用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 解答任何有關鋼琴日常使用及維修保養問題 ...
樓主: mr_kong
go

解答任何有關鋼琴日常使用及維修保養問題 [複製鏈接]

Mr Kong,

Hello, Mr Kong,

I'm Ms Kong. 我想買部不太大的二手琴for我囡囡初學. 我budget只係2000-3000. 最好係yamaha with 用家識保養就最好.

有一朋友介紹OTTOSTEIN 2000年通利買. 從未插電暖管. 很小用. 幾錢才買得過? OK FOR 我囡囡嗎? 請盡快回覆. 我PM你我電話. THX.

原帖由 mr_kong 於 08-9-10 12:36 發表

Hi PaPa

如果因為環境因素未能一開始便講買原音鋼琴,我建議寧可到鄰近琴行租琴室練習,總好過硬著購買部電子琴回家。

除非將學習方向轉為學習popular piano and keyboards而非傳統鋼琴課程,否則用電子琴學習古典音樂 ...

Hi Mr. Kong,

謝謝你的回覆!
我最後都買了Yamaha U1J(唔係U1)﹐你對此琴有乜comment?

想問一下如果小朋友有日日練琴 (15 min)
通常一年 tune 幾多次琴呢
點解琴行 d 三角琴可以咁重 key & 音
我屋企部琴 tune 完都好輕
有咩辦法令 keyboard 重d
如果拉緊d 絃, 怕唔怕斷呢

請指教

原帖由 jazzmama 於 08-9-10 15:16 發表
想問一下如果小朋友有日日練琴 (15 min)
通常一年 tune 幾多次琴呢
點解琴行 d 三角琴可以咁重 key & 音
我屋企部琴 tune 完都好輕
有咩辦法令 keyboard 重d
如果拉緊d 絃, 怕唔怕斷呢

請指教 ...

乜TUNE琴唔係較番o岩個音嗎?
點解會另個鍵重o左?

原帖由 mr_kong 於 08-7-27 22:39 發表

兩個都係我喜愛o既鋼琴牌子,大家都各具特式。但如果真係要我揀,我會揀Kawai。點解?因為我屋企係用緊Kawai o既琴lor, 我部係俗稱'細譜架'o既K-71型。

我揀Kawai係因為'大譜架'呢個設計真係好好,好乎合彈琴人仕的 ...

謝謝你回覆!

我對鋼琴不大認識, 如想買二手琴, 是否需要請有經驗師傅去檢查呢? 那裹可找到? 如何收費呢?
http://i239.photobucket.com/albums/ff277/tammylaw2000/cmama150.gif[/img]

請問許君賢師傅退咗休未?仲有無做呢?

hi  mr_kong ,

我仔仔學左就黎一年, 都係時候買個琴.

今日有同學仔媽咪話, 我地住tko好潮濕, 不如買部"電"鋼琴, 佢話唔係電子琴, 係同鋼琴一樣不過唔駛暖管, 只需插電, 我真係唔識, 想請教, 謝謝.

我都係考慮緊k既k3, y既u1.

岩岩去柏記睇完, 原來係數碼, 手感唔一樣.

請問柏記既t......ok嗎?? 約$17xxx, 仔仔話都ok喎.

簽名被屏蔽

Yamaha U3h

簽名被屏蔽

Hi Mr Kong,

Someone is selling a  renewed 3yr old U3 (made in Japan).  I know nothing about piano but want to buy for my kids.  That renewed piano was brought in a muscial centre in Mongkok and 10 yrs warranty (3 yrs left) and the original price was around 20000.  How much does it woth now and any comment to buy a renewed piano.  By the way, I have just checked the serial no. and the manufacturing date was around 1976 (ie more than 30 yrs old).

thanks

‹ 上一主題|下一主題