用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2010年升小一
樓主: seven_cola
go

2010年升小一 [複製鏈接]

有咩方法可train男仔溫文可愛d

如題,應上EQ課程嗎?
OR 有何妙法?

我個囡都係15分,一定會去考私小/直資,大抽獎睇運氣,31網

有20分,想入沙田呂明才.
看看是否幸運

醒目開學勳章 王國長老

我仔得10分, 真係要靠自己考喇.......
12網, 偏偏心儀16網培僑, 12網軒官穩穩陣陣, 又1516....
原帖由 lbb 於 08-8-29 10:38 AM 發表
我個囡都係15分,一定會去考私小/直資,大抽獎睇運氣,31網

我個女得15分,但我相信好多朋友仔都喺,因為獨生子女。

原帖由 Radiomama 於 08-8-29 10:03 發表
如題,應上EQ課程嗎?
OR 有何妙法?

我囡都唔温文可愛, 脾氣又大, 仲好粗魯Tim.
性格生成好難改, 現上緊感覺統合playgroup.

原帖由 lbb 於 08-8-29 10:38 發表

最慘屯門區冇私小, 直資只得一間, 仲要冇中學聯繫.
心儀那間明明在家步行10零分鐘便到, 但就要跨網. 勁遠淨車程35mins以上反而是本網, 勁近ge本網學校又不想作前5位之選

對不起,有d媽咪話只有10分,點解?

醒目開學勳章 王國長老

只有適齡10分, 唔係大仔大女, 而家姐/哥哥讀既學校又唔arm (例如唔係官津校, 或者姐姐讀女校, 個細佬入唔到)
原帖由 loy211 於 08-9-3 05:02 PM 發表
對不起,有d媽咪話只有10分,點解?

我女女應該有20分,入SRL

大女有15分, 40網, 心大心細, 協和, 基福同埋開平, 冇冇意見呀??? thank you

agree. My twin girls only got 15 marks. Although we live in 41, little chance for entering those famous schools. btw, anyone knows whether both of them will be considered as 首名子女?
原帖由 鎧惠 於 08-7-1 00:25 發表

若20分/25分係有姐姐讀緊/父母係old girl或教職員等才有比較大的機會
只是宗教分+首名子女都好渺亡

yes, they will be considered as 1st child - 15 marks... no gain no loss.
盧貓貓

原帖由 Charlotte_mom 於 08-8-29 16:13 發表
我仔得10分, 真係要靠自己考喇.......
12網, 偏偏心儀16網培僑, 12網軒官穩穩陣陣, 又1516....

可唔可以講吓你怎點咁中意培僑呀? 我係16網, 出年都想幫亞仔報培僑, 15分咋.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

醒目開學勳章 王國長老

我自己覺得, 因材施教lor, 如果我d小朋友, 細細個已經對自己有要求, 我梗係幫佢地揀間谷既學校啦, 不過佢地唔係呢.........所以, 我就偏向揀活動教學既學校, 學習比較多元化, 希望小朋友返學會開心同積極d
培僑校風比較適合我要求, 而且小朋友接觸普通話機會多, 打好底子對將來都係有利的
我理想目標有港同, 培僑同漢華呀(所以話我不如搬去柴灣算了........)
原帖由 kikiboy 於 08-9-7 10:26 PM 發表
可唔可以講吓你怎點咁中意培僑呀? 我係16網, 出年都想幫亞仔報培僑, 15分咋.

原帖由 venuscc 於 28/8/2008 10:54 PM 發表
我仲煩,心儀學校不是自己所屬教會,如要報讀一樣得15分,真系激C人!

浸禮紙+証明小朋友返教會.letter ...都可以計20分

原帖由 bigbighei 於 08-7-19 13:22 發表
我都唔知喎, 我有個大仔係咪只得10呢?

如果大囝適齡應該有15分

HI,

我大囝15分,48網區

我老公仲話我駛唔駛咁早咁緊張,原來有咁多家長陪我一齊憂心,我覺得我地好可憐呀!呢個教育制度都係好大問題!!!

我個仔又係得 15 分, 我都唔知點算

咁既情形, 係咪幫佢報直資好 d 呢? 大攪珠好似好唔保險咁, 我有冇理解錯呢

‹ 上一主題|下一主題