭對上3吋,外套衫袖唔可以摺起,咁就為之合身la。

囝囝試過4號褲,如坐低會好似着緊內褲咁,試過6號褲,就好似雙子媽媽咁講似無大郎 。我問過學校,佢話衫唔可以過長,褲要膝頭對上3吋,外套衫袖唔可以摺起,咁就為之合身la。

why唔試吓中間size, like 5號咁呢?

外套袖唔可以摺起? 好難架wor, 咁咪好just fit. 唔係呀ma? . by the way, 妳地仔仔件外套咩size? 我個仔個件係104, 膀位比較底, 但肘就唔係太長, 摺一小摺就ok嘞. 返而校褸(3號)就真係幾大. 不果呢個無所謂, 差唔多冬天先再試過.
原文章由 NamB 於 08-6-16 16:18 發表
囝囝試過4號褲,如坐低會好似着緊內褲咁,試過6號褲,就好似雙子媽媽咁講似無大郎 。我問過學校,佢話衫唔可以過長,褲要膝頭對上3吋,外套衫袖唔可以摺起,咁就為之合身la。 ...

[ 本文章最後由 雙子媽媽 於 08-6-16 17:21 編輯 ]

stliu,

點解妳套校服好似咁正, 燙過先咁 .我個囝唔知算唔算高呢, 因為我都唔知佢有幾高 . 不果初初同佢試佢都唔肯, 當帶個bo 呔時仲問我"做咩呀, 著咩呀, 咩黎架". 後來著左後我同婆婆不停讚佢靚仔, 又同佢去照鏡, 佢即時輕飄飄 , 以為自己真係好靚仔. 後來叫佢換返出黎, 佢話要照多次鏡先.
原文章由 stliu 於 08-6-16 15:49 發表
雙子媽媽,

多謝你讚佢. 佢初頭係完全唔肯著套校服(返到屋企). 你仔仔都幾高係嘛? 如果你話佢坐響度洞起腳會露底的話, 可能要換5號了. 我諗, 情願鬆身少少. 我只知道褲長要膝上3吋呢個標準咋.  我仔好細粒, 所以4號 ...

雙子媽媽
唔係我唔想試,係無晒5號,所以佢要我攞住6號先,開學先換喎
而外套size同你一樣係104, 膀位我就無留意,手袖位就真係啱啱好just fit,都唔知可唔可以著到一年

雙子媽媽,

件恤衫冇燙過, 係就咁攞出來咋. 希望到時洗完都唔使燙啦. 哈哈! 我地未敢洗D衫住呀, 想試多次, 因為洗左就冇得換了.
白色外套原本佢俾個碼好似係98(唔係太記得), 我見佢著左之後, 有D緊呀, 所以要左個104(又唔知係咪, 總之係大98一個碼的). 舒服少少. 同埋佢試過, 手袖果度, 可以向手臂位置拉下, 都唔使摺.

NamB,
咁可能真係5號褲0岩D喎, 褲真係唔可以太鬆, 褲長係一個考慮, 同埋個腰都係囉, 哈哈, 除非佢呢幾個月勁食, 到時就可能會著倒了, 哈, 我講笑咋 !

同埋呢, 我尋日返去再"法證"過條校服褲, 原來真係有個窿位架, 細細地咁. 應該可以俾佢地vee vee. 嘩. 希望我仔仔學識啦, 如果唔係實濕褲了. 雖然, 男士們都係咁樣去廁所(實唔係好似小朋友咁成條褲除晒啦 ), 但唔諗倒咁細個就要學了.

原文章由 雙子媽媽 於 08-6-16 17:32 發表
stliu,

點解妳套校服好似咁正, 燙過先咁 .我個囝唔知算唔算高呢, 因為我都唔知佢有幾高 . 不果初初同佢試佢都唔肯, 當帶個bo 呔時仲問我"做咩呀, 著咩呀, 咩黎架". 後來著左後我同婆婆不停讚佢靚仔 ...

hi all

我仔仔可能係最細粒,佢著4碼only.

佢係0508B

尋日試過下套夏季, 真係 JUST FIT. 條褲仔岩岩好, "塞"上2~3寸, 外套104碼, 又係岩岩好.

我仲買左2套夏季添, 唔知好唔好換一套大一個碼呢. 但 KV 的老師真係成日強調要個學生都整整齊齊唔可以有衣不稱身喎.

moonychan,

我仔仔可能仲細粒過你仔呀. 佢條褲係幾長的, 都唔知達唔達膝上三吋呢個標.

希望老師到時唔會話佢衣不稱身啦! 我地見4號恤衫都okay, 所以另一件換左5號呀. (夏天).
冬天的恤衫呢, 佢俾晒5號我, 我地未俾仔仔試, 諗住到時先試, 仲有成半年. 到時唔0岩再攞去換.

原文章由 moonychan 於 08-6-17 10:26 發表
hi all

我仔仔可能係最細粒,佢著4碼only.

佢係0508B

尋日試過下套夏季, 真係 JUST FIT. 條褲仔岩岩好, "塞"上2~3寸, 外套104碼, 又係岩岩好.

我仲買左2套夏季添, 唔知好唔好換一套大一個碼呢. 但 KV 的老師真係成日強調要個學 ...

stliu,

係呀, from 張相, 妳亞囝條褲可能長左d, 可能唔係膝上三吋. 我都打算遲d再同佢試多一次. 不果anyway, 佢應該要換5號, 因為佢個褲頭真係窄左d. 另外, 我聽到有家長問如果唔啱著點, d老師(收票個d, 唔係派校服個2個)話隨時可以去校務處換, 佢地無話要等9月1日先有得換. 我打算打電話去學校問吓 .

原文章由 stliu 於 08-6-17 10:36 發表
moonychan,

我仔仔可能仲細粒過你仔呀. 佢條褲係幾長的, 都唔知達唔達膝上三吋呢個標.

希望老師到時唔會話佢衣不稱身啦! 我地見4號恤衫都okay, 所以另一件換左5號呀. (夏天).
冬天的恤衫呢, 佢俾晒5號我, 我地未 ...

回覆 #19 annienorman 的文章

對小朋友來說, 在小孔去VV都幾高難度, 除外面校服褲, 還有內褲呢!
‹ 上一主題|下一主題