用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 08/09年小一至小二之家長, 請進~
樓主: helenjoe
go

08/09年小一至小二之家長, 請進~ [複製鏈接]

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-7-11 19:24 發表

太好la....好詳細
咁我就無咁驚....因學費我無津貼...如果課外活動要我每個月比5,6百蚊...我一定好緊, 因我仔對運動和砌lego, 砌模型等好有興趣....如果收費等如出面學的價錢...我就死la

helen
電腦室用大 ...

星期五 最後一堂 是有一大堆活動選的, 有只收五十元(如參加了學校的合唱團(要選拔的), 團契 ... 等;  但亦有收數佰元的.

平日, 每天皆有活動, 放學後 15:30-16:30 (如小型網球, 溜冰, 法文, 劍橋試預備班 .... 等 (有純粹玩的 及 "讀的") 但因主要是校外團體辦理, 故全要收費的, 每項約 三, 四百元不等, 另如參加了 校隊 (如管弦樂團, 舞蹈校隊 (分高, 初級) 等....) 也要留校練習 (如"撞時間", 那便不可以參加上述說的 小型網球, 溜冰 ... 等活動), 因有些是校外團體主辦, 故亦要收費, 但因是校隊, 故校方 津貼一半費用.

基本上, 活動是有 (聖誕, 復活節 等長假期也有 (短期 四, 五 天的)), 但差不多全要付款, 沒免費午餐的!!

請問有無家長知道課外活動有足球 / 乒乓球嗎? thanks.
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

回覆 #1 EChing 的文章

eching
唔該晒你ar
你小朋友有無參加ar?
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

原文章由 EChing 於 08-7-12 11:59 發表

星期五 最後一堂 是有一大堆活動選的, 有只收五十元(如參加了學校的合唱團(要選拔的), 團契 ... 等;  但亦有收數佰元的.

平日, 每天皆有活動, 放學後 15:30-16:30 (如小型網球, 溜冰, 法文, 劍橋試預備班 .... 等 ...

hi eching,

好詳細呀..thanks.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原文章由 helenjoe 於 08-7-15 15:55 發表
請問有無家長知道課外活動有足球 / 乒乓球嗎? thanks.

Helenjoe, 有. 足球好像是興趣訓練班, 而乒乓球(在星期六) 則好像是 興趣訓練班及校隊集訓來的.

Diane俊俊媽, 全星期也有參加. 故要遲一小時才放學.

原文章由 EChing 於 08-7-16 01:54 發表

Helenjoe, 有. 足球好像是興趣訓練班, 而乒乓球(在星期六) 則好像是 興趣訓練班及校隊集訓來的.

ECHING
多口問句, 你揀了那幾種課外活動比你小朋友ar..等我參詳下
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

原文章由 EChing 於 08-7-16 01:54 發表

hi eching,

謝謝你告知呀!
請問如果仔仔課後參加興趣班, 搭校車需要額外付錢嗎?
我仔仔會搭西九龍線校車.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 helenjoe 於 08-7-16 19:23 發表

hi eching,

謝謝你告知呀!
請問如果仔仔課後參加興趣班, 搭校車需要額外付錢嗎?
我仔仔會搭西九龍線校車.

從前校車時間是:

第一批 15:30--放學後沒活動, 即走的同學.

第二批 17:00--參加課後一小時活動的同學

第三批 18:00--課後(不論有沒有參加課後一小時活動
                       的同學, 但) 參加了(忘記正確名稱)
                       "功課輔導班"的同學
新的一年不知了 (但該沒變的).

車費己很昂貴了,  怎可再加呢!?

搭校車的時間也可隨有沒有參加活動而變的. 比方 一及二搭 15:30, 三至五17:00, 而且落車地點 也可要求不同, 比方 逢三到外婆家. 當然, 事先要跟司機叔叔溝通好.

[ 本文章最後由 EChing 於 08-7-17 16:52 編輯 ]

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-7-16 09:42 發表

ECHING
多口問句, 你揀了那幾種課外活動比你小朋友ar..等我參詳下

Diane俊俊媽:
不可以這樣問的(對我來講), 因為彼此 理念/環境/情況/.... 不同, 而小朋友又參加了數個校隊, 本身也 "撞時間" 顧此失彼, 故很難相提並論/參考的.

故此, 對不起! 只能跟妳分享一下個人的想法.

因為見小朋友有時間, 故讓其多參與一些課外活動. 因為一來可讓其玩吓; 二來可以 可消磨時間; 三來可以參加群體活動 (這點個人覺得很重要). (當然, 亦有強制其參與一些學術性的活動!)

不論怎樣, 可以的話, 讓其有些選擇權吧 (講就這樣講--我自己也是如此!!!).

原文章由 EChing 於 08-7-17 17:28 發表

Diane俊俊媽:
不可以這樣問的(對我來講), 因為彼此 理念/環境/情況/.... 不同, 而小朋友又參加了數個校隊, 本身也 "撞時間" 顧此失彼, 故很難相提並論/參考的.

故此, 對不起! 只能跟妳分享一下個人的想法.

因為見 ...

ECHING
我個仔本身好有主見, 不喜歡完全比人安排要點就點....就算要參加活動都要問佢本人喜不喜歡.
對不起, 我只是純粹想分享下學校的課外活動, 並不是強加小朋友參與.

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-7-19 11:40 發表

ECHING
我個仔本身好有主見, 不喜歡完全比人安排要點就點....就算要參加活動都要問佢本人喜不喜歡.
對不起, 我只是純粹想分享下學校的課外活動, 並不是強加小朋友參與. ...

哈, 那它日拿回通告後, 你們慢慢 商量/取捨 了.

原文章由 EChing 於 08-7-17 16:42 發表

從前校車時間是:

第一批 15:30--放學後沒活動, 即走的同學.

第二批 17:00--參加課後一小時活動的同學

第三批 18:00--課後(不論有沒有參加課後一小時活動
                       的同學, 但) 參加了(忘記正確名 ...

EChing,

謝謝你告知呀!!
希望車費唔會加得太厲害啦.....

23/8, 小一家長日, 校長話那天會有課外活動介紹和報名.
由仔仔自己選, 時間由我幫佢編排, 我希望佢讀書之餘, relax一下.
要讓他過一個快樂的讀書生活0屋.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

今年一至四英拔,星期五,柔道,空手道(吾記得 )

回覆 #1 200012 的文章

唔該晒!

想問依家用不用和仔仔溫定p1開學d書呢?
乘數表我都係得閑才跟佢溫, 依家只係去到5的乘數. 普通話的就唔知點同佢溫, 因校長話拼音會在上學期教完, 我依家都唔知d拼音佢易唔易掌握.

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-7-22 12:00 發表
唔該晒!

乘數表我都係得閑才跟佢溫, 依家只係去到5的乘數. 普通話的就唔知點同佢溫, 因校長話拼音會在上學期教完, 我依家都唔知d拼音佢易唔易掌握. ...

當然溫啦,因小一佢要適應好多轉變,到時無時間了,仲要做功課,宜家溫壓力無甘大 好過到時追餐死,因我們要早睡無咩時間用,,乘數約在下學期中,背定好些因為一黎預你住部識晒1-9乘數

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-7-22 12:00 發表
唔該晒!

乘數表我都係得閑才跟佢溫, 依家只係去到5的乘數. 普通話的就唔知點同佢溫, 因校長話拼音會在上學期教完, 我依家都唔知d拼音佢易唔易掌握. ...

Diane,

咁快同仔仔溫定書, 我都未同仔仔溫呀....
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

回覆 #2 200012 的文章

thanks! 我明la, 返去度個時間表先!

helenjoe
係ar, 因我嫂嫂叫我好好趁暑期同阿仔溫定, 因不論私校好, 津校又好都是一樣課程好急的, 一天可以教2課書, 到時又要跟功課不能好似幼稚園咁晚晚溫少少la.
我依家唔會太迫佢讀, 只係睇下溫下先.

[ 本文章最後由 Diane俊俊媽 於 08-7-22 17:20 編輯 ]

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-7-22 17:17 發表
thanks! 我明la, 返去度個時間表先!

helenjoe
係ar, 因我嫂嫂叫我好好趁暑期同阿仔溫定, 因不論私校好, 津校又好都是一樣課程好急的, 一天可以教2課書, 到時又要跟功課不能好似幼稚園咁晚晚溫少少la.
我依 ...

Diane,

我都會拿d新書同亞仔看下, 一齊讀下.
但唔好令亞仔有壓迫感就ok啦.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

編班試

diane & 各位,

今日上崇小網還未登出編班事宜.
請問有無人知道呢? thx.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 helenjoe 於 08-7-23 19:40 發表
diane & 各位,

今日上崇小網還未登出編班事宜.
請問有無人知道呢? thx.

好似無甘怏,到8 月家長會先知和見班主任 (好似咋 )
‹ 上一主題|下一主題