用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問屯門71區各家長??????????
樓主: joey1010
go

請問屯門71區各家長?????????? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 請問屯門71區各家長??????????

我係屯門天主教小學舊生,咁我個女是否實入到屯天?
但我想個女入何日東上午,
咁我是否應自行收生報何日東?
自行收生那part是否只可報1間?
咁到攪珠時我都係想入何日東,咁應該點報先可入唔到何日東都入到屯門天主教小學?

mcdullyiu,

如果你囡囡係今年9月申請小一入學, 咁就比其他人多十分, 機會大好多, 如果唔係的話, 就要等教統局的新措施, 因為明年2005年開始又改制了, 而家都未知改什麼?  :cry:

我發問(1)個問題,妳回答我(6)個問題

我問
(1)想問屯門的小學是否真的比外面(其他區)的小學差嗎!!!
sorry, I am really no sense.

妳答
(1)點解你咁問??
(2)我想你指既差係咩意思呢??
(3)同邊區比呀??
(4)點先至為之好??
(5)因為依d學校位於屯門就唔好??
(6)我又想問所謂名校區內既學校,係咪間間都好好??

我先咁問,係因為前面有媽咪提到個女/仔入了ShamShuiPo的"什麼 "St. Francis(可能串錯,不大記得),跟著有D媽咪好似話覺得那位媽咪提到個女/仔入了一間好好的學校,我覺得那位媽咪言下之意個間學校好似真的很好很好(我個人感覺),所以我才有感而發,問這問題,我都補充左I am really no sense上去。

妳自己都標示,"妳好,大家傾"不"計",唔駛咁緊張,我自己個仔都在Tuen Mun studying,絕無惡意!!!!

多謝妳指教     

Sandycat

Please accept my apology if my previous messages caused you much anxiety that the schools in TM are not as good as the others in Kowloon side.

Actually, when you look at my previous messages from day one (i.e. 23-JUN-04), this was not the case.  I have expressed on two occasions that the schools in TM, like But San and Ho Yat Tung, are very good because I studied in there when I was young and had touched on them personnally.  The reason why we chose St. Francis for my son because we think that St Francis is `more suitable` for him (please refer to my message dd 24-JUN-04).    We did not, and never, say St Francis is `better than` than the schools in TM.  It is hard to compare.

Hopefully this message can vanish your worry.

yuiyui

sorry唔好見怪, 我用字可能語氣較重,無情情又令妳,攬晒問題上身,只是我傻,asked silly question!!!

我想大家(包括我自己)都只是想知多D資料,如有失言,請見諒,希望大家能繼續溝通。

hi, mum,

你地知唔知另一區的資料, 保良局志豪小學好唔好架? 唔知課程是否跟屬下的保良局有什麼分別? 還有想問全日定係半日好? 如讀全日是否沒有時間溫習和功課是否於學校完成?

一個人的快樂, 不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少。 :lol:

pls see web  
http://plkheps.edu.hk

Hi,

我仔仔也是今年九月揀小學, 係69區, 如果跨區揀70或71區的小學, 機會大唔大 ? 係咪要計分? 佢係大仔, 我全無經驗, 請多多指 教!  我想個仔讀書讀得開心, 唔好俾功課壓迫得

MARCO仔仔 寫道:
Michellemama,

唔該哂, 我仔仔今年升 k2, 雖然今年未報學校, 但想睇定多 d 資料, 都有諗過幫佢報荃灣 (我之前係tsuen wan 人, 對果度d 學校熟d), 比 d 意見!!

thanks !!

其實我之前係葵青人.
如果比番婆婆揍,個女都可能要出葵青讀.
不過我盡可能都幫個女揀間近屋企又唔太差,小朋友唔使搭車搭得咁辛苦.

mcdullyiu 寫道:
我係屯門天主教小學舊生,咁我個女是否實入到屯天?
但我想個女入何日東上午,
咁我是否應自行收生報何日東?
自行收生那part是否只可報1間?
咁到攪珠時我都係想入何日東,咁應該點報先可入唔到何日東都入到屯門天主教小學?

個人意見:

我係屯門天主教小學舊生,咁我個女是否實入到屯天? --> 好大機會.

但我想個女入何日東上午, 咁我是否應自行收生報何日東?-->係.

自行收生那part是否只可報1間?-->係.

咁到攪珠時我都係想入何日東,咁應該點報先可入唔到何日東都入到屯門天主教小學?-->唯有到時再扣門或面試考入去.

sandycat 寫道:
我發問(1)個問題,妳回答我(6)個問題

我問
(1)想問屯門的小學是否真的比外面(其他區)的小學差嗎!!!
sorry, I am really no sense.

妳答
(1)點解你咁問??
(2)我想你指既差係咩意思呢??
(3)同邊區比呀??
(4)點先至為之好??
(5)因為依d學校位於屯門就唔好??
(6)我又想問所謂名校區內既學校,係咪間間都好好??

我先咁問,係因為前面有媽咪提到個女/仔入了ShamShuiPo的"什麼 "St. Francis(可能串錯,不大記得),跟著有D媽咪好似話覺得那位媽咪提到個女/仔入了一間好好的學校,我覺得那位媽咪言下之意個間學校好似真的很好很好(我個人感覺),所以我才有感而發,問這問題,我都補充左I am really no sense上去。

妳自己都標示,"妳好,大家傾"不"計",唔駛咁緊張,我自己個仔都在Tuen Mun studying,絕無惡意!!!!

多謝妳指教     

我諗大家有d誤會.
其實我係有善既提問,並不是你以為既'惡意質問'.
不過可能我用得太多反問句(因為職業習慣),又冇用果d表情公仔(因為覺得太肉酸).
所以令你感覺唔好受,真係唔好意思.
我以後會多多留意自己既言辭表達.

maylau 寫道:
hi, mum,

你地知唔知另一區的資料, 保良局志豪小學好唔好架? 唔知課程是否跟屬下的保良局有什麼分別? 還有想問全日定係半日好? 如讀全日是否沒有時間溫習和功課是否於學校完成?

聽聞幾好,至於d知課程是否跟屬下的保良局一樣,就太清楚,不過同一個機構應該唔會差太遠.
我個人覺得返全日好d,而且好多學校已經晌臨放學果堂改為導修課,目的係比小朋友晌學校做埋功課至放學.

joey1010,

有冇去保圓果度,情況如何??
你會唔會考慮依間??
可否分享下??

[quote]
Heihmom 寫道:
Hi,

我仔仔也是今年九月揀小學, 係69區, 如果跨區揀70或71區的小學, 機會大唔大 ? 係咪要計分? 佢係大仔, 我全無經驗, 請多多指 教!  我想個仔讀書讀得開心, 唔好俾功課壓迫得

[quote]
Michellemama 寫道:
[quote]
Heihmom 寫道:
Hi,

Hi Michellemama
我沒有去保圓,但我有朋友去,待我問一問,遲些覆妳。

hi

22/8 3:00-4:00 保圓有家長會可以致電學校留位.

Thank You !

咁有無人知仁濟何式南好唔好.THANKS!

有無mama知道胡少渠/蒙恩/鄭任安小學係唔係都是活動教學呢?
如果是,那間會較好些些????   
‹ 上一主題|下一主題