用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關羅陳楚思
樓主: yoyocabe
go

有關羅陳楚思 [複製鏈接]

點解突然有"拎"多負面新聞

我囡囡間小學係呢間學校附近,我成日都見到呢間學校D學生,又唔係咁壞

我都喺附近住,見到 d 學生都正經ok 喎

原文章由 yoyocabe 於 08-7-9 21:16 發表
我囡囡間小學係呢間學校附近,我成日都見到呢間學校D學生,又唔係咁壞

原文章由 米妮 於 08-7-9 19:54 發表
connie1214,
係點用錢吸引架 ? 可以pm 我嘛 ?

詳情我吾係好記得, 是我朋友上年講俾我聽, 我朋友個小朋友在這校讀, 所以佢知.如有任何錯浕, 請更正.
好似話若果你係band one 生佈讀, 就會俾獎學金以作獎勵.
.

hello,

您們好!
我囝囝是讀這校. 今年升中三.
校風嚴謹. 由其是注重學生的行為. <我最愛這點>
學生由band 1至band 3都有, 但BAND 1比重越來越多.

學校方面是一所多方位學習形的中學, 無論上至老師, 下至家長, 都會有很多選擇課題給大家自選參加. 而學生亦會有機會到國外做交流生, 當地成績會計在本校成績表上, 所以不是遊學團那麼樣.

當初校長提出轉直資時, 曾對家長說: 基於1] 可自行選擇學生; 2] 可自行選擇教學語言.  但現在未落實原因是孫公提出可自行選擇教學語言, 校長會作多方面平估再才公報.

希望上述資料對你們有用.

呀.....忘記回應"用錢吸引BAND 1生"一事.

我不大明白為何用這字眼.
其實有好多學校都會設"獎學金".
不過這校特別多.
有的獎學金還來至家教會呢!

獎學金是你入讀成績好用來獎勵.但係佢係小朋友如果係band one生而成功入讀,就比即獎金
(吾鐘意聽, 敬請勿鬧)

我不是這校之行政人員, 不會作任何HARD SELL間學校.

你是有權對這方式的獎學金有異議.

我本人意見 : 有沒有獎學金是其次, 作為家長最重要考慮的是這校的BANDING是否配合你子女. 要是不配合學生BANDING, 現時有多多錢都無用. 眼光要放遠一點. 要考慮你心目中的幾所學校是否有基制配合將來的出路. 這樣是我選校的宗旨.
‹ 上一主題|下一主題