用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問屯門71區各家長??????????
樓主: joey1010
go

請問屯門71區各家長?????????? [複製鏈接]

Re: 請問屯門71區各家長??????????

yuiyui 寫道:
To Michellemama and JanetC

You may access the web-sites of both Ho Yat Tung and But San to get some more information.  Apart from words of mouth, I have personal feeings that their teachers are friendly to children and hardworking.   

We are now looking for a flat in Tusen Wan and Kowloon side.  Actually there is school bus travelling from Tuen Mun to St. Francis but it will take an hour to get the school.  And, the most important thing is that the child may feel exhausted after a long journey.

My son is studying at Melody Kindergarten.

YuiYui

你真偉大呀,孟母三遷.
我都聽聞Melody Kindergarten幾好架.

莉安 寫道:
Michellemama :

因我的首選係順德聯誼總會屬下的小學,因屯門區兩間順德聯誼中學也是非常搶手的,所以我第一係何日東上午,第二係何日東下午,第三係胡少渠,第四係蒙恩

讀何日東仲有好處就係好大機會上粱球居.

梁銶琚中學過去三個學年的成績:

會考及格率:
99'﹕100%
00'﹕99.5%
01'﹕100%

升大學比率:
99'﹕100%
00'﹕98.4%
01'﹕98.4%

近三年升大學率:97%

入到依間中學差不多等如入到大學.

Hi Michellemama,

Thanks for your comments.

煩想請教

(1)重有邊間拍得住何日東,重有無好介紹??

(2)想問屯門的小學是否真的比外面(其他區)的小學差嗎!!!
sorry, I am really no sense.

啱, 粱球居就係我心儀的中學,我真誇張,小學都未讀已諗定中學

Dear all,

Thank you for all mummy's comment,.

I look forward to hearing more from you soon (more comment).

Certainly, I will do so.

點解你咁問??
我想你指既差係咩意思呢??
同邊區比呀??
點先至為之好??
因為依d學校位於屯門就唔好??
我又想問所謂名校區內既學校,係咪間間都好好??

如果你話學業水平,我唔覺差,因為上到中學,好多會考都考得唔太差.

以我所知以下既小學係比較多人揀既:

69區:
保良局梁周順琴小學(上/下午)
仁濟醫院羅陳楚思小學(上/下午)

70區:
保良局方王錦全小學
保良局莊啟程第二小學(上/下午)
保良局志豪小學
屯門官立小學(上/下午)

71區:
博愛醫院歷屆總理聯誼會鄭任安夫人學校
博愛醫院歷屆總理聯誼會鄭任安夫人千禧小學
中華基督教會拔臣小學(上/下午)
青山天主教小學(上/下午)
聖公會蒙恩小學(上/下午)
順德聯誼總會何日東小學(上/下午)
順德聯誼總會胡少渠紀念小學(上/下午)

莉安 寫道:

啱, 粱球居就係我心儀的中學,我真誇張,小學都未讀已諗定中學

其實我都係咁諗,我諗好多家長都會考慮埋中學.

仲有...我想講好耐.

[size=large]我覺得唔好或者唔揀既學校,唔代表果間學校唔好.只係我個人主觀既意見.

咁青山天主教小學又好唔好??

MARCO仔仔 寫道:
咁青山天主教小學又好唔好??

只係我主觀意見.
我分別問過我個屋苑2個妹妹仔,佢地都係讀依間小學(唔記得上午定下午),我眼睇佢地都好乖,我問佢地鐘唔鍾意依間學校,佢地話鍾意,我問佢地多唔多功課做,佢地話唔算多.

保良局百周年李兆忠紀念中學

2003年度合格率:五科99.3%;中文98.7%、英文100%、數學(100%)

2003年度大學入學率:96.6%。

香港九龍塘基督教中華宣道會陳瑞芝紀念中學

學業表現:過去五年中學會考平均合格率95.3%,中文、英文及數學科平均合格率分別為98.6%、98.0%及99.4%。

過去五年中七畢業生獲本港大學取錄之平均比率為93%。

Michellemama,

THANKS !!

咁你知唔知, 呢間小學多數派咩中學 ?

青山天主教小學 (上午)

去年度前十名學生升讀之中學:
宣道會陳瑞芝紀念中學、保良局董玉娣中學、順德聯誼總會梁銶琚中學、屯門官立中學、屯門天主教中學

去年最多學生升讀的中學:
屯門天主教中學
宣道會陳瑞芝紀念中學
東華三院邱子田紀念中學

青山天主教小學 (下午)

去年度前十名學生升讀之中學:
宣道會陳瑞芝紀念中學、屯門天主教中學

去年最多學生升讀的中學:
宣道會陳瑞芝紀念中學
屯門天主教中學
屯門官立中學

順德聯誼總會譚伯羽中學

學業表現:連續十四年中學會考五科合格率在90%以上。整體合格率是93.2%,英文科課程乙合格率是80.1%,獲六科合格而積點在14分以上有76人。其中電腦、生物、地理、世史及美術五科合格率均達100%。而附加數學、數學、化學、物理、經濟、中國語文、中國文學及中國歷史八科合格率均達90%以上。

高級程度會考整體合格率為90%。

Michellemama,

唔該哂, 我仔仔今年升 k2, 雖然今年未報學校, 但想睇定多 d 資料, 都有諗過幫佢報荃灣 (我之前係tsuen wan 人, 對果度d 學校熟d), 比 d 意見!!

thanks !!

南屯門官立中學

2003年中學會考合格率:中國語文90.5%、英國語文96%、數學95.5%。

2003年高級程度會考合格率:中國語文及文化科98.3%、英語運用科100%。 

保良局董玉娣中學

歷屆公開試成績均十分優異,今年(2003年)高級程度考試尤為突出,各高級程度科目合格率及優良率分別高達99.3%及58.6%,共有八位同學考獲3A以上成績。何旭焜同學更獲菲臘親王獎學金負笈英國劍橋大學(全港僅二人考獲此獎學金)。

至於中學會考,五科合格或以上高達99%,而各科優良率則為49.7%。共有九位學生考獲5A或以上佳績,最佳個人成績為7A1B1C。升讀中六最佳六科成績平均積點:理科生為26分,而文、商科生則為20.4分。

too busy....talk later.
‹ 上一主題|下一主題