用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學 油麻地天主教小學家長交流區 2008 P1
樓主: beautiful
go

油麻地天主教小學家長交流區 2008 P1 [複製鏈接]

我女呢班寫11個生字。

原帖由 nawnaw 於 08-11-5 20:24 發表
大家好!
我是1C的。
請問大家今天有沒有
中文第二冊生字(乙)8個
的功課?
是哪8個生字呢?
謝謝!

Kp168,

Don't worry, our kids have just started P.1 for 2 months, give them time to adjust.

gwan

原帖由 kph168 於 08-11-5 18:19 發表
gwan,

唔該你, 我個仔可能唔明老師講野, 慘啦!

Long time no talk, is it very busy for all?
My daugther so far so good. My main problem is my time not enough teach her.

Now she feel happy and I think most better than first month. At least her eyes not always looks very tired.

Some of Sunday I am still bring her go outside. E,g  beach, pinic... but after play go back home, when I ask her dict , test revision. Her feeling looks no mood. Sometime, I want balance her study and outside programme. but look very difficult.

Everybody , share what you feel, now nearly 3 months P1 life. what do you feel?????

Long time no hearing all of you!! Are you ready X'mas and prepare exam.

I had finish X'mas homework but, not yet ready prepare exam.

I saw many things revision , when I think about this I feel headache.

If all you have time, come to chat .

Merry X'mas and Happy New Year.

Good luck all your child in exam. We are keep going and take it easy.

Not yet even started any homework nor revision, have been very busy for family gatherings and parties. Hope we can start next week!  

My son is having parties with his kindergarten friends, guess he still doesn't have a best friend here yet. He went to the lego lesson but it wasn't that good.

How about other moms? Any sharing?

原帖由 beautiful 於 08-12-22 17:35 發表
Long time no hearing all of you!! Are you ready X'mas and prepare exam.

I had finish X'mas homework but, not yet ready prepare exam.

I saw many things revision , when I think about this I feel hea ...

各位早晨,

今日星期二, 考完試了, 又休息了幾日, 頭腦開始放鬆了.

得閒上來看看點知又冇麥新留言. 唔知大家有冇D 新發現呢? 星期一, 二是補考日, 成績要星期三先知, 聽日要面對成果了.

希望大家的小朋友學業都有進步.

必必, 恭喜你女女成績理想, 恭喜~恭喜!!
有咩方法, 教下我地D 後輩. thank you.

gabriela0407.

你係邊處收風, 知道我個女考好左?  阿女5年下學期考得不太好, 所以拉埋2次成績, 都係中上.

我個女成績大上大落, 真係次次要食定"驚風散".

原來這2天補考, 唔怪得唔見有卷派啦!

原帖由 gabriela0407 於 09-1-20 08:26 發表
各位早晨,

今日星期二, 考完試了, 又休息了幾日, 頭腦開始放鬆了.

得閒上來看看點知又冇麥新留言. 唔知大家有冇D 新發現呢? 星期一, 二是補考日, 成績要星期三先知, 聽日要面對成果了.

希望大家的小朋友學業都有 ...

點解要補考, who need 補考?

--請問小一大概幾多分各科才算中上成績?
--平均分大約幾多分才算中上成績?
--是否一年級最容易?
--BAND 1 學生 大概 平均分多少?
--OVERALL 是否程度好深?

這五個月小一生活,用辛苦,學習,同時間鬥快,,,,,,來形容.但見到她一天一天開心上學.現在已適應.自己都鬆一口氣.

雖然好想她有好成績,但談何容易!!!

Just 知道my daughter exam P1 result.
Overall
Chinese:7x
English :9x
Math:8x

No expect her too much, not disappointed too much!!

點解要補考, who need 補考? 考試因事無返就要補考.

--請問小一大概幾多分各科才算中上成績?
   平均分大約85分以上.

--平均分大約幾多分才算中上成績? 85分以上

--是否一年級最容易? 1年級最易取到90分以上

--BAND 1 學生 大概 平均分多少?
   睇下卷深/淺, 考到全級90名左右應該都係band 1生

--OVERALL 是否程度好深? 邊方面?

都唔會太差, 不過應該都會考100名左右.

原帖由 beautiful 於 09-2-5 17:57 發表
Just 知道my daughter exam P1 result.
Overall
Chinese:7x
English :9x
Math:8x

No expect her too much, not disappointed too much!!

必必

睇完你回覆, 我要再努力些.可否再回答我一些問題.

-中文,英文,數學 計--9
-常識計--6
-視藝計--2
-電腦計--1
-宗教計--1
以上是甚麼? 平均分是甚樣計出來?

謝謝回答

條公式好簡單.

例如 :  所有科目均為90分

中英數x9         = (90x9)x3    = 2430分
常x6               = 90x6           = 540分
宗教x1                                  = 90分
音樂x2             = 90x2          = 180分
視藝x3             = 90x3          = 270分

總分                                      =  3510分

平均分  3510/39                   = 總平均分90分

音樂及視藝老師唔會預先通知你有幾多分, 所以這2科都要派成績表先至知.

原帖由 beautiful 於 09-2-6 15:40 發表
必必

睇完你回覆, 我要再努力些.可否再回答我一些問題.

-中文,英文,數學 計--9
-常識計--6
-視藝計--2
-電腦計--1
-宗教計--1
以上是甚麼? 平均分是甚樣計出來?

謝謝回答 ...

必必謝謝你

請告訴有甚麼丙要注意在大考?我女, 好大意, 考試又病.
Any 精讀班 introduce?

每次收到考試/測驗卷之後, 睇下小朋友那些題目做錯, 就針對性幫佢溫習. 我見你位小朋友中文比較差, 你睇下佢係那方面錯得多, 例如不供字填充/句字重組/標點/閱讀理解, 再俾多些有關練習佢做.

大意就個個小朋友都會, 只可以考試前提醒佢地, 不過都唔幫得幾多.

我見好多同學仔都有補習, 不過油尖旺區我唔熟, 介紹唔到俾你.

唔駛急, 慢慢來, 我見好多同學都係3,4年級先發力, 仲有時間慢慢教.

原帖由 beautiful 於 09-2-6 17:46 發表
必必謝謝你

請告訴有甚麼丙要注意在大考?我女, 好大意, 考試又病.
Any 精讀班 introduce?

必必

我又有問題?

P2, P3. 甚樣分班? 是否大多數小朋友都分開.
對不起, 有咁多問題問你.

唔緊要, 有問題就開聲, 睇我幫唔幫到你.

編班是跟全級名次排.

名次 班別
1     A
2     B
3     C
4     D
5     E
6     E
7     D
8     C
9     B
10   A
11   A

如此數落去.
學校都有機會因應特別原因而有所調動, 上次有家長都發現有問題, 提出過疑問.

原帖由 beautiful 於 09-2-9 12:23 發表
必必

我又有問題?

P2, P3. 甚樣分班? 是否大多數小朋友都分開.
對不起, 有咁多問題問你.

必必 , sorry我可能記錯了.

另補考是聽人說的.

又請容許我"神"下,
今日數學2堂又唔教書, 只收公益金 & 通告. 改/收考卷, 最後在功課輔導堂教下書, 就派4張工作紙.

又要做網上功課(每日一篇, eng-class, fun n friends)
英文要寫3頁草楷句子.
中文抄一課文.

噢~~~~~~

星期二, 數學做5張工作紙. 星期一果4張工作紙又唔對.
英文pemanship 草楷 january to december 每個月份6次
中文作業p.3-4

星期三, 中文 - 語文作句3個
英文 - worksheet 2頁
宗教 - 作業一課
數學- 工作紙1張, 書p.8, 星期一 & 二果9張工作紙又係唔對.

星期二, 數學做5張工作紙. 星期一果4張工作紙又唔對.
英文pemanship 草楷 january to december 每個月份6次
中文作業p.3-4

星期三, 中文 - 語文作句3個
英文 - worksheet 2頁
宗教 - 作業一課
數學- 工作紙1張, 書p.8, 星期一 & 二果9張工作紙又係唔對.
‹ 上一主題|下一主題