用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂2008小一家長請進!!
go

一呂2008小一家長請進!! [複製鏈接]

你哋好!我仔仔今年都係小一新生啦!希望到時大家可以多多指教,因為我係在職媽咪,好驚到時跟唔倒阿仔嘅功課,加上阿仔係12月出世超細仔,我都有啲擔心

我都考慮緊好唔好訂午餐,因為張餐單都唔錯幾健康,但阿仔話想姐姐送飯,所以我仲未決定,據我所知一呂校長係好注重學生嘅健康飲食,佢係唔比小朋友食老麥架,我好鍾意佢呢點,因為我小朋友都有啲肥嘅傾向,我都唔想佢比其他食老麥啲同學影響。  

原文章由 andrewmama 於 08-6-26 23:51 發表
Hi, Sheepmom,
歡迎歡迎!
好開心越來越多一呂mama...
大家傾吓講吓, 互相幫助啦!  

各位mama,你哋諗住幫小朋友買邊個書包呀?

乜書包唔係一定要學校指定款式咩!因我見學校比我哋嘅通告,訂嘅書包有埋學校嘅校章喎?

原文章由 KelvinMaMa 於 08-6-27 13:21 發表
我就剛剛相反, 本來亞仔想訂飯, 不過工人有時間送飯, 我都想佢食屋企飯 ! 每日12:30送到班房, 順便可以看看亞仔有沒有異樣 !

之前買了一個lego 袋, 可能不夠用, 或許看看SPI / DR. KONG.

...

噢!原來唔係一定要買學校嗰兩間供應商,好多謝你哋話比我聽,我見佢有哂校章,以為一定要買嗰兩間添。

我都諗住訂午餐一個月先,因為我屋企都係仲有一位妹妹,不過佢九月開始返幼稚園,所以唔知姐姐响時間安排搞唔搞得掂!

我仔仔都係1A班培社,噚日都响學校買哂要買嘅嘢,我買咗藍色件冷衫了,因為有哂學校校名,所以我買埋啦,書包我就揀咗Chiopak嗰個,因為爸爸話好似幾護脊喎,校車、午餐都一併訂哂!

原文章由 tam 於 08-7-2 13:49 發表
Dear All,

女女入了1A班,培社。

件冷衫的質地幾差下…唔知可唔可以著普通藍色的返學。

頭先見有時間,去左行新世界百貨同旺角先施,先施有大象的保溫水壺特價168,好輕身同設計都唔錯,好岩小一生用,但可惜剩係得藍色同灰銀 ...

唔該哂KelvinMaMa你嘅資料呀!

原文章由 KelvinMaMa 於 08-7-3 17:27 發表
等我列出各同學名單, 互相照應 :

1A : tam, Sheepmom,  
1C : KelvinMaMa, andrewmama,  Big 谷媽
1D : anixon, *leshita*

剛剛問過學校一些電腦, 中文及普通話課程的問題, 關於電腦操作, 暑假只要教小朋友A-Z的鍵 ...

hi candytl,

我都想問吓,小一頭幾日,午飯時家長唔知可唔可以去學校幫個小朋友呢或了解吓情況呢? thanks!

原文章由 candytl 於 08-7-8 11:04 發表

Hi tam,

唔使客氣, 我識答一定樂意答.
我大囡係P2才入呂小, P1嘅情况就唔多清楚, 聽以前有家長講過, P1係有段適應期俾小朋友及家長架, 如冇記錯, 午餐係俾家長義工入課室幫手的, 至於餐具, 如果係訂飯盒, 供應商 ...

Dear Candytl,

好多謝你嘅回覆,到30/8我會再問吓老師,日後再有咩問題再向你請教!

原文章由 candytl 於 08-7-8 13:54 發表

sheepmom,

頭一個月我話應該可以的, 我有聽過大囡講佢守崗時見到P1課室有家長. 或者30/8家長會你再問下老師. 今年轉咗飯商, 希望啲午餐好食啲啦. 唔係搞到越來越少人訂飯架喇. ...

Hi PM_wonderland,

我仔仔都係返幼聯rm 201呀,同一時段呀!

原文章由 PM_wonderland 於 08-7-8 22:52 發表
我囡囡幼聯小一英文返 ROOM 201. (Mon. 1-2pm)

我訂飯時都有問過供應商,我問如果小朋友冇返學可唔可以退飯盒,佢都係咁答我,只要早上九時前通知就可以退番錢,我覺得佢哋都幾好!

原文章由 Big谷媽 於 08-7-9 10:16 發表
我是在2/7 交form的時候問的. 當時職員是這樣回答我. 還未試過, 不知到時候會否有變!

各媽咪,你哋有冇小朋友報讀咗小一奧數暑期班呀?我噚日見阿仔張功課,深到我都唔知點教佢做!

聽到你講我都放心啲,因為阿仔真係未能掌握倒,多謝你嘅意見。

原文章由 claudiaho 於 08-8-11 14:26 發表
Hi, sheepmon

我冇同阿仔報小一奧數暑期班, 因為佢要上其他暑期班, 時間唔得, 但我會考慮比佢開學後讀奧數班, 操操佢d數....

我噚日見阿仔張功課,深到我都唔知點教佢做
>>唔使驚, 小朋友將來課堂學的不是這類數, 學 ...

我想問吓各家長,有冇人知道小一食午餐時,是否雖自備餐具架?

claudiaho多謝你嘅回覆,我幫阿仔join咗學校嘅午餐,又唔知駛唔駛幫佢準備定餐具,除咗餐具,唔知有冇其他嘢要準備呢?請指教我呢個新手媽媽。

原文章由 claudiaho 於 08-8-11 17:49 發表
以前個間飯盒供應商會送埋餐具, 而家呢間就知, 而如果你係自備飯盒, 當然就自己帶餐具啦

Hi claudiaho,

想請問你知唔知,如果被編入廣東話中文班,是否沒有機會再被編入普通話中文班?

claudiaho,謝謝你的回覆 !

原文章由 claudiaho 於 08-8-13 18:16 發表
Hi, sheepmom

我想除非C&D班有位, 否則未必得, 如果你真係好想小朋友讀, 你可以試試同學校apply, 另外學校會係P4升P5時比機會同學轉, 因為有D人會係普通話班轉出去精英班, 到時亦可能會有位, 但其實普通話班都只不 ...

我小朋友係1A班,我都想知佢明天駛唔駛帶書返學,請其他家長幫幫手,THANKS!

tam, Thanks for your answer,我個仔都係派咗十本書,我諗都應該冇漏卦!

原帖由 tam 於 08-9-1 20:49 發表
集會時老師講頭3日唔需要上堂,唔會跟時間表的,所以唔需要帶書同埋聽日係著校服。

想問下大家係咪total得10本書?問囡囡佢話老師講叫佢地點書係得10本,唔知佢講真定假,因為對書單係唔齊。

另外想問下興趣班同課外活動有咩 ...

tam,

嘩!你個女咁叻嘅,連班上有幾多個男生,有幾多個女生都知,實際人數我就唔知道,但家長日那天,我見到男生坐咗兩行,但女生得一行咋,好明顯係男仔多啲。

另外,你個女咁快識到新朋友真係好,我個仔好似仲未識到新朋友呀!

原帖由 tam 於 08-9-1 20:51 發表
SHEEPMOM,

囡囡話1A好多男同學,TOTAL有21個,女仔得15個,唔知係咪真呢?

今日問佢返學開唔開心,佢答好開心,同埋已經識到新朋友仔,小息時仲同佢地一齊分享自己的食物盒。 ...

‹ 上一主題|下一主題