用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學 油麻地天主教小學家長交流區 2008 P1
go

油麻地天主教小學家長交流區 2008 P1 [複製鏈接]

大致上,俾我感覺呢間學校透明度好高,校長及老師都好隨和、有耐性及細心。呢d係8月30日家長會俾我既感覺。

上網睇左班相,八卦睇下人數,得到結果如下:

A班   男19   女16  =35人
B班   男18   女14  =32人
C班   男19   女14  =33人
D班   男18   女15  =33人
E班    男17  女17  =34人

我認為整班排位排得最整齊係D班,呢班老師可能較為細心及喜歡秩序井然。

另亦睇左佢地既校園生活照,見到有個男學生在不知畫畫或寫字時,頭枕在手臂上,真係好寫實既生活照,小朋友剛剛上小一,總會有d未習慣。

原帖由 beautiful 於 08-9-4 18:13 發表
What do you think , our child just go to school few days?

冇通告架,我女1E班有寫係手冊上,網上都有寫出黎磅書包。

我女個書包係10,但佢冇講單位,我相信係10磅掛,佢話僅僅合格。

你可能要工作比較夜番到屋企,我大約最遲7點番到屋企,會即睇佢手冊+上網對,會跟住同佢做功課。我女好慢,只有小部份係學校做左,我星期一真係嚇一跳,佢一做做4頁「寫字樂園」,佢上顏色上到手都攰,係咁搖隻手。好彩之後呢幾日都唔算多。

我希望學校唔好進行將功課貼上網只得一個月,好多學校都係整整一年級都會放上網俾家長睇。阿女今日漏寫中文科功課,好彩上網睇得番咋。

原帖由 beautiful 於 08-9-11 13:28 發表
Why all you know school bag overweight? I don't know. I check with school web , other class handbook said : Tomorrow messaure school bag. But I don't get any note right now. Do you mean school bag ok? ...

我都唔識其他同班家長,今次真係 ,叫阿女問同學攞電話先。

好多學校都係貼足一年架,學校都唔想咁亂架,脫功課問題玩死唔係家長及小朋友,而係老師佢地自己呀!

原帖由 必必 於 08-9-11 23:31 發表
年年小一將功課放上網都係維持1個月左右, 因為學校唔想小朋友及家長太依賴, 之後就要靠小朋友自己將手冊抄好. 最緊要係同幾位同班家長交換電話, 每次有問題都可以問清楚.

...

9點返到屋企都好遲,有冇其他人可以幫到你手跟功課?爸爸呢?

***Question***
是否有綱上功課做??
---邊有咁快有網上功課,佢地派果個係內聯網既電郵戶口咋,有咩都可以聯絡下既。

原帖由 beautiful 於 08-9-12 12:21 發表
我係working mum,放工番到屋企好遲.around 19:30, sometime 21:00 . 都識唔到同班家長交換電話. I hope later can 識到.

***Question***
是否有綱上功課做??

gwan,

哈哈,我阿女叫我工人係卷墊檯食飯既膠檯布剪俾佢,真係俾佢笑死! 佢仲叫我買粉筆,但又冇講點用,淨係話老師話要,所以都冇理佢,心諗老師冇理由要同學帶粉筆俾佢既。上完視藝課先知係美術用,拿拿臨走去買,俾佢催到我失魂,但佢下個星期中先有視藝課咋喎。

原帖由 gwan 於 08-9-13 16:22 發表
anybody knows where to get
視藝課:墊檯紙? How big? Paper or plastic? Thanks!

gwan,

我地俾左錢架勒?我有俾錢架喎,咁真係俾阿女激死,仲叫我買。

今個星期非常之多功課,中文又多又深: 俾成16個字詞,要佢分類寫出時間、人物、地點、事情,再跟住用呢四原素去作四句,最深係遊戲,另要寫10行生字。英文冇功課,數、常都適中,我叫阿女分段做功課,我諗用左總共都有兩個鐘。

佢地學校中文深呀!(比起我兩個仔上果兩間不同學校既小一) 好驚嚇怕左佢,扼殺左阿女中文學習興趣。

原帖由 gwan 於 08-9-15 13:52 發表
SandyKL,

I think we have paid for the 粉彩 (remember the order form for the school badges??), so I am not going to buy it.

How long does it take for your girl to finish her homework this weekend? My ...

gwan,

我都唔會去水運會,我想之前果日會寫手冊返黎話水運會,當天不用上課掛。冇理由唔去水運會要番學啫,老師們都要去水運會幫手啦!

原帖由 gwan 於 08-9-15 14:24 發表
One more thing, if we don't go to the 水運會, do we still need to go to school that day??

Anyone's going??

gwan,

今日收到水運會場刊,攪到我搲哂頭,唔去都有,比較少有。

我對學校全用普通話上中文課有保留,我傾向於1至3年級用廣州話授中文課,另再設普通話課程專授併音及同時以趣味一點手法去授普通話,例如教普通話兒歌、詩..等等。讓小朋友有廣州話既根底,另外又可以生動方式打好普通話基礎來,因為香港本地話始終係廣州話,豈碼應以廣州話在小朋友小腦袋裡首先建立一定字庫。

升上小四,中文課用普通話上課就會事半功倍,好過依家一來學習中文科就以普通話學習,而平時又以廣州話對話,小朋友語言配對字詞方面會有混亂。不過我呢個睇法未必能為家長接受,現今太標榜普通話授中文課既好處勒。

我阿女英文講唔大問題,但串字暫時都係麻麻,英文課程唔算好深,貼現小一英語課程。

數學對阿黎講唔算好深,阿女讀幼稚園都有學過類似加減概念。

原帖由 gwan 於 08-9-17 09:23 發表
SandyKL,

We are not going to the swimming gala too. I have double-checked with the teacher that we don't need to go to school this Friday.

We also found their Chinese subject very difficult, my son  ...

gabriela0407,

我唔介意收,不過為環保及節儉,唔派俾我呢亭唔參予既都完全冇所謂架。

原帖由 gabriela0407 於 08-9-18 02:13 發表
gwan & SandyKL ,

係呀, 年年都有收到水運會場刊.

必必,

我完全唔擔心小朋友聽唔明普通話,只係我覺得依家以佢地既小腦袋要首先認字,再記讀音,我最擔心係將來以廣州話讀出黎要佢默,唔識默啫,普通話某d字既音與廣州話係完全唔同,例如開心、慶...。

文字運用毫無疑問,普遍黎講以普通話學習會比廣州話優勝,但有機會別字情況會較多,因為普通話之聲韻較廣州話為少,同音字情況更多。唉!總之一得必有失,世事兩全其美較難得。

原帖由 必必 於 08-9-18 07:36 發表
SandyKL,

唔駛擔小朋友聽唔明普通話, 過多幾個月, 佢地會慢慢適應, 我地一班家長都好慶幸學校一早推行普通話教學, 比起好多學校現在先推行, 我地已經行快左好多年.

小朋友用慣普通話, 在寫作上文字運用都好有得益, ...

cakecake 1,

你好! 我就係第一個發電郵俾1E班話唔見左本數學作業果個媽咪勒!琴日又發出電郵俾大家話搵番果個呀!真失禮!

你囡囡坐邊張檯架?我阿女坐係窗邊離教師席最遠果張檯。

原帖由 cakecake1 於 08-9-18 11:59 發表
SandyKL

Hello! 我個女都係1E班架

gwan,

對於普通話之我見,已寫於下面回覆必必,不再重複。

油天唔同喇沙呢類型學校,我識個媽咪,佢話佢個朋友個仔入左喇沙一年班,今個中秋假期完全冇出街,日日係屋企溫書,一番學有勁多默書。初起步已經俾書本捆死,讀書路長漫漫,揠苗助長非一件好事,成功感難求,挫敗感在前,讀書成苦,何必呢?!

而且呢間學校平均分如果唔夠理想,頻頻見家長,暗示小朋友要轉校,有拔尖冇補底,補底責任留俾家長。

我睇過女拔萃既測驗卷,英文非常之深,數學雖則係英數,但程度比較淺,以我仔間學校比;中文程度就差唔多。新小拔仲好笑,朋友講佢個仔小二要默5個生字,其中有兩個連我都唔識。5個中,我現在只記得一個"compromise",我中四讀西史學既字,係小二已經要默,艱深就係好?見仁見智。我寧取循序漸進,由淺入深穩步上,唔係唔催谷,成長有時、讀書有時、催谷一樣有時。

原帖由 gwan 於 08-9-18 14:29 發表
SandyKL,

Personally I also think using Mandarin as a medium to teach Chinese is better in long run, the only problem is I am not good at Mandarin, so I can't help my son much.

Just happened today I  ...

cakecake1,

唔同組,互聯啦!

原帖由 cakecake1 於 08-9-18 21:40 發表
SandyKL,

我知喇,大家日後多些溝通啦!坐前一張

gawn,

好明白你心情,運動方面真係被校園細少而鎖緊,實在可惜,始終學校可以舉辦到你所講既活動,係好好多,呢一方面確係缺點。

原帖由 gwan 於 08-9-19 15:17 發表
SandykL,

I also don't like too difficult curriculum, don't think my son can handle it anyway.

But I am a bit disappointed of the limited choice of our after school activities, I just can't find anyt ...

小一有生日會,真係幾得意喎,原本今日既生日會,阿女好期待,點知停課,攪到阿女猛話要番學,我話唔洗,佢硬唔信,係都話要番,真係吹漲!

家長會宣佈話只有考試計分,其餘唔計分,一試定生死。

10月2日開始冇網上功課睇,好亂呀!我頭頂好呢個公仔咁

原帖由 kph168 於 08-10-3 20:30 發表
我想問下功課、默書、測驗等邊D會計分呢? 會唔會有評估呢?

gwan,

阿女手冊上寫8/10愉快默書,至於測驗,佢寫漏一課,唔亂至奇。最慘係依家無從知道佢漏與不漏。我開始豁出去,既然學校咁睇得起只開了一個月既小一生,就依住佢寫番黎既功課去做。

原帖由 gwan 於 08-10-4 09:18 發表
My son can copy almost everything in his handbook, the only problem is I don't understand what he wrote, about 50% guess work.

His class will have Chinese Dictation next week, according to my son's h ...

gwan,

依家先再入黎,相信你已經知道默書範圍。

佢地中默呢個形式係想小朋友識得運用字詞,都幾好吖。

今日派左份中文測驗模擬卷,真精彩! 非常之多及深,呢份卷程度係小二甚或小三,如果照此形式出卷,有不供詞填充,對小一黎講,好難,仲有標點符號、改寫句、重組句子、擴張句子、造句...,哈哈,以佢呢個年齡,識答哂可以跳班上小二囉。

仲有一個問題,我相信老師會讀俾佢地聽,究竟老師會以普通話講定係廣州話講呢?我以普通話讀出題目,我女唔明答唔到,但換了以廣州話讀,佢就識填,普通話授課,嘿嘿!救命!

原帖由 gwan 於 08-10-6 09:46 發表
Same here, I couldn't figure out one of the homework he wrote, and he has no clue too. So we just took it easy and skipped that......so do you know the scope of your girl's dictation? Just vocabs or w ...

我阿女話飯唔凍,菜凍喎,可能睇佢地食到咩凍左啦。

原帖由 candy32 於 08-10-10 22:38 發表
各位家長:

你地小朋友,有無同你地講話飯堂啲飯凍架?
        我個仔話啲飯凍。

gwan,

我阿女分三日先做得哂,4版紙喎。擴充詞語及造句做唔到,完全家長指引,係課堂上可以完成到才怪,算啦,我冇預阿女及格,照呢份卷,唔及格先係正常小朋友。

原帖由 gwan 於 08-10-11 11:04 發表
SandyKL,

I let my son try that mock paper this morning, he can't even complete 2/3 of that........my son also has a hard time adjusting Cantonese to Mandarin, so like what you said, if they read out  ...
‹ 上一主題|下一主題