用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇住錦鏽但在九龍塘返幼稚園呢?
樓主: kc
go

有冇住錦鏽但在九龍塘返幼稚園呢? [複製鏈接]

Re: 有冇住錦鏽但在九龍塘返幼稚園呢?

Dear petmun:

Nice to meet you, keep in touch

Longman

我有朋友住在加州也在區內讀小.中學.
petmum
[/quote]

Dear petmum:

可否告訴我你朋友在那間小、中學讀,因我都好想了解多些元朗區的學校,

謝謝!

Longman

簽名被屏蔽

hello!! Longman

我朋友之前住媽媽錦田村屋,然後搬往加州多年,小學好似讀光明,中學讀鄉議局,兩間都是元朗 band 1 學校.

petmum

或者我地呢D住係新界區而又係勁負資產的人,諗都唔好諗比小朋友出九龍讀書,我哋又冇錢好似人地咁搬到心儀學校附近。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Hi nicki:

Nice to meet you! 雖然錦繡都幾大,但我們總算是鄰居, is it right? 得閒多D交流下。

你個小朋友就

Hi 各位錦鏽(附近)媽咪:
我o既情況與Longman所講的一樣,如果錢方面唔須要考慮的話我都想搬返出九龍住。我個大仔而家o係培正讀梗k2,細女o係錦鏽天美讀n1,我都係因為唔知元朗有冇d什麼好學校所以就同佢考出面d學校,而且培正係我和老公都喜歡的(因唔駛再考小學)。
cpmummy, Longman, petmum,
你o地係咪都要返工架,平時小朋友有d乜

Longman,
"只需說服自己而無須說服一些無傷大雅的旁人。"你這一句說話令我個心舒服哂,心裏不再忿忿不平。

To kc:

good idea! 我地得閒約埋出

To kamen:

are u living in Fairview Park ?

你小朋友幾大呀?上學沒有?

旁人又怎能理解我們這班住在新界北的媽咪承受著為子女選校所帶來的問題及壓力呀?她們沒有砌膚之痛嘛!

得閒多些交流下!

Longman

stccmc 寫道:
petmum,

每一區也有三份一學生是band 1, 也有學校是band 1.  因banding 是跟區的, 但元朗band 1生和九龍城/中西區/灣仔區band 1生的程度就"可以"差好遠。

To stccmc:

其實我真係好想知道像你一個這麼甘懂分析、甘懂平衡的媽咪,假設你與我們一樣負資產無奈地要遠離市區住在新界北,那麼你又會怎樣為你的子女安排學校?

往市區讀一所比較好的學校你又話風險大、浪費時間、犧牲小朋友作息時間。留在區內讀你又話就算banding一樣都會同市區的banding有差別!

試設身處地為我們這班家長想一想!

Longman

Longman,
我們己在另一個topic交流過了,我的女女會係九月讀sts,我係住係粉嶺的。我諗我們係第個topic再交流過啦!
最後,為我們呢D錢又唔夠人多,又"妄想"要自己子女去讀心儀學校的北區母親加油!

簽名被屏蔽

To stccmc:

其實真的好多謝你的發表,從文章中巳知道你的一個以子女為本的好媽咪,相信你的女兒一定很幸福。

相信大多北區的母親都是心痛地讓子女每天舟車勞動地坐車上學。無奈我亦不是教徒又不是名官津畢業生,所以才導致女女每天那般辛苦上學。

我知道你的發表是想反思及提醒我們不應盲目追棒名校而導致小朋友受苦;我的回應亦只想導出我的無奈;別無其他;亦不會覺得你是發嗡風;請勿誤會!

如果前文有些令你不快請見諒!

簽名被屏蔽

stccmc ,
   我個女都係去九龍返學,我地都係住錦繡,但我覺得一個鍾車程可以由錦繡去到九龍唔算長途喇!因為就算係住長沙灣去九龍塘都要坐一個鍾車程啦!(我個女的同學)

[quote]
stccmc 寫道:
  我一開始己提出家長想三歲小朋友搭兩三小時校車返幼稚園真係要想清楚。  重點係"三歲搭兩三小時校車"的問題。  三歲坐唔坐得定一個至個半鍾一程車?  

I think 1 hour travelling time is acceptable.  So I choose to let my girl go to Kowloon for study.  I have a friend who lives in Mei Foo and her kid goes to Kowloon Tong school.  It also takes him 40 minutes for going to school.  

In order that my girl can get used to the school life easily, I plan to change her schedule.  She sleeps at around 9:30pm and gets up at 7:30am.  I will gradually shift her sleeping time and re-arrange her schedule in the morning.

Hi, Longman,

I share with your comments.   

I am also planning the summer activities for my girl.  Her nursery class (Gigamind, Tin Shui Wai) will be over in mid July.  I am thinking of Mandarin and drawing classes.   

SumYinMaMi

各位往元朗
‹ 上一主題|下一主題